Luni, 26 Ianuarie 2015 01:27 |
Cascavalul afumat de munte - reteta traditionalaIn anumite regiuni ale Muntilor Carpati (zona Pitesti, Vrancea etc.) se mai prepara si azi cascavalul afumat in gospodariile taranesti, folosind o tehnologie specifica, care s-a transmis din generatie in generatie de peste 1800 de ani. Modul de preparare a cascavalului afumat a fost adus de romani cand au ocupat Dacia.Prepararea casului. Laptele de oaie se coaguleaza intr-un ceaun sau cazan, la temperatura de 30-32ºC, in aproximativ 40 de minute. Dupa formarea coagului, acesta se zdrobeste cu mana timp in care casul se aseaza la foc mic. Maruntirea coagulului continua pana cand ajunge la marimea bobului de mazare. Temperatura se mentine la 43-45ºC (pana nu se mai poate suporta cu mana temperatura din cazan).Dupa terminarea zdrobiturii, coagulul selasa in repaus 5-10 minute, pentru depunere, se aduna sub forma rotunjita de „bulz” si se trece intr-o sedila care se leaga si se agata in cui lasandu-l sa se scurga.Dupa 5-7 ore, casul scurs se asaza pe o masa, unde se lasa pana la 24 ore, pentru a fermenta.Prepararea casului. Deoarece se prepara in gospodariile individuale, cantitatile de cas care se prelucreaza sunt mici.Casul maturat se taie in feli, o cantitate de 1.2-1.5 kg pentru obtinerea unei singure roti. In ceaun sau galeata, peste feliile de cas de toarna apa fierbinte (92-97ºC) si, cu ajutorul unei lopatele de lemn, se amesteca pana la topirea intregii mase. Pasta de cas, bine unifromizata, se prelucreaza cu mana, asemanator cascavalului de Dobrogea. Pe masa se asaza formele, in care se introduce pasta si se tine 8-10 ore. Urmeaza sararea in saramura cu o concentratie de 24-25%, timp de 24-30 de ore. Dupa saramurare, bucatile de cascaval se scot si se asaza pe scanduri pentru zvantare, unde raman 2-3 zile, in care timp se intorc de pe o parte pe alta.Afumarea. Cascavalul de munte se poate afuma la stana, dar si in gospodarii cu afumatori simple.In cazul in care afumarea se face la stana, rotile de cascaval sunt asezate pe sipci de lemn late de 4 cm si groase de 3 cm, dispuse in acelasi sens si distantate una de alta cu 3-4 cm. Sipcile sunt fixate pe grinzile de la podul camerei de fierbere (fierbatorul stanei), unde se face focul pe pardoseala de pamant si fumul, degajat ajunge la cascaval.In timpul afumarii, timp de 8-10 zile, cascavalul se sterge zilnic cu o panza curata pentu a indeparta grasimea care apare pe coaja, dupa care se intoarce pe cealalta fata.In cazul cand afumarea cascavalului se face in afara stanii, se construiesc din lemn afumatori simple, un fel de cabine, cu rafturi din sipci, pe care se asaza rotile. Intrun cotlon alaturat, sapat in pamant, se face focul, iar fumul este dirijat print-un cos de tabla in cabina, unde se afuma cascavalul.Este important ca fumul folosit la afumarea cascavalului sa fie rece, deoarece caldura inmoaie produsul care, astfel, pierde prea multa grasime.Afumarea dureaza cateva zile si se considera terminata cand coaja produsului capata o culoare galbena-inchisa, specifica fumului si uniforma pe toata suprafata cascavalului.Dupa afumare, cascavalul se lasa la maturat timp de 14-18 zile, dupa care se pune in consum.Caracteristici. Cascavalul afumat preparat artizanl se prezinta sub forma de roti micti, in greutate de 0.9-1.5 kg. Coaja este de culoare galben-bruna, iar pasta tare. gustul este placut, cu aroma de fum.Produsul se conserva foarte bine timp de un an si se consuma ca aperitiv.
Newer news items:
Older news items:
|
Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas In peisajul grupei centrale a Carpatilor Orientali, muntii Giurgeului si Hasmasului se impun prin varietatea tuturor componentelor mediului geografic. Acest lucru a justificat preocuparea pentru...
Read moreCasa lui Horea Casa lui Horea a fost la Albac. Stapanul ei n-a avut mormant. Rupt ca roata, sfartecat apoi, trupul i-a fost impartit in bucati, la rascruci, spre inspaimantarea gloatelor. In...
Read moreStrăină, străinătate Poezia Străină, străinătate scrisă de Aron Cotruş. Străină, străinătate ... Rai cu porţile-ncuiate ... Vai de cine-n ele bate Cu răni grele, relegate ...
Read moreCati oameni au trait pe pamant? Britanicii spun despre o persoana decedata ca “s-a contopit cu majoritatea”. Este neindoios ca nimeni nu a putut calcula cati oameni au trait pe Terra...
Read moreDiagonala patratului - incursiune in istoria matematicii si fizicii Dificultatile masurarii diagonalei patratului au provocat, la matematicienii greci, o importanta criza teoretica si practica. In spatele lui “radical din 2” se...
Read moreMesaje si sms de Sfantul Nicolae Numele Sfantului Nicolae este sinonim cu iubirea, generozitatea si daruirea. Pe 6 decembrie ii sarbatorim pe cei care poarta numele Sfantului Nicolae si derivatate ale...
Read moreIdei creative coronite de Craciun Decoreaza-ti casa cat mai original de Craciun. In acest sens, va prezentam cateva idei creative pentru confectionare manuala coronite de Craciun. Ai de unde te...
Read morePovestea creionului de Paulo Coelho Copilul îşi privea bunicul scriind o scrisoare. La un moment dat întreabă: - Scrii o poveste care ni s-a întâmplat nouă? Sau poate o poveste despre mine? Bunicul se...
Read moreGhicitori despre anotimpuri Am un copac cu patru crengi: Una înverzeşte, A doua rodeşte, A treia vestejeşte, A patra se usucă. (Cele patru anotimpuri)
Read moreVersuri Prohodul Domnului starea 3 Prohodul Domnului se cânta la denia din Vinerea Mare în bisericile ortodoxe. Are trei stări şi între acestea preotul face câte o scurtă slujbă. Iată versurile...
Read moreFlamingo - emblema Parcului Camargue din Franta Camargue (Franta) este o zona umeda, cu numeroase ecosisteme fragile, cu o diversitate a mediilor ce au inscris-o in patrimoniul mondial. Bogatia si varietatea...
Read moreMesaje in versuri de Halloween in limba engleza Fiind una dintre cele mai vechi sarbatori din lume, Halloween-ul este sarbatorit in foarte multe tari de pe glob. Cel mai mare grad...
Read moreMuntenia si domnitorii sai Muntenia sau Romania Mare, numita in vechime Tara Romaneasca, de straini Valachia sau Vlachia, iar de romanii din Ardeal Tara, se intinde intre Olt, Milcov,...
Read morePoveste despre viitor Va oferim spre lectura poezia “Poveste despre viitor” scrisa de Katia Nanu. Carpatii erau odata Doar munti cu fruntea-ncununata De brazi semeti Si vulturi indrazneti. Pana cand, La radacina lor, S-au asezat Trupurile stramosilor.
Read moreHoroscop Rac aprilie 2017 Afla horoscop Rac aprilie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2017 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreMasuri de prim-ajutor in accidentele oculare Ochiul este unul dintre cele mai importante si sensibile organe de simt. Lezarea ochilor aduce mari prejudicii individului, orbirea, dar chiar si numai slabirea vederii...
Read more