Interferente.ro Cultura Diversitate Cele 9 muze grecesti

Luni, 30 August 2010 19:28

Cele 9 muze grecesti

 

In mitologia greaca, Muzele (greaca: Μουσαι, latina: Musae) erau cele 9 fiice ale lui Zeus si ale Mnemosynei, considerate drept inspiratoare ale muzicii, ale dansului, ale poeziei si patroanele artelor in general. Ele ii desfatau pe zeii Olimpului cu cantecele lor la ospete si serbari. Au participat, de pilda, in aceasta calitate, la nunta Harmoniei cu Cadmus, la cea a lui Thetys cu Peleus.

 S-au nascut in Thracia, anume in Pieria (de unde si denumirea pe care o purtau de Pierides) si salasluiau in padurile umbroase ale Heliconului si ale Parnasului.

 

Erau noua surori:

* Clio(Κλειώ) - muza istoriei

In perioada clasica a fost considerata muza istoriei si este reprezentata in diverse picturi drept o tanara cu carti in mana. Conform unei versiuni legendare, impreuna cu Apollo l-a conceput pe fiul ei Hymenaios.

Un asteroid descoperit pe 25 august 1865 a fost denumit dupa ea.

 

 Clio - tablou de Pierre Mignard, 1689

   

* Euterpe (Ευτέρπη)- muza poeziei lirice

Numele Euterpe provine din cuvintele grecesti ε (bun, bine) si τέρπ-εω (a face placere) si inseamna “cea care face multa placere”. In perioada clasica, Euterpe era considerata muza poeziei lirice si era portretizata cu un fluier. Euterpe l-a conceput pe Rhesus, dupa ce a ramas insarcinata de zeul-fluviu Strymon. Euterpe este mentionata de Hesiod, Apollodor, Cicero si Diodorus Siculus.

 

 Clio, Euterpe şi Thalia - tablou de Eustache Le Sueur

  

 

 

* Thalia (θάλλεω) - muza comediei

Numele Thalia provine de la termenul grec θάλλεω, echivalent cu “a inflori”. Thalia este zeita festivitatilor si banchetelor luxoase, precum si una din cele trei “Kharites” (“Cele Trei Gratii”) care sunt reprezentate grafic ca dansand in cerc. Thalia este mentionata de Hesiod, Pindar, Apollodor si Pausanias.

 

 Thalia - tablou de Jean-Marc Nattier, 1739

  

* Melpomene (Μελπομένη) - muza tragediei

Numele muzei provine de la cuvantul grec, echivalent cu “a celebra cu dans si cantec”. La inceput, Melpomene era muza cantarii, dar in perioada clasica a devenit muza tragediei. In picturi, apare cu o masca tragica. Melpomene este mentionata de Hesiod, Apollodorus, Lycophron si Diodorus Siculus.

 

Melpomene, Erato şi Polymnia - tablou de Eustache Le Sueur

* Terpsichore (Τερψιχόρη) - muza dansului

Numele ei provine din unirea cuvintelor grecesti τερπέω – „delectare” si χoρός – „dans”. In epoca clasica era considerata muza dansului si a muzicii de cor. Terpsihora este mentionata de Hesiod, Pindar, Apollodorus, Apollonius Rhodius, Platon, Diodorus Siculus.

 

 Terpsichore, Muza Muzicii şi a Dansului - tablou de Jean-Marc Nattier, 1739

 

* Erato (Eρατώ) - muza poeziei erotice

Erato este considerata patroana poeziei erotice. Era reprezentata cu o lira in mana. A avut un fiu, Azan, cu Arcas, regele arcadienilor.

 

Erato - tablou de Simon Vouet

 

 

* Polyhymnia (Πολυμνία) - muza retoricii

Polimnia, ortografiata uneori si Polymnia (Πολυμνία) (Cea bogata in imnuri), este una din cele noua muze, fiica lui Zeus si a zeitei Mnemosyne. Numele Polyhymnia provine de la uniunea fonetica a cuvintelor grecesti “multe” si “imnuri”. Polimnia era muza pentru retorica, compunerea de imnuri, dans, pantomima, geometrie si agricultura. In perioada clasica, Polyhymnia era considerata muza imnurilor religioase. Polimnia era considerata cea mai serioasa dintre femei. In unele picturi este aratata ca persoana ganditoare, uneori cu un deget dus la gura, imbracata intr-o manta lunga, purtand un voal. Se spunea ca ar aduce celebritate scriitorului care o claseaza ca nemuritoare. Polimnia este mentionata de Hesiod, Apollodorus, Ovidiu si Diodorus Siculus.

 

Polyhymnia in pozitie ganditoare

 

 

* Urania (Ουρανία) - muza astronomiei

Urania inseamna in greaca “ceresc”. Urania era muza muzicii, a cantecului si a dansului si a devenit muza astronomiei si a astrologiei. Este deseori legata de dragostea universala si Spiritul Sfant. In perioada Renasterii, Urania a inceput sa fie considerata drept muza poetilor crestini. Urania este mentionata de Hesiod, Pindar, Platon, Apollodorus, Diodorus Siculus, Pausanias si Scidas. In Antichitate, Urania era si una din insotitoarele Persefonei.

 

 Urania - detaliu din tabloul Urania şi Caliope de Simon Vouet

 

* Calliope (Καλλιόπη) – voce frumoasa, muza poeziei epice

Este considerata primogenitura parintilor ei, precum si cea mai inteleapta dintre muze. Calliope este muza muzicii, a cantecului, a dansului si a elocventei. Calliope era mama lui Orpheus si Linus, fiii lui Apollo sau Oeagrus, regele Traciei. In general, apare in picturi cu un instrument de scris sau o lira in mana. Dupa Hesiod (Theogonia), Calliope inspira regi si printi. In epoca clasica, Calliope era considerata muza poeziei epice. Conform unei traditii a pitagoreicilor, Calliope era si muza filosofiei. Calliope este mentionata de autori antici intre care Hesiod, Pindar, Platon, Strabo, Ovidiu și Cicero.

Calliope


Poetii Homer, Hesiod, Pindar afirmau ca muzele erau atotstiutoare, datorita simbolului mamei lor Mnemosyne, zeita memoriei.

In mitologia romana muzele purtau numele de Camene.

 


Surse si Adrese Web Utile

Victor Kernbach, Dictionar de mitologie generala

http://wapedia.mobi/ro/

 


Newer news items:
Older news items: