Interferente.ro Parinti si copii Educatie Bunele maniere la masa

Duminică, 13 Octombrie 2013 15:42

Bunele maniere la masa

Servita frumos, intr-o atmosfera de acuratete, mancarea merita toata atentia noastra. Cea ce nu inseamna ca trebuie sa fim sau sa ne manifestam neaparat ca un mancacios. Doar mancam ca sa traim si nu invers, nu? Exista insa prejudecata ca numai mesele festive pretind un anumit cod de maniere si ca mesele obisnuite, cotidiene, din sanul familiei se pot desfasura oricum. Manifestandu-ne cotidian “oricum”, ne va fi mai greu sa nu ne manifestam “oricum” la mesele festive. Deci, politetea este necesara oricand. Sa mancam, dar s-o facem cat mai putin suparator pentru vecini. A manca cu gura deschisa aratand tuturor rezultatele masticatiei este nu doar neelegant, ci lipsit de cel mai elementar bun-simt. Poti taia pofta de mancare a tuturor celorlalti prezenti la masa. Lacom si necontrolat, emitand zgomote, devii sigur un comesean insuportabil.

 

In localurile publice (cantina, restaurant etc.) atentia asupra modului cum mancam trebuie sa fie sporita de faptul ca masa capata, oarecum, caracterul unui spectacol. Chiar si incercarea discreta de a te sterge pe maini cu marginile fetei de masa este repede observata si admolestata din privire. Bineinteles ca nu din acest motiv nu-ti stergi mainile de fata de masa, ci pentru ca cea dintai care te observa este propria-ti constiinta. La urma-urmei, ne comportam frumos in primul rand pentru noi insine, buna comportare necerand aplauze si recompense. Prin urmare, sa mancam frumos si vom fi placuti comesenilor.

·        Tinuta corecta la masa se verifica cu ajutorul “liniei de margine” a mesei. Ea nu trebuie depasita de nicio parte a corpului.

·        Nu incercati sa castigati “spatiu” nici sub masa, intinzand picioarele pana dincolo de portiunea care va revine.

·        Nu se sta cu coatele pe masa, ci numai cu antebratelele in sens paralel cu farfuria.

·        Grija pentru tinuta nu trebuie sa duca la rigiditate.

·        Masa incepe cu intinderea corecta a servetelului pe genunchi. (este neelegant sa-l punem la gat, in decolteu sau nasturii vestei).

·        “Pofta buna” si “Sa ne fie de bine” sunt cele mai firesti urari.

·        Pentru a incepe sa mancati, asteptati neaparat ca stapana casei sa termine servitul si sa inceapa ea prima.

·        Pentru baut asteptati semnalul gazdei.

·        Daca te gasesti in fata unui fel neobisnuit de mancare, nu te grabi sa-l ataci. S-ar putea sa faci o gafa. Asteapta exemplul binevoitor si spontan al unuia din vecinii de masa.

·        A rade cu hohote la masa este, in orice imprejurare, nepotrivit.

·        Friptura nu se taie bucatele, ci pe masura ce mananci din ea.

·        A manca paine inainte de a servi primul fel, demasca o lacomie scapata de sub control.

·        Nu se tine cu mana farfuria din care servim. Tacamurile se tin in mana tot timpul in care mancam.

·        Caderea unui tacam poate deranja o masa intreaga. Evitati momentele de neindemanare care pot duce la aceasta. Daca totusi s-a petrecut asa ceva, cereti scuze si ridicati tacamul singur fara a-l mai folosi.

·        Daca doriti sa beti, puneti tacamul in farfurie. E grosolan sa ridicati paharul pastrand furculita sau cutitul in mana.

·        Furculita se tine usor, fara agresivitate si fara risipa inutila de energie.

·        Furculita se tine in mana stanga la felurile la care se utilizeaza, simultan, cutitul. Se poate tine cu dreapta numai la felurile la care nu este nevoie de cutit.

·        Cutitul in gura – nota “0” la politete.

·        Nu se cer si nu se iau farfurii goale si pline (ca de altfel orice obiecte) peste … capul invitatilor.

·        Cand vi se ofera un fel de mancare sau prajitura pe o tava sau pe un platou, luati cea ce este mai aproape, mai la indemana si nu alegeti.

·        Painea nu se taie, se rupe cu mana pe masura ce mancam.

·        Se mananca incet si calm. Politetea sprijina intotdeauna igiena alimentara.

·        Nu se incarca gura peste masura.

·        Este strict interzis sa te piepteni la masa.

·        Semnalul de ridicare de la masa il da numai gazda.

·        La sfarsitul mesei, tacamurile se aseaza in propria-ti farfurie, paralel unul fata de celalalt si cu “varful” lor orientat spre stanga.

·        Intotdeauna ne luam la revedere si multumim pentu cele oferite. A disparea “pe tacute” este total nepotrivit.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: