Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Cormoranii peruvieni si productia de guano

Sâmbătă, 21 Mai 2016 21:52

Cormoranii peruvieni si productia de guano

Cel doua grupe de insule Chincha si Lobos, situate in apropierea tarmurilor peruviene, n-au fost niciodata locuite de oameni. Aici este imparatia cormoranilor, aceste pasari care produc ingrasamantul cel mai bogat in azot – guanul.


Dimineata, foarte devreme, deasupra apelor linistite ale oceanului patruleaza doar un grup mic de cormorani. Deodata, un strigat ascutit despica linistea diminetii: cercetasii vestesc, cu acesta ca, din regiunea Polului Sud, curentul Humbold a adus un imens banc de pesti. In clipa urmatoare, insulele vazute din departare par a se misca, ca si cand o uriasa explozie le-ar fi aruncat in aer. Pe un front larg de peste 30 km, ca niste nouri negri, se inalta in vazduh miile de cormorani, pentru ca numai dupa cateva minute sa se acopere suprafata oceanului cu un imens covor. Invamaseala, agitatia, nu dureaza mult, pentru ca pasarile, dupa ce au inghitit 50-60 pesti, zboara inapoi, pe stancile plesuve ale insulelor, unde isi digera, in voie, prada si astepata dupa amiaza, cand soseste al doilea banc de pesti.

Excrementele cormoranilor contin de 30 de ori mai mult azot decat cel mai bun gunoi de grajd. Evident, in Peru exista o industrie care se ocupa cu lucrarea si imbogatirea guanului, in asa fel ca plantele sa gaseasca in acest ingrasamant toate elementele si in proportia de care ele au nevoie.

Autoritatile statului peruvian au luat, de-a lungul timpului, o serie intreaga de masuri, menite sa asigure linistea pasarilor: vapoarele nu au voie sa-si foloseasca sirenele atunci cand se afla prin apropierea insulelor cormoranilor, avioanele, ca si vasele pescaresti trebuie de asemenea sa ocoleasca aceste insule. Vanatori, platiti, omoara acee pasari de prada sau alte animale ce coboara din Anzi spre a manca ouale si puii de cormoran. Locurile unde pasarile se asaza cu placere, dar in care nu pot cuibari din cauza vulpilor au fost inconjurate cu ziduri inalte si tot cu ziduri au inconjurat si marginile acelor stanci prapastioase de pe care guanul ar putea fi maturat in mare.

Recent, guanul e adunat din doi in doi ani, incepand din luna aprilie si pana in august. In restul timpului pasarilor le este asigurata o liniste deplina. In orice caz, in ultimul timp ihtiologii si ornitologii din aceasta tara au inceput sa se preocupe tot mai mult de stadiul de inmultire si al imbunatatirii modului de viata al acestor pasari.