Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Consumul de tigari si efectele negative asupra inimii si sistemului vascular

Joi, 08 August 2013 18:15

Consumul de tigari si efectele negative

asupra inimii si sistemului vascular

 

Tigarile (tutunul) sunt inamicul numarul unu al inimii/al atat de mult pretiosului endoteliu. Endoteliul vascular reprezinta o componenta importanta a peretelui vascular, fiind format din totalitatea celulelor care marginesc partea interna a vaselor de sange, cu rol in reglarea circulatiei. Riscul este mare chiar si la “micii” fumatori si persista inca la ex-fumatorii care au abandonat tutunul si fumatul de mai putin de cinci ani.

 

Daca vrem, deci, sa ne lasam de fumat, trebuie sa asteptam cinci ani ca sa putem fi, intr-adevar, multumiti de noi. Cel mai adesea inima incepe sa fie atacata inca de la varsta de 20 de ani, dar nu exista nici un simptom inainte de 40 de ani. Cand apar simptomele, este deja prea tarziu. Din aceasta cauza, oamenii trebuie sa-si ingrijeasca sistemul vascular inainte ca acesta sa le atraga atentia. Unul din mijloacele de prevenire ale deteriorarii este evitarea fumatului. Radiografiind o persoana care incepe sa fumeze, constatam ca fiecare inghititura de fum provoaca spasme arteriale. Incet-incet, mici vase de sange se intuneca. Ele nu revin la starea normala decat dupa cateva minute de la incetarea fumatului.

Nicotina de la doua tigari este suficienta ca sa mareasca cu 20 de pulsatii la minut ritmul cardiac. Consumul regulat al unui pachet de tigari pe zi dubleaza riscul unei cardiopatii si mareste de cinci ori riscul unui stop cardiac mortal (opriri cardiace definitive). Dar nu numai nicotina este daunatoare, ci si oxidul de carbon din tabac, care fixeaza hemoglobina, facand-o inoperanta.

Un fumator care inghite fumul eliberat din tigara inactiveaza, in felul acesta, 10 la suta din hemoglobina sa. Astfel, trasportul de oxigen pana la muschi nu se mai efectueaza normal. Mecanismele coagularii sunt date peste cap si se formeaza cheaguri care inchid arterele.

 

Fumatul determina blocarea arterelor, ceea ce duce la producerea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale si a afectiunilor vasculare periferice. Inima este suprasolicitata, cantitatea de oxigen se reduce, cheagurile se formeaza pe peretii vaselor sanguine si, astfel, se mareste riscul de potentiale schimbari fatale in bataile inimii. Inima este o victima a tutunului.

 Asadar, fumatul si consumul de tigari reprezinta unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Fecem referire, mai ales, la: atac de inima, atac vascular cerebral, afectiuni vasculare periferice. Afectiunile vasculare periferice implica o serie de conditii ce afecteaza vasele de sange din jurul inimii. Cel mai adesea, se inregistreaza blocaje arteriale.

 

Ce este mai trist este faptul ca efecte negative si afectiuni apar atat la fumatori (persoanele care fumeaza), cat si la nefumatori - fumatorii pasivi (cei care traiesc in preajma fumatorilor).

Daca fumezi, riscul atacurilor de cord se mareste de 3 ori mai mult, riscul accidentelor cerebrale creste de pana la 6 ori mai mult, iar riscul de a suferi afectiuni arteriale periferice (afectiuni care conduc la gangrena) se maresc de 5 ori mai mult.

Daca esti nefumator - fumator pasiv, fara sa vrei, esti predispus sa suferi un accident vascular cerebral. Sa nu mai vorbim de influentele asupra altor organe ale organismului si asupra sistemul imunitar (pneumonie, astm, cancer, etc.).

 

Cifrele sunt infioratoare. Peste 40% dintre fumatori mor din cauza afectiunilor cardiovasculare, agravate de nicotina. Trist este faptul ca atacurile de cord survin, in special, in randul tinerilor fumatori.