Vineri, 29 August 2014 01:02 |
Conopida pentru iarnaVa prezentam cateva retete de pus conopida pentru iarna: conopida marinata, conopida fiarta, conopida murata, conopida si morcovi murati.Conopida marinataSe alege conopida, se desface in buchetele si se pune intr-un vas cu apa si sare, unde se tine jumatate de ora. Se scoate, se spala bine si se lasa sa se zvante. Se opareste apoi conopida in apa clocotita, in care se tine 5 minute, dupa care se scurge de apa si se asaza in borcan. Se prepara otetul diluat cu apa, la un litru otet, un litru apa si 30 g sare la fiecare litru de lichid. Se asaza vasul cu otet pe foc si cand clocoteste se toarna in borcan peste conopida. Se acopera borcanul cu o farfurie, iar a doua zi se scurge tot otetul, se mai adauga un litru apa si se pune din nou la foc. Cand clocoteste, se toarna in borcan peste conopida, se leaga imediat cu hartie pergament sau cu doua randuri de celefon. Se pune la pastrat dupa ce s-a racit.Conopida fiartaSe alege conopida proaspata, alba, fara pete maronii sau atac de daunatori, cu capatana indesata. Se separa in buchetele, avand grija ca fiecare sa fie prins de o bucatica de cotor, pentru a nu se desface la fiert. Se lasa intr-un vas cu apa sarata circa 30 de minute, se scoate, se spala bine cu apa rece, sub un jet, si se opareste cu apa fiarta in care s-au pus 10 g sare de bucatarie si 1 g sare de lamaie sau o lingurita de otet la un litru de apa. Datorita sarii de lamaie, conopida isi pastreaza culoarea alba, frumoasa. Dupa ce a fost oparita, se spala cu apa rece, se lasa sa se scurga si se asaza in borcane, cautand sa ocupe cat mai putin spatiul. Borcanele se umplu cu apa sarata dupa gust, in care s-a adaugat 1 g sare de lamaie sau o lingura de otet. Se sterilizeaza 20 minute in prima zi si 10 minute a doua zi. Se serveste cu o garnitura la diferite mancaruri si fripturi sau se incalzeste in zeama pana la punctul de fierbere, se strecoara si se serveste cu unt topit si cu pesmet. Zeama in care a fost conservata se foloseste la prepararea supelor sau a ciorbelor.Conopida murataSe alege conopida proaspata, fara pete si deasa. Se curata conopida, se inlatura frunzulitele si cotoarele, apoi se desface în buchetele. Le asezati într-un vas cu apa si sare unde le tineti circa jumatate de ora, dupa care se spala bine si se lasa sa se scurga de apa. Se aseaza conopida într-un borcan bine spalat si uscat, peste cateva frunze de telina, boabe de mustar si marar uscat cu floare. Buchetelele de conopida sunt in asa fel aranjate incat sa fie umplut spatiul cat mai bine. Se acopera cu frunze de telina, frunze de visin, marar uscat cu floare si doua scandurele. Se prepara o saramura la 1 litrul de apa adaugati 45 g sare. Asezati-o pe foc. Cand clocoteste, o luati si o turnati peste conopida, umpland borcanul. Borcanul se inchide imediat, ermetic sau cu celofan si se lasa sa se racoreasca, dupa care se pune in camara.Conopida si morcovi muratiSfatul nostru e sa folositi trei parti conopida si o parte morcovi. Se curata conopida si morcovii. Conopida se desface in buchetele, iar morcovii se taie rondele, eventual crestati-i pe margini astfel incat sa se formeze coltisori. In borcan se adauga initial un pachet cu boabe de mustar, foi de vita, frunze de telina si marar uscat. Mai apoi, se adauga conopida in amestec cu rondelele de morcovi. La final, chiar deasupra, se pun frunze de telina si floare de marar. Se prepara o saramura. La un litru de apa de adauga 34-40 g sare, precum si cateva boabe de piper. Se pune la foc. Cand e calda, se toarna in borcan. Tot ce ramane de facut e sa legati borcanul ori sa il inchideti cu filet. Lasati borcanele la racit, dupa care le asezati la pastrat in camara.
Newer news items:
Older news items:
|
Obiceiuri, traditii, datini si superstitii de Sfanta Maria Mica Pe 8 septembrie, crestinii sarbatoresc Sfanta Maria Mica sau Nasterea Maicii Domnului, una din cele mai mari sarbatori. De aceasta sarbatoare sunt...
Read moreCascavalul afumat de munte - reteta traditionala In anumite regiuni ale Muntilor Carpati (zona Pitesti, Vrancea etc.) se mai prepara si azi cascavalul afumat in gospodariile taranesti, folosind o tehnologie specifica,...
Read moreLaptele si compozitia chimica a laptelui Laptele este un aliment sanatos de prima necesitate pentru om, avand numeroase beneficii pentru starea de sanatatea a organismului uman, cresterea si dezvoltarea normala a...
Read morePneumonia - simptome, tipuri, tratament Definitia pneumoniei Pneumonia este un termen general care se refera la o infectie a plamanilor, putand fi cauzata de o varietate de microorganisme, inclusiv virusi, bacterii si paraziti....
Read moreGeorge Enescu la Paris In marele Paris, Romania a avut de-a lungul timpului cativa demni reprezentanti, care au adus tarii noastre neasemuite servicii de propaganda, pe care au stiut sa o...
Read moreFlorile … ca somnifer Stiinta a descoperit de mult timp ca parfumul anumitor flori calmeaza nervii si produce somnul. Secretul acestui fenomen consta, partial, in asocieri convenabile. Parfumierii compara mirosul de...
Read moreLucian Blaga - Lumina Lumina ce-o simtnăvălindu-mi în piept când te văd,oare nu e un strop din luminacreată în ziua dintâi,din lumina aceea-nsetată adânc de viaţă?Nimicul zăcea-n agoniecând singur plutea-ntuneric...
Read moreMuzeul memorial “Nicolae Balcescu” Pe valea Topologului, in comuna Balcesti, judetul Valcea, se afla conacul si parcul care au fost proprietatea serdarului Barbu Balcescu si a Zincai Balcescu, parintii marelui om...
Read moreHoroscop Varsator iunie 2016 Afla horoscop Varsator iunie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2016 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreSinguratatea este un criminal: este la fel de daunatoare pentru sanatatea ta ca si alcoolismul, fumatul si obezitatea Obezitatea si alcoolismul poate fi daunatoare pentru sanatatea ta, dar mai exista un...
Read moreCitate de dragoste şi iubire Alege din lista de citate de dragoste şi iubire mesajul preferat şi transmite-l persoanei dragi. Iubeşte puţin cel ce poate spune prin cuvinte cât iubeşte. Dante...
Read moreBerbec - horoscop 2011 Horoscop Berbec - Caracteristici generale 2011 Anul 2011 va fi un an destul de agitat, multe din problemele cu care v-ati confruntat anul trecut va vor urmari si...
Read moreHoroscop Leu 2012 Afla ce iti prezic astrele pentru semnul tau zodiacal, afla azi horoscop 2012 leu. Horoscop Leu - Caracteristici generale 2012 Se anunta un an 2012 presarat cu stiri promitatoare...
Read moreDialog - poezie Va oferim spre lectura poezia “Dialog” scrisa de Victor Eftimiu, inclusa in “Sonete bucurestene”.
Read moreWernigerode - orasul castel din Harz Wernigerode este un vechi oras german, situat la baza versantului nord-estic al Muntilor Harz. Partea veche a asezarii, ce dateaza de la inceputul anilor 1100,...
Read moreRusalii Rusaliile (din latină rosalia), Duminica Cinzecimii sau Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh, este una dintre cele mai importante sărbători creştine si celebrează pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Este de fapt...
Read more