Interferente.ro Sanatate Naturiste Catina retete si proprietati

Sâmbătă, 09 Octombrie 2010 14:59

 Catina - retete si proprietati

 

Retete

Catina cu miere

Intr-un vas ce se inchide ermetic se pun boabele de catina (1 kg boabe de catina) spalate, scurse si strivite cu o lingura de lemn si mierea (1 kg miere de tei). Se acopera si se pune vasul in frigider, pentru 2 saptamani, amestecand continutul prin rasturnare, la anumite intervale de timp.

Se iau 2-3 lingurite pe zi din amestec, inainte de micul dejun.

 

 

Decoct din boabe de catina

Peste 2 linguri de boabe de catina se toarna 500 ml apa clocotita. Se fierb timp de 10 minute si apoi se lasa o ora in vas acoperit. Se strecoara si se bea caldut.

Este indicat in tratarea hepatitelor si a anemiilor puternice. De asemenea, are un rol deosebit in tratarea asteniilor, a starilor de oboseala fizica si psihica.

 

Infuzia din boabe de catina

Peste 2 linguri cu fructe uscate sau proaspete se toarna 500 ml apa clocotita. Vasul se acopera timp de 30 de minute si apoi se poate bea infuzia.

Este folositoare pentru tratarea bolilor hepatice, dermatologice, in anemii si reumatism.

 

Catina uscata

Se asaza boabele de catina pe o tava. Se incinge cuptorul la temperatura maxima, se introduc fructele pentru a suporta un soc termic scurt de 100 de grade. Apoi temperatura se coboara la 50-60 de grade.

Cand fructele sunt uscate, se scot si se lasa sa se raceasca. Se macina fin si se conserva in borcane de sticla.

Praful e bun pentru ceai: o lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa in clocot. Se lasa sa se infuzeze, apoi se bea.

Ca efecte, am aminti cresterea poftei de mancare, rezistenta la efort fizic si intelectual. Are efect anticonstipant.

 

Dulceata de catina

Ingrediente: 2 kg boabe de catina, 2 kg zahar, 2 cani de apa

Mod de preparare: Se fierbe un sirop din apa si zahar, aproximativ 15 minute la foc potrivit. Cand incepe sa faca bule mari se pun boabele de catina si se lasa la fiert, adunand spuma formata. Cand dulceata devine lucioasa si isi schimba culoarea (portocaliu inchis-maroniu) si este legata, se stinge focul.  Se pune calduta in borcanele spalate si uscate si se lasa la racit fara capac pentru a prinde crusta. Apoi se pun capacele si se depoziteaza in camara.

Daca punem odata cu boabele si sucul unei lamai, previnim zaharisirea si ajutam la pastrarea unei culori frumoase.

 

Macerat de boabe de catina in miere

Intr-un vas, amestecam boabele de catina cu mierea de albine. Se amesteca in fiecare zi, timp de 1 saptamana in vas, dupa care vasul se poate tine la frigider, pana la consumarea intregii cantitati de preparat. Vasul trebuie sa fie din sticla sau portelan, in nici un caz din metal. De asemenea, se va lua din preparat numai cu lingurita din plastic, sticla sau lemn. Acest preparat este indicat in tratarea anemiei copiilor.

Se administreaza cate 1 lingurita de preparat in fiecare dimineata.

 

Preparat de catina cu miere

Se amesteca 10 linguri catina uscata macinata fin, 10 linguri miere, 10 boabe de ienupar uscate si macinate fin. Mai putem adauga miere daca nu ne place consistenta initiala.

Se iau cate 2 lingurite pe zi, inainte de masa, pana la ora 14 (catina are efect energizant).

Siropul de catina

Zdrobim fructele de catina cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face intr-un vas de portelan, pana cand se formeaza o pasta foarte aproape de consistenta lichida, care va fi consumata imediat, pentru a nu se oxida. De obicei, sucul de catina nu se consuma singur, pentru ca este prea puternic, ci in combinatie cu morcovul.

La jumatate de pahar de suc de morcov se adauga 4-5 linguri de suc de catina, aceasta combinatie consumandu-se pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi.

Din acest suc putem obtine siropul de catina prin combinare cu miere - la o parte de suc se adauga doua parti de miere, dupa care se amesteca bine cele doua componente, pana cand se formeaza o pasta omogena.

 

Sirop de catina

Se incalzeste apa (o cana mica) zaharul (1.2 kg) si zeama de la o lamaie si se fierb. Dupa racire, adaugam catina (1 kg) in acest sirop. Se lasa la macerat 2 zile. Se zdrobeste catina in sirop si se pun la fiert 15 minute. Se strecoara prin sita, iar apoi se pune la sticle si se fierbe la bain-marin 30 minute.

 

Suc de catina

Fructele de catina (1 kg) spalate se zdrobesc cat se poate de bine, iar apoi se storc cu ajutorul unui tifon. Sucul obtinut se pune deoparte, iar peste resturi (seminte, coji etc.) se mai pune putina apa (cam 1/5 din cantitatea totala), se amesteca, se lasa 20-30 de minute si se mai storc o data.

Sucul rezultat se amesteca la rece cu zahar, in urmatoarele variante:

Varianta 1 - 1 parte volum suc, 1 parte greutate zahar. Exemplu: 500 ml suc si 500 g zahar sau 250 ml suc si 250 g zahar. (Continutul este mai acrisor.)

Varianta 2 - 1 parte volum suc + 1,5 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 750 g zahar sau 250 ml suc si 375 g zahar.

Varianta 3 - 1 parte volum suc si 2 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 1 kg zahar sau 250 ml suc si 500 g zahar. (Continutul este dulce.)

Daca nu se bea imediat, sucul de catina se tine la rece sau se adauga 1-2 aspirine la 1 litru de suc. Dizolvarea zaharului se face la temperatura camerei in care se prepara sucul, pentru a se pastra vitaminele si aroma.

Amintim ca beneficii efectul energizant - creste rezistenta la efortul fizic si intelectual, antigripal, intaritor al sistemului imunitar, anticancerigen.

Sucul de catina se bea sub forma de sirop, adaugand apa sau apa minerala (20-30 ml sirop la 150-200 ml apa) in functie de gust si de efectele constatate.

Sucul de catina alba se poate asocia cu suc de struguri, zmeura, afine, mere, portocale, lamaie, morcovi, varza, asociate chiar 2-3-4 intre ele. Se poate asocia si cu cafeaua neagra, micsorand baza acesteia, micsorandu-i efectul si nocivitatea. Consumul exagerat de cafea prezinta riscuri in aparitia pancreatitei si a hipertensiunii.

 

Uleiul de catina

La 150 g fructe proaspete maruntite se adauga 150 ml ulei de floarea soarelui. Se recomanda uleiul pur, virgin, de masline. Timp de 3 saptamani se tine vasul la temperatura camerei si se agita de cateva ori pe zi. Dupa acest interval de timp, se zdrobesc boabele si se pun din nou in ulei. Se lasa inca doua zile la lumina si in loc calduros si apoi se transfera cu grija in alt vas partea de deasupra a uleiului care este limpede. Este bine sa se foloseasca vase de sticla. Borhotul ramas se poate usca si se foloseste la prepararea infuziei vitaminizante.

 

Uleiul de catina este indicat in prevenirea imbatranirii premature, in boli oncologice, in tratarea bolilor de piele (uz extern), a iritatiilor provocate de arsuri, insolatii, expuneri la substante toxice. Ranile greu vindecabile se acopera cu cataplasme inmuiate in ulei de catina si se observa vindecarea rapida.

Uleiul de catina este tot mai folosit in ultima vreme si pentru producerea unor creme si preparate cosmetice impotriva imbatranirii pielii si a atenuarii ridurilor.

 

Ulei de catina

Intr-o sticla de 1 l se pun 2 pumni de boabe de catina si apoi 1/2 l ulei de masline. Se lasa la macerat, intr-un loc caldut, agitand sticla in fiecare zi. Dupa 14 zile se filtreaza uleiul, se pune in sticle mici, inchise la culoare, intr-un loc racoros si uscat, la intuneric.

Se foloseste ca antidiareic sau in infectii urinare, 1 lingurita pe zi, dimineata, sau ca remediu contra arsurilor solare (se maseaza pe pielea inrosita).

 

 

Catina si proprietatile sale

Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in betacaroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.

Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sunt considerate o polivitamina generala, putand fi consumate sub forma de suc, gem, sirop sau vin. Pentru a obtine sucul de catina, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se dau printr-o sita inoxidabila. Sucul de catina se pastreaza mult timp la temperatura camerei, datorita peliculei care se formeaza la suprafata lui si care impiedica acrirea acestuia. Fructele de catina se utilizeaza in hipo si avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroza, diaree, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatita cronica si epidemica, ciroza.

Ea poate fi folosita si concomitent cu administrarea de citostatice.

Fructele de catina alba, contin o gama larga de vitamine care ajuta la refacerea echilibrului biologic, fizic si intelectual. A fost numita de specialist medicamentul viitorului.

Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute inca din antichitate. Fructele de catina pot fi considerate adevarate polivitamine, datorita continutului bogat in minerale si vitamine.

In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat.

 

Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice.

De asemenea, se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Se pot trata si afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele.

Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei.

Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: