Sâmbătă, 04 Ianuarie 2014 13:11 |
Busuiocul in mancareBusuiocul este o planta medicinala si aromatica pe care o putem incadra fara nicio teama in cadrul legumelor-medicament. Indiferent de modul in care este folosit, busuiocul prezinta o serie de efecte farmacologice care au efect pentru aparatul digestiv (aromatizant, antispastic, carminativ, antiemetic, etc.). Acesta este motivul pentru care se foloseste in cazul unor afectiuni sau simptome precum colicile intestinale, balonarile, senzatiile de voma, ulcerul gastric, lipsa poftei de mancare, diarea, colitele de fermentatie, etc. Din aceste motive busuiocul este utilizat in mancare.De obicei, pentru uz medicinal se foloseste toata partea aeriana, recoltata in faza de inflorire deplina (inceputul fructificarii), iar in gastronomie se folosesc mai ales frunzele, recoltate pe tot parcursul vegetatiei. In acest caz din urma, busuiocul poate fi folosit atat in stare proaspata, cat fi ca pulbere.Sa avem busuioc proaspat este un lucru relativ usor de realizat, daca tinem cont de faptul ca planta poate trece peste iarna daca este pusa in ghiveci si tinuta la o temperatura ceva mai ridicata. De asemenea, pulberea se obtine relativ usor, fiind obtinuta prin rasnirea plantelor uscate la umbra in strat subtire (pentu a-si pastra nealterat mirosul si culoarea);Cu privire la utilizarea busuiocului in bucatarie, pesemne e binecunoscuta butada «O idee de busuioc este fantastic. Prea mult busuioc este o mica tragedie.»Oricum, pentru aromatizarea fripturilor, busuiocul se foloseste astfel:- peste carnea de porc sau de vita pusa pe foc, dupa care s-a adaugat in cratita apa si putina grasime, se presara 1 ½ lingurita de busuioc proaspat, tocat sau frecat cu sare.- pentru carnea de oaie si de vanat (care are un miros mai pregnant si mai putin agreabil), se mai adauga ½ lingurita de busuioc, precum si alte mirodenii, de exemplu maghiran.- pentru carnea de pasare la inceput se pune doar un varf de cutit de busuioc, apoi se pun si alte condimente, dar numai pana cand focul patrunde carnea bine, care la sfarsit se impaneaza cu cativa catei de usturoi.- pentru gratar, indiferent de felul carnii, carnea se pudreaza inca de la inceput cu busuioc, pe partea pe care se frige intai, pentru ca la intoarcerea acesteia sa se adauge maghiran sau o alta planta aromata (cimbru, lamaita, etc.).Busuiocul serveste, de asemenea, la aromatizarea anumitor sortimente de otet si de mustar, a conservelor de castraveti si de varza, precum si ca ingredient pentru piureuri de verdeturi, sosuri, supe sau preparate de patiserie.Te-ar putea interesa:Busoiucul - beneficii pentru sanatateBusuiocul alimentarBusuiocul folosit in tratamente interne si externe
Newer news items:
Older news items:
|
Mesaje 1 Martie - Martisor Asteptam cu mare bucurie prima zi de primavara - 1 Martie. Incercati sa aduceti un strop de fericire celor din jurul voastru oferind o floare, un...
Read moreCele mai fascinante 10 castele si palate 1. Palatul Potala din Tibet, China Acest complex arhitectural este considerat un model de arhitectura tibetana. Palatul Potala este situat pe Dealul Rosu din Lhasa,...
Read moreAstenia de primavara Odata cu venirea primaverii, natura renaste si ne bucuram ca am scapat de iarna. Dar de multe ori venirea primaverii aduce cu ea si anumite simptome care ne...
Read moreFitoterapia aparatului respirator S-a luat in considerare astmul bronsic ca avand o incidenta mai mare in raport cu varsta. Fitoterapia se bazeaza in principal pe substante active care calmeaza spasmele...
Read moreGutui cu carne de vita Va oferim o reteta speciala pentru o mancare delicioasa: gutui cu carne de vita. Pentru a realiza mancarica de gutui cu carne de vita aveti nevoie...
Read moreHoroscop Gemeni decembrie 2015 Afla horoscop Gemeni decembrie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2015 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreRevista presei // Ziare // Revista presei
Read morePapucul Doamnei (Cypripedium calceolus) “Cand o vezi pentru prima data, te opresti in fata ei ca in fata unui tablou vestit, dorit sa-l vezi aievea. Deodata nu-ti dai seama: e o bijuterie de...
Read moreSurprinzatoare tehnici in ceramica si cultura Cucuteni Iata cateva marturii arheologice despre inalta civilizatie a inaintasilor, respectiv surprinzatoare tehnici in ceramica.
Read moreAngelica - iarba ingerilor Angelica este o planta cu excelente virtuti medicale si casnice. Numele acesteia provine din latinescul herba angelica sau angelica archangelica, in traducere iarba/planta ingerilor.
Read moreFrunze - planşe de colorat Toamna înseamnă frunze colorate: un spectru de nuanţe între verdele strălucitor al verii şi tonul plictisitor al iernii. Roşu aprins, maro, portocaliu rumen, portocaliu pur, galben,...
Read moreCaleidoscop muzical romanesc In Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia se pastreaza manuscrisul din sec. XI, intitulat Codex Aureus, document ce contine pretioase cantece in notatie gregoriana. Adevarata opera de arta, Codex...
Read moreAlfabetul A Semnul A, luaţi aminte, Primul e-n alfabetar Şi se află în cuvinte: Apă. Arc. Abecedar. A e litera dintâi, Pentru carte căpătâi Aţă, ac, alun, abac, Multe vorbe-ncep cu a.
Read moreGhioceii - flori de primavara Ghioceii sunt vestitorii primaverii. Cand vedem capetele mici, albe si deliate ale ghioceilor iesind din zapada stim ca iarna este pe sfarsite si putem exclama plini...
Read moreFloriile de Vasile Alecsandri Iată zile-ncălzitoare După aspre vijelii! Vin Floriile cu soare Şi soarele cu Florii. Primăvara-ncântătoare Scoate iarba pe câmpii. Vin Floriile cu soare Şi soarele cu Florii.
Read moreUmor de Halloween - bancuri, glume, mesaje Umorul de Halloween este un umor negru, macabru din care nu pot sa lipseasca: vampirii, spiritele, vrajitoarele, scheletele, fantomele, cimitirele, mormintele si alti mostri.
Read more