Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Conceptii in depistarea si tratarea hipertensiunii arteriale

Sâmbătă, 23 Septembrie 2017 23:11

Conceptii in depistarea si tratarea hipertensiunii arteriale

Conceptii in depistarea si tratarea hipertensiunii arterialeConform datelor propuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), tensiunea arteriala normala se considera a fi intre cifrele 10 si 14 pentru maxima si intre 6 si 9 pentru minima, daca e vorba de un adult in varsta de pana la 30-35 de ani.

Cand cifrele tensionale maxime sunt intre 14 si 16 si minime intre 9 si 9.5 inseamna ca s-a instalat o asa-numita “stare de granita”, fata de care cei in cauza trebuie sa fie tinuti in evidenta pentru dispensare si controlati de doua ori pe an, fara sa fie neaparat nevoie de tratament medical. Tensiunea care depaseste cifrele de 16 la maxima si 9.5 la minime se considera hipertensiune, pentru care se instituie o terapie antihipertensiva si control la 3-4 luni sau ori de cate ori e nevoie. Fireste, toate aceste cifre sunt orientative, putand oscila la acelasi individ de la o cifra la alta si fiind si in functie de eforturi, repaus, emotii, varsta, etc. In terapia actuala a hipertensiunii arteriale nu se mai admit tratamente medicamentoase temporare, de exemplu, de 15-20 de zile pe luna, urmate de pauze de alte 15-20 de zile sau mai multe, nici intreruperi in administrarea medicatiei cand tensiunea se normalizeaza.

Intreruperea medicatiei antihipertensive poate contribui la declansarea unor accidente cardiovasculare si cerebrale. In legatura cu suferinzii care isi masoara singuri tensiunea sau sunt convinsi ca aceasta poate fi inregistrata exact si de alte persoane straine de profesia medicala, practica demonstreaza ca astfel de procedee nu corespund in totalitate scopului urmarit, deoarece in stabilirea tensiunii arteriale intervin deseori diverse situatii care, oricat de neinsemnate ar parea, nu pot fi interpretate decat de cadre de specialitate.

Uneori si tinerii pot deveni hipertensivi cronici. De aceea e necesar ca si acestia sa respecte cu rigurozitate datele de prezentare la controalele medicale, mai ales cand persista unele simptome care pot fi manifestari ale hipertensiunii arteriale (dureri de cap cu localizari de obicei la ceafa, ameteli, senzatii de astupare a urechilor si tiuituri, furnicaturi in brate, maini sau picioare).


Related news items:
Newer news items:
Older news items: