Interferente.ro Turism Strainatate Castelul Fecioarei sau Turnul lui Leandru Kiz Kulesi Istanbul

Sâmbătă, 16 Februarie 2013 23:01

Castelul Fecioarei sau Turnul lui Leandru

Kiz Kulesi Istanbul

 

Turnul lui Leandru este numit in limba turca Kiz Kulesi – adica „Turnul fecioarei“. Castelul Fecioarei este situat pe o stanca in mare, langa Uskudar, acolo unde Bosforul se uneste cu Marea Marmara. Este un nume legendar al unei insulite stancoase din apropierea coastei asiatice din dreptul Constantinopolului, insulita care marcheaza simbolic limita dintre apele Marii Marmara si cele ale Bosforului. In dreptul sau, pe malul asiatic, se afla odinioara cetatea Chrysopolis, astazi pierduta in masa cartierelor noi.

 

Dupa legenda lui Ovidiu, preoteasa Hero de la Templul Afroditei s-a indragostit de Leandros, care locuia in Andios. Leandros trece marea inot in fiecare noapte si ajungea la iubita sa. Intr-o zi, focul din far s-a stins si ajungea la iubita sa. Intr-o buna zi, focul din far s-a stins din cauza vantului puternic, iar Leandros s-a ratacit si s-a inecat. La primirea vestii, Hero s-a aruncat si ea in apa si s-a inecat.

In legatura cu acest castel al Feciorei mai exista si o alta legenda care spune ca o ghicitoare i-a prescris unui imparat bizantin ca fiica sa va muri muscata de un sarpe. Imparatul a ordonat construirea unui castel pe o stanca in mare unde sa locuiasca fiica sa. Insa in castel fusese adus un cos cu struguri in care intrase un sare, sarpe care a muscat-o pe fata, iar aceasta a murit.

 

Prima mentionare a acestui castel construit pe o stanca in mare a fost facuta in secolul al II-lea. Imparatul Emanuel Kemnenos (1143-1180) a construit aici un castel de aparare. Printre picturile realizate de pictorul C. Buendolmendo, cel care a realizat multe reprezentari schematice ale Istanbulului, atrag atentia unele picturi ale unui astfel de castel. In unele dintre picturile miniaturiste realizate in perioada otomana poate fi observat acelasi castel, castelul a fost distrus in timpul unui cutremur in anul 1510 si a fost reparat la ordinul sultanului Yavuz Selim. In timpul perioadei otomana si bizantine, castelul a fost utilizat ca punct de vama unde erau oprite navele care treceau prin Bosfor pentru procedeele vamale.

 

In timpurile moderne micul edificiu de pe insula, care nu  mai este un turn medieval, a devenit unul dintre simbolurile Istanbulului. In prezent este un renumit restaurant.

Balcoanele farului ofera o perspectiva cuprinzatoare asupra Marii Marmara, asupra Palatului Topkapi, asupra Podului Galata si a cartierelor Galata si Pera, din ”Orasul Nou”, asupra Bosforului pana la primul sau pod si asupra malurilor asiatice.