Duminică, 03 Octombrie 2010 17:59 |
Busuiocul si bolile prevenite
Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta din genul Ocimum, familia Lamiaceae. Termenul de busuioc provine din limba greaca βασιλευς (basileus), insemnand "rege". Despre aceasta planta se spune ca a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Dictionarul Englez Oxford mentioneaza unele speculatii conform carora busuiocul ar fi fost folosit la "cateva unguente sau medicamente regale". Busuiocul este in continuare considerat "regele mirodeniilor" de multi bucatari si autori de carti gastronomice. Busuiocul este o planta originara din India, cunoscuta si folosita inca din urma cu trei milenii si care s-a bucurat de o raspandire rapida in toata lumea.
Semnificatii La indieni, despre busuioc se spune ca este planta lui Krishna si a lui Vishnu, iar bunii hindusi nu se duc la culcare fara o ramurica de busuioc pusa pe piept, menita sa ii duca in timpul somnului pe taramurile paradisiace. La romani si mai tarziu la italieni, busuiocul era considerat iarba dragostei si a fertilitatii, inflorirea lui fiind celebrata prin serbari si prin adevarate ritualuri. La greci si in aproape toate tarile crestin-ortodoxe, busuiocul are aproape aceleasi semnificatii ca si in India, fiind considerat planta sacra. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului, si tot cu un buchet de busuioc se imprastie apa sfanta, pentru alungarea necuratului ori pentru sfintirea locurilor. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protectia divina asupra casei si a ocupantilor sai. Busuiocul este o planta cu miros si gust caracteristic, placut aromat, ceea ce a deteminat popularitatea acestuia ca si condiment in preparatele culinare. Demn de remarcat este ca aceasta planta are un important rol in fitoterapie. Compozitia bogata in substante benefice, cu actiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii, face ca busuiocul sa fie de un real ajutor in tratamentul multor afectiuni.
Boli prevenite cu ajutorul busuiocului
Astm bronsic Consumat ca aliment, in salate, in sosuri ori in supe, busuiocul protejeaza aparatul respirator de aparitia reactiilor alergice, impiedica in buna masura recidiva infectiilor bronho-pulmonare, protejeaza caile respiratorii de procesele inflamatorii ce conduc la aparitia astmului.
Ateroscleroza Unul din secretele efectelor benefice ale bucatariei mediteraneene asupra aparatului cardiovascular este chiar busuiocul. Alaturi de oregano, el este principalul condiment folosit in aromatizarea sosurilor pentru paste, a salatelor, a multor tipuri de pizza. Substantele antioxidante continute de catre busuioc previn formarea placilor de aterom pe artere si mentin elasticitatea vaselor sanguine.
Infarct Unele studii de medicina experimentala arata ca administrarea zilnica de busuioc, ca planta medicinala sau ca si condiment introdus in mancare, previne infarctul. Nu doar ca busuiocul protejeaza arterele coronare de depunerile de colesterol, dar ajuta si la tinerea sub control a tensiunii arteriale si are o foarte complexa actiune la nivelul sistemului nervos central, protejand intregul sistem cardiovascular de efectele nefaste ale stresului. celulelor, a proceselor de malignizare. Se ia pulberea de busuioc, cate 4-8 grame pe zi, in cure de 30 de zile.
Infectia cu papilomavirusuri cancerigene Un studiu facut de un colectiv condus de dr. T. Dasgupta si publicat in 2004, in "Journal of Phytomedicine", arata ca animalele cobai infectate cu tulpini de papilomavirusuri cu potential cancerigen ridicat si tratate cu frunze de busuioc au avut o rata mult mai mica de aparitie a formatiunilor tumorale fata de lotul martor.
Iradiere Doua principii active din busuioc, orientina si vicenina (ambele sunt flavonoide hidrosolubile), protejeaza celulele organismului in fata actiunii mutagene a radiatiilor ultraviolete, a radiatiilor beta si gamma. Ca atare, pe timpul verii, cand suntem mai vulnerabili la radiatiile solare, dar si atunci cand suntem expusi la radiatii din alte surse, administrarea zilnica a busuiocului este foarte utila pentru prevenirea mutatiilor celulelor, a proceselor de malignizare. Se ia pulberea de busuioc, cate 4-8 grame pe zi, in cure de 30 de zile.
Toxiinfectia alimentara Un studiu facut in 2004 arata ca punerea unei singure picaturi de ulei volatil de busuioc intr-un litru de apa de baut, care se consuma pe parcursul unei zile, ne pune la adapost de multe din infectiile cu bacterii luate din alimente. Mai ales in timpul sezonului cald, acestea produc toxinfectii alimentare, traduse prin simptome cum ar fi voma, diaree puternica, febra. Si condimentarea cu busuioc a mancarurilor este recomandata, mai ales in timpul verii, deoarece substantele volatile din busuioc pastreaza alimentele nealterate mai mult timp si ne feresc de infectiile tubului digestiv.
Newer news items:
Older news items:
|
O copilărie frumoasă Copilăria este un univers al purităţii. Să ne amintim mereu de această perioadă, o copilărie frumoasă. Bucură-te de frumoasa poezie … O poţi învăţa împreună cu copilul tău. O...
Read moreDrumul Baicului din Ceahlau Marcaj: banda albastra. Timp de parcurs: Marginea lacului de acumulare (0,00 h) - Piciorul Secu (0,25 h) - Obcina Chica Baicului (1,50 h) -...
Read moreJocuri de Remi Site-ul Jocuri de Remi iti ofera posibilitatea de a juca remi gratuit pe internet. Pentru inceput te invitam sa incerci un mic joculet online care odata terminat iti...
Read more1 iunie - prilej de sarbatoare pentru copii In fiecare an, pe 1 iunie avem prilej de sarbatoare pentru copiii mai mici si mai mari. Sarbatorim ziua...
Read moreMoscheea Sfanta Sofia din Istanbul Turcia Moscheea Sfanta Sofia din Istanbul-Turcia este poate cel mai frumos monument. Ea a fost cladita ca biserica crestina de catre...
Read moreCe înseamnă Centenarul Marii Uniri Anul 2018 este un an cu o mare încărcătură istorică pentru România şi pentru români. În anul 2018 celebrăm împlinirea a 100 de ani de la...
Read moreHoroscop aprilie 2015 pentru toate zodiile Afla horoscop aprilie 2015. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna aprilie 2015: dragoste, cariera, bani si sanatate.
Read moreDe ce văd albinele mai bine decât oamenii O albină poate vedea de cinci ori mai bine decât un om, fiind insecta cu cea mai bună acuitate vizuală, potrivit unui nou...
Read moreHoroscop Gemeni noiembrie 2013 Afla horoscop Gemeni noiembrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2013 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate. Horoscop Gemeni noiembrie 2013 - Dragoste Nativii Gemeni...
Read moreBiserica din Borzesti Potrivit unei legende, publicate in anul 1905 in Calendarul pentru toti romanii, Biserica din Borzesti a fost ridicata de Stefan cel Mare pe varful unui damb, in amintirea...
Read moreRâsul Râsul este benefic atât pentru fizic, cât şi pentru psihic. Ramura ştiinţifică care se ocupă cu studiul râsului se numeşte Gelotologie (grec. „gelos“ = râs). „De fiecare dată când râzi, îţi...
Read moreAmor de iarna Va oferim spre lectura poezia “Amor de iarna” scrisa de Cincinat Pavelescu. In trandafirul desfrunzit, O roza palida a-nflorit; E cea din urma si e poate, Cea mai suava dintre...
Read moreIdei de cadouri pentru iubit de Ziua Indragostitilor Februarie este luna iubirii. In aceasta luna avem doua sarbatori dedicate celor mai pure sentimente ale indragostitilor. E vorba de 14 februarie, cand...
Read moreMesaje, sms, urari si felicitari de Sfantul Gheorghe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit de crestini in fiecare an la data fixa, pe 23 aprilie. Multe dintre persoanele dragi noua poarta...
Read moreAlcoolul si femeile Din moment ce una dintre caracteristicile epocii moderne tine si de apetitul din ce in ce mai frecvent al femeilor pentru alcool, de ce sa ne surprinda faptul...
Read morePericolul infectiilor cronice Infectia de focar sau, mai corect spus, focarul infectios este o localizare microbiana stabilita in amigdale, sinusuri, la nivelul urechii medii, care supureaza, al mastoidei, in...
Read more