Interferente.ro Descopera Natura Bujorul propus floarea nationala a Romaniei

Vineri, 11 Martie 2016 21:50

Bujorul propus floarea nationala a Romaniei

Bujorul este o floare de o frumusete nemaipomenita. Denumirea sa stiintifica este Paeonia, face parte din familia Ranunculaceae si cuprinde aproximativ 33 de specii perene, erbacee sau arbustive. In cele ce urmeaza vom face referire la bujorul romanesc, bujorul de stepa, bujorul de munte. Pesemne, bujorul il cunoasteti drept regele florilor, iar printre alte denumiri populare amintim: bujorul rosu, bujorul de Banat, trandafirul Maicii Domnului, busuiocul rosu, ruja, rujioara, buja, babaruja. Mentionam ca bujorul a fost propus drept floarea nationala a Romaniei.


Bujorul romanesc (Paeonia peregrina) este o planta perena, enfemica, cu o tuplina dreapta, inalta de circa 50-80 cm, fara a forma ramificatii. Frunzele sunt formate din foliole mai mult mai mai putn sectate. Terminal, tulpina poarta o singura floare mare, de culoarea sangelui. bujorul infloreste in lunile mai-iunie. Bujorul romanesc vegeteaza in regiunile sudice, extracarpatice, ale Romaniei si poate fi intalnita prin poienile si marginile padurilor din sudu capitalei, a Mulfatlar, intre Tuzla si Mangalia, Babadag, Bia, Niculitel, intre Agighiol si Mihail Kogalniceanu. Evident, bujorul romanesc este monument al naturii si ocrotit de lege, fiind cunoscut si sub denumirile populare de bujor de munte, ruje, smirdar.

Bujorul de stepa (Paeonia Tuneifolia) este o planta perena. In pamant are tuberculi radiculari alungiti si, de obicei, goi in itnerior. Tulpina este dreapta, erecta, cu inaltimea cuprinsa intre 10-50 cm. frunzele sunt formate din lacinii lineare. Floarea are culoarea purpurie-intunecat, fiind alcatuita din 6 sepale verzi-rosiatice si din 7-8 petale mari, rar 10, purpuriu inchis. Mentionam ca bujorul de stepa infloreste in lunile aprilie-mai. Vegeteaza sporadic pe coline ierboase, insorite, din zona de stepa. Este intalnita la Mulfatlar, Turnu-Severin (Crihala spre Bresnita) si in Transilvania, la Zaul de Campie. Pe alocuri se cultiva ca planta ornamentala. In afara tarii, bujorul de stepe este raspandit in Peninsula Balcanica si Rusia (stepele Ucrainei, Crimeea, Caucaz).

Bujorul de munte (Paeonia daurica) este o planta perena ce se deosebeste usor de speciile precedente prin frunzele sale formate din foliole pieloase, lat-ovate sau aproape rotunde. Floarea este de culoare purpurie-inchis si infloreste in lunile mai-iunie. Bujorul de munte vegeteaza in regiunea montana, pe coastee stancoase deschise sau acoperite cu padure din partea de vest a tarii (Muntii Ciocanu) si sud-vest (Plaiul “Saratii” din satul Salcia, judetul Prahova; Dealul “Poiana Rotunda” din apropierea Manastirii Ciolanul, judetul Buzau).

Bujorul (Paeonia officinalis ssp. banatica) este o planta perena cu tulpina neramificata, inalta de 50-70 cm. Frunzele inferioare si cele din regiunea mijlocie a tulpinii sunt mari, formate din foliole latlanceolate sau obovat-laceolate. Pe fata inferioara sunt alb-brumate (glaucescente), mai mult sau mai putin puvescente. Terminal, tulpina poarta o floare purpurie. Bujorul infloreste de obicei in perioada aprilie-mai si vegeteaza pe coaste stancoase, acoperite cu ierburi in apropierea comunei Buzias din judetul Timis, dar are larga raspandire in sudul Europei.