Interferente.ro Lifestyle Retete Buretii ciuperci comestibile

Vineri, 28 Octombrie 2016 00:17

Buretii - ciuperci comestibile

Buretii ciuperci comestibileDeosebirea dintre bureti si ciuperci nu e atat de mare, dupa graiul popular. Totusi, se pare ca ciupecile au palaria mare si lata, iar buretii au palaria mica si rotunda. O alta deosebire ar sta in privinta locului unde cresc: ciupercile la ses, buretii la padure, la radacini de copaci. Totusi, se stie ca intalnim buretii in multe alte locuri: prin fanete, prin paduri, prin poiene, etc., fiind buni de mancat.

Amintim diferitele denumiri ale buretilor: ciupercile, ciobanasii, vinetelele, bulughitele, panisoarele, rosioarele, buretii pastravi, de pe fag, platin, plop, etc., buretii de ciote de perj, fag, mar, s.a.m.d., nicoretii, chitoarcele, buretii grasi, buretii iuti, buretii balosi, buretii porcesti, pupchii, brighii, rascovii, rascovitele, drelele, sbarciogii, etc.

Cred ca toti stim ca buretii pot fi pusi la murat, precum rascovii. Rascovii sunt un soi de bureti care se fac pe unde sunt paduri de brad, pe timp ploios. Procedura e simpla: se strang rascovii, se curata de frunze, se spala si apoi se oparesc, fiin asezati cu saramura. Acesti sunt murati dupa circa 3-4 saptamani, fiind extrem de gustosi.

Alte soiuri de bureti (panisoare, vinetele, porumbele, ciobanasi, bureti grasi, hribe, chitarci, etc.) se usuca si se pastreaza pentru iarna, la loc uscat. Buretii se intind in general pe ate, facandu-se sireaguri mari, care se usuca.

Hribii sunt buretii cei mai alesi, cresc pe la stejaris si se usuca pentru iarna. Din ei se fac mancaruri alese si gustoase. Acestia apar toamna, dupa vremea ploilor, in padure si cresc sub forma de tufa pe la radacinile copacilor si mai ales prin locurile despadurite, ale caror radacini de copaci nu au fost inca scoase.

Din diferitele soiuri de bureti uscati se fac mai ales doua macaruri: bors si tocana.


Related news items:
Older news items: