Interferente.ro Turism Romania Cavnic Maramures

Sâmbătă, 10 Decembrie 2011 04:00

Cavnic Maramures

 

Localizare. Geografie.

Cavnic este un oras minier, situat in judetul Maramures, in nordul Romaniei, la poalele muntilor Gutai si Mogosa, la  600-1050 m altitudine, pe cursul raului Cavnic.

Orasul minier Cavnic se afla la o distanta de 32 km de Baia Mare, 45 km de Sighetu Marmatiei si 12 km de statiunea balneo-climaterica Ocna Sugatag. Este inconjurat de 5 comune: Sisesti la Sud-Vest, Ocna Sugatag la Nord, Budesti si Baiut la Nord-Est, Cernesti la Sud.

 

Scurt istoric

Cavnic a fost pentru prima data atestat documentar ca sat, in 1336, cu numele de Capnic. Numele sau deriva de la numele raului, care la randul sau deriva din cuvantul de origine slava „kopaonik” („a sapa”). Mineritul in zona dateaza din perioada romana. A fost distrus de otomani in 1460, mai apoi, in 1717, de catre tatari. Tot in decursul secolului XVIII localitatea a suferit de epidemii de ciuma si holera. Abia spre sfarsitul secolului a inceput sa se refaca, iar in 1761 s-a infiintat judecatoria miniera locala si in 1763 s-a emis prima concesiune miniera care deschidea dezvoltarea exploatarilor miniere.

Cavnic a fost declarat oras la 17 februarie 1968 si in anii '70 s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat.

Cavnicul a fost cunoscut pentru multa vreme exclusiv rolului sau minier, in galeriile subterane de peste 200 de km de la Cavnic exploatandu-se in trecut metale pretioase, zinc, cupru, plumb, metale neferoase si minereuri complexe. Aici au fost descoperite doua elemente mineralogice unice  kapnit-ul si kapnikit-ul care se regasesc astazi in cele mai prestigioase colectii mineralogice din lume.

Treptat, datorita inchiderii minelor localnici din Cavnic au inceput sa se reprofileze pe activitati turistice, datorita peisajului de o frumusete rara, cu zapezi abundente ce persista pana in aprilie. Astfel, localitatea atragea foarte multi turisti amatori ai sporturilor de iarna. Ca urmare, au fost construite mai multe partii de schi moderne la standarde europene cu o lungime totala de 7 km, moteluri, pensiuni, case de oaspeti si un hotel, intr-un demers de a dezvolta potentialul turistic al zonei.

 

Cai de acces

Cum se ajunge la Cavnic, la partiile de schi Cavnic?

Legatura cu celelalte localitati este asigurata de drumul judetean DJ184 si DJ109F:

·        DJ184: Baia Sprie - Cavnic (20 km)

·        DJ109F: Sighetu Marmatiei - Cavnic (45 km)

·        DJ109F: Baiut - Cavnic (20 km)

 

Distanta fata de drumul European: 30 km

Distanta fata de drumul national DN18: 20 km

Cea mai apropiata cale ferata se afla in Baia Mare: 35 km

 

Agrement. Obiective turistice. Trasee turistice. Rezervatii si obiective naturale ocrotite.

Cavnic este situat in zona de munte a Maramuresului si este renumit, in special, prin farmecul naturii si sporturile de iarna. Este una din cele mai frumoase zone din Romania, benefice pentru turism.

Cavnic este cunoscut mai ales prin partiile de schi Icoana si Roata, partia artificiala de schi, minipiscina cu o adancime de 1,30 m si un diametru de 6 m, snowmobile, tubing, raiduri pe ATV-uri, plimbari si trasee montane. Citeste mai mult despre partiile de schi ...

 

Trasee turistice montane in zona Cavnic:

Cavnic (Centrul orasului) - Aleea Vasile Lucaciu - Valea Berbincioarii - La Casuta (Mogosa, capatul Telescaunului Suior)

Marcaj banda albastra - durata de 2 ore - grad de dificultate usor

 

Cavnic Valea Suior - Poiana Mlejnita - Secatura - Creasta Cocosului

Marcaj triunghi rosu - durata de 3, 4 ore - grad de dificultate mediu

 

Cavnic - La cruce (bifurcatia cu drumul de la Oanta) - Varful Prislop - Varful Varatec - Varful Secu

Marcaj banda rosie - durata de 8, 9 ore - grad de dificultate mediu

 

Cavnic - La cruce (bifurcatia cu drumul de la Oanta) - Pasul Neteda – Varful Gutaiul Mic

(sau Trei Apostoli) - Varful Gutai - Gutaiul Doamnei -Creasta Cocosului

Marcaj banda rosie (3/4 traseu de creasta) - durata de 4, ore - grad de dificultate mediu spre greu

 

Cavnic (Mina Boldut) - Valea Gutin (drumul de acces la Cabana Gutin 2,5 km) - Cabana Gutin - Jgheabu Mare - Gutaiul Doamnei - Creasta Cocosului

Marcaj cruce albastra - durata de 2, 3 ore - grad de dificultate mediu

 

Predominarea reliefului muntos si deluros determina o mare extensiune a padurilor. Din acestea, padurile de fag si carpen ocupa versantii muntilor. Pe culmile cele mai inalte ale muntilor se intalnesc padurile de fag in amestec cu brad, molid precum si pajisti, pasunile alpine.

In luncile raurilor se dezvolta pajistile alaturi de diverse specii de hidrofile (pipirig, rogoz).

In portiunile cu relief mai montan din Muntii Gutin se intalnesc numeroase mlastini oligotrofe (tinoave, turbarii) cu diferite specii de muschi de turba, rogozuri si unele raritati floristice.

  

O inestimabila valoare a locului o reprezinta “florile de mina”. Activitatea neogenica vulcanica a dat nastere unei diversitati de forme si culori in cristalizarea mineralelor. Multe din exemplarele recuperate din muntii Cavnicului apar ca piese de rezistenta in galeriile expozitionale din lumea intreaga. Renumit este “diamantul de Maramures” sau “cristalul de stanca”, dar si pretioasele “stibine”.

 

Obiectivele turistice din aceasta zona minunata de munte sunt:

·        Biserica romano-catolica „Sfanta Varvara” din 1812

·        Stalpul tatarilor

Stalpul Tatarilor din Cavnic, numit uneori si Piatra Scrisa, este un monument dedicat victoriei locuitorilor din Cavnic asupra hoardelor tatare care inaintau spre Baia Mare in anul 1717. Monumentul a fost ridicat in anul 1736 si este inalt de 7,2 metri. Pe acesta sta imprimata inscriptia latina: “Anno 1717 usque hic fuerunt tartaris”.

·        Paltinul secular (Acer pseudoplatanus)

  Platinul este inalt de 30 m, cu diametrul de 1,32 m.

·        Logolda

Logolda din Cavnic reprezinta ruinele unei vechi topitorii de aur din secolul XIX. Extins in 1876, Logolda din Cavnic era vestita pentru randamentele deosebit de bune care se obtineau aici, iar inginerii priceputi erau trimisi pana in regiunea Altai a Rusiei pentru punerea in functiune a unor instalatii similare.

·        Gradina Regelui din Cavnic

Este vorba despre o padure de larita (Larix decidua) in varsta de aproximativ 250 ani, plantata cu ocazia redeschiderii minei Roata si a construirii Monumentului Tatarilor. Azi se mai pastreaza peste 20 de exemplare de larita cu dimensiuni impresionante (in jur de 2 m) pentru aceasta specie.

 

Din punct de vedere etnografic, Cavnic pastreaza o serie de obiceiuri si traditii, care sunt specifice doar acestui oras si care nu se gasesc in alta parte a Maramuresului. Una dintre acestea este numita Constantinii, o schita jucata in timpul sarbatorilor de iarna, in memoria lui Constantin Brancoveanu.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: