Sâmbătă, 07 Februarie 2015 01:00

Cascada Gibraltar

Cascada GibraltarMarea poarta a lui Hercule, stramtoarea Gibraltar, are o istorie dintre cele mai interesante. Pe vremuri, cu milioane de ani in urma, in locul actualei stramtori se afla o gigantica cascada cu apa de mare, care se intindea pe o latime de aproape 20 km si curgea cu o cadere de sute de metri peste cataractele asezate in scara, din Oceanul Atlantic in Marea Mediterana. Actuala stanca a Gibraltarului este creasta dintata. Acest spectacol fantastic ar fi avut loc cu aproape cinci milioane de ani in urma, dupa spusele si descoperirile geofizicianului William B. F. Ryan, aflat la bordul navei de cercetari oceanografice “Glomar Challenger”.

Forajele din adancurile Marii Mediterane au dezvaluit existenta a intinse sedimente saline pe o adancime de peste 1800 de metri, care au putut fi formate numai prin secarea apelor, la o temperatura foarte ridicata. Aceasta presupune ca Mediterana s-a golit de mai multe ori de apa, ca apoi sa se umple din nou. Dr. Ryan a ajuns la concluzia ca blocurile continentale african si euroasian, in ciocnirile lor periodice, au ridicat un baraj muntos peste stramtoarea Gibraltar. Atunci, apa marii s-a evaporat, fundul Mediteranei devenind un desert, pana ce barajul a cedat din nou. Succesiunea acestor fenomene este:

·         Primele crapaturi in peretele muntos apar cu cinci milioane si jumatate de ani in urma, cand ploile si curentii oceanici sapa un canal, care permite infiltrarea crescanda a apei din Oceanul Atlantic.

·         Prin sfaramarea barierei, ca efect al puternicului curent de apa, aceasta “spala” rocile sedimentare mai putin dure si solul. In curand, torentul se tranforma in amreata cascada.

·         Stramtoarea din zilele noastre se afla intre Stalpii lui Hercule. Dar chiar si in prezent, cutremurele de pamant si faliile arata ca reactia celuilalt, putand ridica iarasi muntii care sa inchida stramtoarea si provoca din nou uscarea fundului Mediteranei. Cand va avea loc un asemenea fenomen, nu se poate preciza: poate peste cateva sute de ani, peste o mie sau chiar milioane. Cert este ca, prin mijloacele tehnice actuale, omul poate interveni pentru a inlatura bariera naturala in calea apelor atlantice, iar Mediterana va continua sa fie leagan al civilizatiilor viitoare.


Newer news items:
Older news items: