Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Ce ascund ganglionii umflati si mariti

Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 04:02

Ce ascund ganglionii umflati si mariti

ganglioni limfatici maritiPosibil sa simtiti, intr-o zi, chiar sub piele, o umflatura. Nu stiti despre ce este vorba, nu va vine sa credeti, asteptati parca ceva … sa dispara si o tot palpati. Sunteti total contrariati si va intrebati ce e de facut. Dar, intrebarea fireasca care parvine e normala, e grav?

Un ganglion este o structura anatomica de forma sferica sau alungita, alcatuita dintr-o masa de celule, situata pe traiectul unui nerv (ganglion nervos) sau al unui vas limfatic (ganglion limfatic). Ganglionii joaca un rol important in apararea organismului, fiind prezenti peste tot in organism, insa mai usor de depistat sunt cei de la nivelul gatului si axilei. Ganglionii purifica limfa si actioneaza ca o bariera impotriva bolilor.

Asadar, de cele mai multe ori, umflatura de sub piele care va sperie este un ganglion care a crescut, semn ca organismul dvs. se confrunta ori s-a confruntat recent cu o infectie. Atunci cand filtreaza un focar infectios, ei incep sa fabrice anticorpi care lupta contra virusilor, din aceasta cauza se si umfla si devin durerosi atunci cand lupta puternic. Pentru siguranta, e indicat sa consultati un medic de familie. Doar el stie cel mai bine sa aprecieze gravitatea situatiei si sa prescrie tratamentul – cu inflamatoare sau antibiotice, dupa caz. Dupa circa 3 saptamani de tratament, ganglionii revin la dimensiunea normala.

Cauzele cele mai frecvente sunt: infectiile (mononucleoza infectioasa, infectia urechii, infectia gatului, etc.), tumori canceroase, boli ale sistemului imunitar (alergii, poliartrita reumatoida, etc.).

Durere inexplicabila

Se poate ca inflamatia sa cuprinsa mai multi ganglioni deodata. Sa fie tari, nedurerosi si sa nu-si mareasca dimensiunea. Afectiunea se numeste adenita si are origine infectioasa virala. Localizarea obisnuita este pe gat, la subrat, in plica inginala, la suprafata sau la profunzimea tesuturilor, unde nu se vad neaparat, dar apasa pe organele din vecinatate, care astfel dor. Oricum, asteptati si nu va ingrijorati. Marirea in volum a ganglionilor se datoreaza unei infectii. Daca organismul dvs. reuseste sa o combata singur, umflatura va disparea spontan in cateva zile, maxim 2-3 saptamani. Daca nu dispare dupa aceasta perioada, e cazul sa urmati un tratament medical. Totusi, nu neglijati si nu subestimati starea ganglionilor. Prezentati-va la medic daca:

·        ganglionii nu s-au micsorat dupa 3 saptamani;

·        ganglionii sunt rosii si foarte sensibili;

·        ganglionii de dupa ureche cresc in volum;

·        au aparut mai multi ganglioni, progresiv;

·        infectia va ingrijoreaza.

Tratament - ganglioni

Se administreaza analgezice pentru durere, antipiretice pentru febra si antibiotice pentru infectie microbiana.

 

Lant de ganglioni mariti

Copiii sub 8 ani au adesea ganglionii de la nivelul gatului si din zona inghinala mariti in timpul iernii din cauza inflamatiilor permanente din zona ORL.

Atentie! Nu orice umflatura simtita sub piele este un ganglion. Poate fi un chist, un lipom, o glanda marita (salivara), la nivelul gatului.

Oricum, luati masuri de preventie si reducere a riscului care pot provoca infectii in organism. De asemenea, consumati alimente care maresc rezistenta sistemul imunitar, mai ales produsele bogate in acid folic, flavonoide, cupru, iod, zinc, fier, magneziu, seleniu, acizi grasi esentiali, beta-caroten, vitamine. Nu uitati sa reduceti aportul de carbohidrati rafinati (zahar, faina alba, etc.). Faceti miscare, faceti sport, evitati tutunul si consumul excesiv de alcool.