Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Clasificarea bolilor reumatice

Luni, 22 August 2016 00:21

Clasificarea bolilor reumatice

Prin eforturile depuse de cercetatorii din numeroase tari s-au realizat progrese importante in cunoasterea bolilor reumatice, in precizarea unora din cauzele lor, in imbogatirea arsenalului terapeutic.

Azi stim ca un grup important de boli reumatice se caracterizeaza printr-un proces inflamator, proces ce afecteaza articulatiile: sunt asa-zisele reumatisme inflamatoare. Unele dintre ele au o evolutie acuta, spre exemplu reumatismul articular acut, in timp ce altele au o evolutie cronica. Acestea din urma pot afecta fie articulatiile periferice, asa cum se intampla in poliartrita reumatoida, fie coloana vertebrala (spondilita anchilozanta).

Mult mai frecvent decat reumatismele inflamatoare sunt cele in care suferinta articulara nu este determinata de inflamatie, ci de procese degenerative, de uzura si de imbatranire. Acestea sunt reumatismele degenertive, numite si artroze.

Reumatismele degenerative sunt mai putin grave decat cele inflamatoare, dar ele sunt deosebit de importante, datorita marii lor raspandiri. Prin marea lor incidenta, reumatismele degenerative au importante consecinte sociale si economice.

Ca si reumatismele inflamatoare, reumatismele degenerative pot afecta diverse articulatii sau coloana vertebrala.

Dintre articulatiile periferice, cel mai des afectate sunt soldurile (artroza coxofemurala), genunchii (artroza genunchiului) si articulatiile mici ale degetelor.

O suferinta reumatica extrem de frecventa, mai ales la varstnici, este reumatismul degenerativ al coloanei vertebrale (spondiloza) cu afectarea predominanta a unui anumit segment: cervical, dorsal sau lombar.

In a treilea rand (pe langa reumatismele inflamatoare si degenerative), un numar important de boli reumatice sunt determinate de afectarea tesuturilor moi, din preajma articulatiilor sau chiar la distanta de articulatii. Acestea sunt reumatismele periarticulare sau abarticulare si sunt determinate de procese degenerative si infamatoare ale capsulelor articulare, ligamentelor, tendoanelor, muschilor, burselo, fasciilor. Localizarea lor este variabila, una din formele mai frecvente de reumatism juxtaarticular fiind periartrita scapulohumerala.

In acelasi grup al reumatismului partile moi pot fi integrate si diversele nevralgii (nevralgia sciatica, nevralgia cervicobrahiala), pentru care bolnavii vin sa consulte medicul reumatolog, desi aceste suferinte sunt reumatice numai intr-o oarecare masura.

In sfarsit, un alt grup de suferinte articulare sunt determinate de tulburarile metabolice: sunt asa-zisele reumatism metabolice, din randul carora fac parte guta, condrocalcinoza si altele.

Daca am vrea sa facem o sistematizare a notiunilor de mai sus, clasificarea bolilor reumatice ar putea capata urmatoarea infatisare:

1. Reumatismele inflamatoare:

- reumatismul articular acut;

- poliartrita reumatoida;

- spondilita anchilozanta;

2. Reumatismele degenerative:

- artroza soldului (coxartroza);

- artroza genunchiului (gonartroza);

- artrozele degetelor mainii (nodozitatile Heberden);

3. Reumatismele juxtaarticulare sau abarticulare:

- periartrita scapulohemurala;

- nevralgia cervico-brahiala;

- nevralgia sciatica;

4. Reumatismele metabolice:

- guta.