Interferente.ro Lifestyle Retete Compot de prune

Miercuri, 24 August 2016 00:34

Compot de prune

compot de pruneNumeroasele sortimente de prune se deosebesc unul de altul prin culoare, gust, marime si forma. La conservarea acestor fructe delicoase - prunele, trebuie tinut seama neaparat de aceste deosebiri si folosite metodele adecvate fiecarui sortiment.

Inainte de conservare, prunele trebuie spalate, alese pe sortimente dupa marime si grad de coacere. Pentru conservare trebuie sa se aleaga prune mari cu diametrul de 20-25 mm. Se pot insa conserva si cele mici. Prunele mari se pot conserva intregi sau taiate pe jumatate fara samburi. In acest caz, in borcan se pot aseza mai multe fructe.

Prunele neoparite nu trebuie asezate indesat in borcane deoarece la sterilizare se terciunesc. Prunele se oparesc in apa la temperatura de 80-85ºC, timp de 3-5 minute in functie de sortimentul si gradul lor de coacere. Varietatea “renglote” se va opari la 90-95ºC.

Prin stelirizare si chiar prin oparire, la multe sortimente de prune le crapa coaja si din aceasta cauza se strica aspectul exterior al conservelor.

Pentru oparirea acestui lucru se recomanda ca inainte de oparire prunele sa se intepe cu un ac cu gamalie sau cu un dispozitiv, care consta din mai multe ace fixate int-un dop. Trebuie numai sa se observe cu atentie sa nu ramana vreun ac in miezul fructelor.

Pentru indepartarea samburilor, prunele mari se taie in jumatati, dupa care acestia se scot cu usurinta. Jumatatile de prune se asaza cu grija in borcane cat mai frumos, simetric si cu taieturile inspre interiorul borcanului. Toate felurile de prune, conservate jumatati sau intregi, pot fi asezate in sticle cu gatul larg sau in bocane.

Siropul pentru acoperirea fructelor asezate in borcane trebuie sa aiva o tarie de 30-65% in functie de sortimentul de fructe.

Sterilizarea se face tot in functie de sortimentul de fructe si de capacitatea vasului in care sunt conservate.


Newer news items:
Older news items: