Joi, 21 Octombrie 2010 21:27 |
Castane comestibile
Informatii generale Culegerea castanelor comestibile se face de la sfarsitul lui septembrie pana la inceputul lui noiembrie.Castanele comestibile sunt acoperite de o carapace cu tepi de culoare verde care se desface la coacere. Aceasta contine de regula cate 3 fructe, una dintre ele avand o forma neregulata si intrucat aceasta nu se coace complet, trebuie indepartata. Celelalte 2 fructe au forma aproape sferica si sunt acoperite de coaja semidura, de culoare cafenie. Fructele de castan comestibil contin in cantitati mari amidon si ulei, componente ce le atribuie o valoare nutritiva importanta.Castanele comestibile (Castanea sativa) au proprietati terapeutice remarcabile. Castanele contin apa (52 %), amidon (27-39%), mono- si dizaharide (12-14 %), proteine (3-5 %), grasimi (4-5 %), saruri minerale 1,03 % (foarte mult potasiu - 50 % din cenusa), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, PP, etc.Avand o compozitie asemanatoare cu a graului, castanele sunt printre cele mai energetice fructe. Au 373 kcal la 100 g fruct, 52 g apa, 4 g proteine, 2,6 g lipide, 40 g glucide (amidon), calciu, magneziu, fosfor, cupru, vitaminele B si C. Din acest motiv, castanele sunt foarte potrivite in alimentatia batranilor, a copiilor, a convalescentilor, a bolnavilor de boli grave.
Proprietatile fructelor de castan
Ajuta digestia Castanele sunt o buna sursa de fibre, asa ca persoanele care au probleme cu digestia sau care doresc sa isi fortifice musculatura si organismul nu ar trebui sa le ocoleasca. In bolile digestive sunt indicate semintele, iar in functie de toleranta individuala se mai poate folosi si infuzia din frunze pentru efectul astringent si bactericid.
Castanele fierte sunt alimente energizante, datorita continutului bogat de vitamine si minerale. Le puteti consuma sub forma de piure, amestecat cu branza de vaci sau, daca le preferati indulcite, puteti folosi mierea. Contin tiamina, vitamina care completeaza rezervele de energie, dar si vitaminele B6 si E.
Chiar daca au un gust foarte bun, castanele se folosesc si extern. Daca suferiti de acnee, amestecati miezul castanelor cu miere si aplicati pe fata masca revigoranta. Aceasta are efect antiinflamator si regleaza sebumul.
Previn bolile de inima Castanele sunt lipsite de colesterol si de sodiu, fapt pentru care sunt o alegere foarte buna pentru cardiaci. Mai mult, aceastea sunt bogate in acid linoleic, substanta care reduce colesterolul si previne bolile de inima.
Odata cu toamna si afectiunile respiratorii ne ataca. O portie de castane poate fi un aliat ideal impotriva problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsiva.
Sunt un remediu pentru varice Substantele pe care le gasim in castane repara gaurile microscopice din vasele de sange si din cele capilare si imbunatatesc elasticitatea acestora. Tinctura de castane este benefica in cazul varicelor.
Scoarta de castan ne scapa de febra Nu doar fructele castanului sunt benefice organismului. Frunzele castanului comestibil dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si de aceea sunt folosite pentru tratarea bronsitelor, sub forma de infuzie. La fel de folositoare este si scoarta de castan, care are proprietatea de a scadea febra.
Castanul salbatic vindeca ranile Castanul salbatic poate fi folosit doar sub forma de produse fitofarmaceutice. Acestea sunt din ce in ce mai cautate pentru efectele lor terapeutice in adenom de prostata, afectiuni venoase, boli varicoase, degeraturi, hemoroizi, hernie de disc, luxatii, Parkinson, plagi infectate, reumatism, spondiloza, tromboflebita si varice. Fructele castanului salbatic, mari, de culoare bruna la exterior si alb-galbuie la interior sunt interzise consumului.
Indicatii terapeutice Amestecul de piure de castane si branza de vaci, in proportii egale, indulcit cu miere, este o hrana usor digerabila si foarte energizanta. Frunzele castanului comestibil dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si de aceea sunt folosite pentru tratarea bronsitele (sub forma de infuzie). Folosita tot ca infuzie, scoarta de castan are proprietatea de a scadea temperatura. Castanele actioneaza ca tonic muscular, nervos si venos si reduc permeabilitatea capilara. Pentru tratamentul hemoroizilor, varicelor si tromboflebitei, se consuma cate o farfurie de piure de castane indulcit cu miere inainte de micul dejun si inainte de cina. Se face o cura de cateva saptamani.
Uz intern - mod de folosire Pentru uzul intern se folosesc fructele proaspete de castan care se consuma crude, coapte, prajite, fierte, sub forma de piure si in diverse combinatii. Piureul de castane este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului proaspat.Castanele sunt excelente ca aliment, avand proprietati stomahice, bacteriostatice, antianemice si remineralizante.
Uz intern - indicatii Castanele comestibile sunt recomandate persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor datorita bogatiei lor de minerale si vitamine (putin degradabile in procesul prepararii), convalescentilor, persoanelor predispuse la varice si la hemoroizi.
Uz extern - mod de folosire Pentru utilizari externe sunt foarte eficiente si castanele uscate (uscarea se face la fel ca la castanele salbatice). In cazul degeraturilor sau durerilor reumatice care se agraveaza la frig, se fierb cinci maini de castane cu trei litri de apa pana cand scad la jumatate. Se filtreaza decoctul rezultat cu care se fac spalaturi cat mai calde posibil pe locurile afectate. Aplicarea dureaza 10-15 minute si se repeta zilnic pana la completa vindecare. In cosmetica este folosita masca din castane si miere pentru toate tipurile de ten, datorita proprietatilor antiinflamatoare, de reducere a fragilitatii capilarelor, fotoprotectoare pentru radiatii UV. De asemenea, aceasta masca protejeaza acidul hialuronic din piele si normalizeaza secretia glandelor sebacee. Rezultatele sunt vizibile mai ales in intarzierea procesului general de imbatranire a pielii si in revitalizarea pielii uscate, careia ii reda supletea si catifelarea. Masca se tine pe fata timp de 30 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta.
Contraindicatii Castanele comestibile nu sunt recomandate diabeticilor si nici persoanelor obeze, din cauza cantitatii ridicate de zaharuri. De asemenea, ele n-ar trebui combinate cu medicamente anticoagulante (de subtiere a sangelui), fiindca le pot amplifica efectul.
Newer news items:
Older news items:
|
Sarbatoarea iubirii Valentine’s Day 2015 Pe 14 februarie e Valentine’s Day (Ziua Indragostitilor). E un nou si bun prilej pentru a celebra iubirea, exprimandu-ne sentimentele de dragoste fata de persoana iubita....
Read moreRulouri din carne de porc umplute cu creier Va prezentam o reteta pentru rulouri din carne de porc umplute cu creier.
Read moreSarlota de portocale Iata reteta pentru sarlota pe portocale, pentru 12-16 portii, un preparat aromat si ideal pentru mese festive.
Read moreScrisoare catre Mos Craciun Draga Mos Craciun, ma iarta ca-ndraznesc sa-ti scriu ravas!Si taticu si mamica sunt la teatru, in oras.Si cum stau acasa, singur, si e seara si-i tarziu,M-am gandit...
Read moreElementele sferei ceresti Elementele sferei ceresti e un subiect ce face parte din astrometrie (astronomie sferica). Notiunile sunt fundamentale pentru activitatea practica si vom face referire pe scurt in cele ce...
Read moreSergiu Nicolaescu - filme, citate, scene si replici memorabile Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930 la Targu Jiu si a trecut la stele, a murit pe 3 ianuarie 2013....
Read moreSa coloram oul de Paste - planse de colorat Sarbatoarea Pastelui, sarbatoarea luminii si a bucuriei, si-a pastrat pana in prezent farmecul si semnificatia, fiind un moment de liniste sufleteasca si...
Read morePeisaje marine - Marea Marea de Constantin Amărăscu În galop pe valuri cai de mare vin Înspumate coame fluturând în vânt De-acolo de unde ape şi pământ Se lipesc de bolta cerului senin.
Read morePoezii de 1 Iunie - Ziua Copilului Va prezentam cateva poezii pentru copii de 1 iunie, ziua copilului. 1 Iunie - Ziua Copilului Autor nespecificat Mesajul nostru azi de 1 Iunie,E un cânt de...
Read moreHoroscop Balanta octombrie 2013 Afla horoscop Balanta octombrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna octombrie 2013 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreExplicarea fericirilor - cele dintai patru fericiri In predica de pe munte, Domnul Iisus Hristos ne fagaduieste ca faptele noastre cele bune nu vor ramane nerasplatite de Dumnezeu, ci...
Read moreHoroscop ianuarie 2016 pentru toate zodiile Afla horoscop ianuarie 2016. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna ianuarie 2016: dragoste, cariera, bani si sanatate. ...
Read moreHoroscop Berbec octombrie 2014 Afla horoscop Berbec octombrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna octombrie 2014 pentru zodia Berbec: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreApele minerale si statiunile noastre balneare Romania este foarte bogata in izvoare de ape minerale. Cunoasterea si utilizarea lor empirica dateaza demult, insa exploatarea lor sistematica e recenta. Tara...
Read moreHoroscop Rac iunie 2015 Afla horoscop Rac iunie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2015 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreDe esti barbat, sa fii barbat Va oferim spre lectura poezia “De esti barbat, sa fii barbat” scrisa de P. Dulfu. De esti barbat, sa fii barbat, Iar nu...
Read more