Duminică, 19 Mai 2013 14:50

Bruceloza

Bruceloza este una din gravele zoonoze bacteriene (boli care se transmit de la animale la oameni) care provoaca la om imbolnaviri destul de frecvente datorate rezervorului animalier mentinut de bovine, caprine, ovine, porcine si iepuri. Consumul de lapte nefiert, de branza proaspata provenite de la animalele bolnave, precum si inhalarea de germeni sub forma de aerosoli in abatoare si laboratoare de specialitate, constituie tot atatea surse de infectie. Contaminarea cu Brucella abortus in timpul interventiilor chirurgicale sau obstetricale fac ca bruceloza sa decina una din periculoasele boli profesionale careia ii cad victima numerosi specialisti.

 

La om, perioada de incubatie poate dura de la o saptamana, la mai multe luni. Boala debuteaza cu febra insidioasa care revine cu intermitenta si la intervale neregulate. Frisoanele, transpiratia abundenta, slabirea si oboseala, uneori semnele nervoase, completeaza o simptomatologie complexa, care face si mai dificil diagnosticul diferential. Evolueaza cateva saptamani, luni sau chiar ani, adesea conducand la moartea bolnavilor. Programul de lupta impotriva brucelozei, elaborate de OMS, a determinat o scadere considerabila a cazurilor umane. Vaccinarea bolnavilor in Uruguay timp de 10 ani a facut sa dispara complet cazurile de imbolnavire la oameni.

La Weybridge (Anglia) si Moscova, sub egida OMS si FAO, functioneaza centre de coordonare a activitatilor legate de diminuarea pericolelor de infectie brucelica la om.


Newer news items:
Older news items: