Interferente.ro Lifestyle Frumusete Buze uscate si crapate remedii naturiste

Duminică, 15 Mai 2011 22:14

Buze uscate si crapate - remedii naturiste

 

Buze uscate si crapate. Cauze.

Vantul, frigul sau chiar canicula pot face buzele sa se crape mai des si sa le usuce (cand aerul este uscat umezeala se evapora rapid de pe buze). Fara sa va dati seama, va plimbati limba peste ele pentru a le umezi, dar vantul le usuca si tot repetand aceasta operatie buzele vor incepe sa va doara, se inflameaza, se usuca si se crapa.

Buzele crapate si uscate nu sunt deloc placute la infatisare, avand drept cauza uscarea excesiva a pielii lor. Deoarece in acea zona nu exista glande sebacee, buzele sunt mai uscate decat restul tenului.

Lipsa de vitamina B (riboflavina) poate determina aparitia unor crapaturi la colturile gurii, numite popular “zabalute”. Aceste crapaturi pot fi tratate prin administrarea de suplimente de vitamine.

 

Ingrijirea buzelor. Sfaturi. Remediu.

Ca si pielea, buzele au nevoie de hidratarea intensa. Vremea calda usuca pielea, iar frigul reduce circulatia sangvina in partile expuse ale corpului. La fel se intampla daca va umeziti des buzele cu limba, crezand ca va va face bine, insa doar se agraveaza, caci si saliva irita.

 

Ingrijirea buzelor uscate si crapate. Sfaturi.

Iata cateva sfaturi de ingrijire a buzelor pe care trebuie sa le luati in considerare, in special in perioada iernii:

 

Consumati alimente bogate in vitamina A

Vitamina A este foarte importanta pentru regenerarea pielii. Deci, incercati sa nu lipseasca sursele bogate in vitamina A din alimentatia dumneavoastra (morcovi, rosii, cereale integrale, etc.).

 

Consumati alimente bogate in vitamina B, fier si acizi grasi esentiali 

Asigurati-va ca organismului dumneavoastra nu-i lipsesc acesti nutrienti (vitamina B, fier, acizi grasi esentiali), deoarece carentele pot provoca uscarea si craparea buzelor la colturi.

 

Evitati alergenii

Ingredientele iritante din cosmetice si produsele de ingrijire (parfumuri sau arome) pot provoca uscarea pielii sensibile a buzelor, asa ca, pe cat posibil, evitati-le.

 

Folositi-va de nas pentru a respira si nu de gura

In timpul eforturilor puteti fi tentati sa respiri pe gura, insa acest obicei va avea un impact negativ asupra buzelor, favorizand uscarea acestora.

 

Mentineti-va hidratate

Consumul ridicat de lichide este important pe tot parcursul anului, in orice anotimp, nu doar in perioada verii. Apa, ceaiurile, supele va vor ajuta sa va hidratati.

Conditia de buze crapate se agraveaza in timpul iernii, cand aerul se usuca. Astfel, este indicat sa optati pentru un umidificator de camera care sa va scape de aerul uscat, deoarece acesta va va ajuta sa retineti hidratarea in camera dumneavoastra, prevenind uscarea buzelor si craparea lor.

 

Protejati-va buzele

Folositi creme speciale si balsamuri puternic hidratante pentru a va mentine buzele moi si catifelate.

Balsamul de buze ar trebui sa aiba si un factor de protectie solara de cel putin 15, iar cremele utilizate sa fie cu protectie UV. Aceste produse formeaza un strat uleios pe suprafata buzelor care le ajuta sa isi mentina hidratarea.

 

Renuntati la obiceiurile agresive

Incercati sa nu va muscati sau umezesti buzele su saliva, pentru ca le veti usca si mai mult. Saliva favorizeaza uscarea si craparea buzelor. In cazul in care aveti acest obicei, cel mai indicat ar fi sa evitati balsamurile aromate, pentru a diminua tentatia.

 

Ingrijirea buzelor uscate si crapate. Remedii.

Exista diverse remedii in aceasta problema si va prezentam cateva dintre ele:

 

Aplicati miere pe buzele crapate si lasati-o sa actioneze timp de o ora.

 

Aplicati si tamponati buzele cu unt fara sare sau smantana proaspata.

 

Tamponati buzele cu o felie de castravete crud.

 

Amestecati apa de trandafir cu aceeasi cantitate de glicerina (are proprietati calmante, reduce iritatia si inflamatia). Tamponati usor de 2-3 ori pe zi buzele crapate.

 

Aplicati putin ulei de masline (are proprietati calmante si face pielea mai supla), cam la trei zile, mai ales seara, inainte de culcare.

 

Amestecati 2 linguri de ulei de trandafir cu 1 lingurita de ulei vegetal presat la rece, precum uleiul de masline, uleiul de porumb, etc. Ungeti buzele de mai multe ori pe zi.

 

Aplicati direct pe buzele crapate continutul unei capsule de vitamina E.

 

Aplicati si tamponati buzele de trei ori pe zi cu tinctura de propolis.

 

Mancati alimente bogate in continut de vitamina B (cereale integrale, legume verzi, nuci, etc.).

 

Folositi comprese cu apa si sare. Puneti o lingurita de sare intr-o cana cu apa rece. Inmuiati o bucata de tifon in solutia obtinuta si aplicati-o pe buze timp de 10 minute. Dupa ce ati indepartat compresa, aplicati o crema emolianta care sa mentina umezeala in profunzime.

 

Aplicati un gel de buze inainte de a iesi din casa sau un ruj hidratant. Nu purtati rujuri mate pentru ca le va usca si mai mult. Tratati-va intotdeauna buzele cu un ruj cremos care contine vitamina E.

 

Nu va muscati buzele, nu va umeziti buzele cu saliva, intrucat acest lucru nu va face decat sa le usuce/crape mai rapid, ajungand intr-un final sa va usture. Totul tine de controlul gestului de a umezi buzele.

 

Preparati o masca emolienta dintr-o lingurita de caimac de lapte fiert si o jumatate lingurita de suc de morcovi.

 

Aplicati un plic de ceai negru inmuiat in apa calda pe buze si masati timp de cinci minute.

 

Indepartati celulele moarte prin folosirea unei periute de dinti. Astfel, buzele vor deveni mai moi, iar rujul va straluci mai tare. Pentru o mai buna igiena este indicat sa folositi o alta periuta decat cea cu care va spalati pe dinti.


Beti cat mai multa apa, intrucat lipsa unei hidratari corecte poate duce la uscarea si deshidratarea buzelor, dar si a pielii in general. Incearcati sa beti zilnic cel putin 2 litri de apa plata sau ceaiuri.

 

Daca reusiti sa tineti cont de cateva din aceste sugestii necesare ingrijirii buzelor veti reusi sa aveti tot timpul buze perfect hidratate si catifelate. Incercati sa evitati cat puteti de mult frigul si vantul, eventual acoperiti-va gura cu un fular, de fiecare data cand iesiti din casa.

 

 

Ingrijirea buzelor. Remedii naturale.

De asemenea, remediile naturale si-au dovedit eficienta de-a lungul anilor. Prezentam cateva din cele care dau succes.

 

Aloe Vera

Aloe Vera constitui o alegere potrivita pentru catifelarea si revigorarea buzelor, in special in tratarea buzelor uscate sau crapate din cauza expunerii excesive la soare. Este recomandat sa folositi gelul extras direct de la planta sau gelurile pure de aloe vera din farmacii.

 

Apa
Cel mai adesea, buzele crapate sunt un semn ca organismul nu are suficienta apa pentru a mentine pielea hidratata. Daca vi se crapa frecvent buzele, incercati sa mariti consumul de lichide.

 

Crema sau unguent cu galbenele

Produsele cu extract de galbenele sunt recunoscute pentru actiunea lor cicatrizanta si hidratanta. In loc sa folositi un balsam scump, achizitionati-va un tub mic cu crema de galbenele care isi va face treaba foarte bine.

 

Mierea de albine

Mierea de albine reprezinta remediul ideal pentru buzele uscate si crapate datorita proprietatilor hidratante si vindecatoare. Aplicati putina miere de albine pe buze seara, inainte de culcare si veti fi placut surprinse dimineata.

Mierea de albine este foarte folositoare in cazul taieturilor superficiale, iar datorita actiunii sale antibacteriene va impiedica infectarea buzelor. Aplicati pe intreaga suprafata a buzelor putina miere, intindeti-o bine, lasati-o sa actioneze cel putin 10 minute si incercati sa nu o mancati, oricat de tentant ar fi. Dupa ce a trecut timpul de actiune, indepartati mierea cu ajutorul unei dischete demachiante inmuiate in apa calda. La final buzele vor ramane moi si foarte catifelate.

 

Smantana

Smantana poate fi aplicata cu succes de mai multe ori pe zi pentru a inlatura celulele moarte si a le catifela. Intindeti-o pe buze, lasati-o sa actioneze cateva minute, iar apoi indepartati-o cu grija.

 

Uleiul de masline
Uleiul de masline extravirgin este un foarte bun hidratant pentru buzele tale. Luati  o cantitate mica de ulei de masline, intindeti-l pe buze si lasati-l sa actioneze cel putin jumatate de ora. Daca doriti rezultate maxime, aplicati uleiul inainte de culcare si lasati-l sa actioneze pana dimineata, iar buzele dumneavoastra vor fi deosebit de fine.

 

Untul de Shea

Untul de Shea este extrem de hidratant si hranitor pentru piele, fiind indicat mai ales pentru pielea sensibila. Masati buzele crapate si veti scapa de acest inconvenient.

 

 

Buze crapate si uscate. Concluzii.

Atentie!

In cazul in care tratamentele urmate acasa nu se dovedesc eficiente apelati la un medic. Desi sunt cazuri rare, buzele uscate si crapate pot anunta o problema de sanatate serioasa.

Ingrijirea buzelor trebuie sa faca parte din ritualul de frumusete al oricarei femei. Alegeti tratamentele naturiste de ingrijire a buzelor si consumati cat mai multe lichide: apa, sucuri naturale, ceaiuri sau lapte.

Pasta de dinti usuca si mai mult buzele, de aceea, in perioada cat buzele sunt crapate, inlocuiti pasta de dinti cu fluor pentru curatarea dintilor cu bicarbonat de sodiu usor umezit sau cu un gel de dinti ce contine Aloe Vera.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: