Miercuri, 04 Februarie 2015 01:32 |
Branza de vaca preparare si caracteristiciBranza de vaca este un produs foarte solicitat, mult apreciat de consumatori, datorita calitatilor sale nutritive si dietetice.Prepararea branzei de vaca a reprezentat forma cea mai simpla de valorificare a laptelui in gospodarie, coagularea realizandu-se prin aciditatea naturala.Prepararea branzei de vaca prin acidifiere naturala e procedeul ce se aplica numai in gosodariile rurale, unde din cantitati reduse de lapte, producatorii isi prepara branza de vaca pentru nevoile proprii.Mulgerea si pastrarea laptelui pana la prelucrare in conditii cat mai igienice asigura realizarea unui produs de calitate, nedaunator sanatatii. Vacile trebuie sa fie insa controlate periodic, pentru a se preveni transmiterea anumitor boli de la animal la om. Laptele de vaca, imediat dupa muls, se filtreaza si, in stare calda, la temperatura de 24-30ºC, pentru a asigura desfasurarea procesului de acidifiere normala. Durata coagularii este de circa 24 ore.Masa de coagul obtinuta se scoate din vasul in care a avut loc coagularea laptelui cu ajutorul unei linguri mari sau unei farfurii mici, cu marginile cat mai subtiri, preferabil din aluminiu. Coagulul se pune intr-un vad larg, de forma unei tavi, asezand deasupra o sedila sau un tifon in strat dublu, in prealabil inmuiate in apa. Coagulul se asaza cu lingura, sub forma de straturi suprapuse, pana ce se epuizeaza toata cantitatea.Coagulul se taie cu ajutorul unui cutit cu varful rotunjit in cuburi cu latura de 4 cm, iar capetele sedilei sau tifonului se strang deasupra masei de coagul. Totul se lasa in repaus aproximativ o jumatate de ora. Dupa acest interval, capetele se inoada in diagonala si sedila se atarna intr-un cui, unde se lasa timp de 4-6 ore pentru scurgerea zerului.In situatia in care scurgerea zerului se face greoi, se poate presa coagulul din sedila cu o greutate ce nu trebuie sa depaseasca masa branzei.Eliminarea zerului si asigurarea unui proces de acidifiere normal al branzei sunt conditionate de mentinerea unei temperaturi de 20-30°C in incaperile unde se face scurgerea zerului.Pentru prepararea branzei de vaca se foloseste lapte pasteurizat, livrat in sticle. Laptele se incalzeste la temperatura de 24-28°C, se adauga pentru fiecare 4 l cate doua linguri de maia (30 ml) si 1 ml solutie de clorura de calciu in concentratie de 40%. Se recomanda sa se foloseasca drept maia lapte batut sau produsul sana.Pentru asigurarea unui coagul suficient de legat si o scurgere ulterioara a zerului corespunzatoare se adauga laptelui o cantitate mica cheag. Cand se foloseste cheag lichid (puterea de coagulare 1/10000) la 4 l lapte se adauga 1-2 picaturi.Cheagul se introduce in lapte dupa ce s-a adaugat maiaua si clorura de calciu, lasand totul in repaus aproximativ 2 ore. Laptele astfel pregatit se lasa pentru fermentare – coagulare timp de 16-20 ore, intr-un vas acoperit, la o temperatura de 20-22°C.Dupa ce coagulul s-a format si este bine legat, se taie in coloane cu sectiune patrata, avand latura de 6 cm si se lasa in repaus 15-20 minute. Se elimina o parte din zer si se scoate pe sedila sau tifon, prelucrandu-se conform indicatiilor prezentate la obtinerea branzei prin acidifiere naturala.Cand coagulul este moale si nu se scurge bine zerul, atunci masa de coagul din vas se incalzeste dupa taiere pe o baie de apa la 40-50°C, pana cand coagului devine ferm si zerul se separa. Cand nu dispunem de baie de apa, incalzirea s epoate face in cuptorul aragazului, la flacara mica, cu usa cuptorului usor deschisa.Branza de vaca se prezinta sub forma unei paste fine cremoase, moale, de culoare alba pana la alb-galbui. Gustul este placut, acrisor, fara a avea o nuanta de acru sau amar.Continutul de apa variaza intre 70 si 80%, iar grasimea, raportata la produsul ca atare, variaza intre 8 si 10% la branza grasa.Din branza proaspata de vaca se pot prepara diferite sortimente:· Branza proaspata de vaca cu smantana se obtine din branza de vaca dietetica (slaba) in amestec cu smantana, in diferite proportii (circa 70-80% branza si 20-30% smantana);· Branza proaspata de vaca cu adaosuri: tip aperitiv, cu sare si alte condimente (boia, chimion etc.) si tip desert, cu ingrediente si substante aromatizante (zahar, vanilie, cacao, stafide etc.).
Newer news items:
Older news items:
|
Semnificatiile istorice si evenimentele zilei de 4 ianuarie 46 - i. Hr. - Iulius Cezar este invins la Ruspina de fostul sau ofiter Titus Labienus 871 - Regele Ethelred von Wessex este...
Read moreClaude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris - d. 5 decembrie 1926, Giverny) "Culorile sunt obsesia mea zilnica, bucuria si tortura." Curent - impresionismul Claude Monet este unul din reprezentantii cei mai importanti ai...
Read moreHoroscop Capricorn aprilie 2015 Afla horoscop Capricorn aprilie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2015 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreMihai Beniuc - Ultima scrisoare Sfârşitul a venit fără de veste. Eşti fericită? Văd că porţi inel. Am înţeles. Voi trage dungă peste Nădăjdea inutilă. Fă la fel. {youtube}Kdx1-Gm_cL4{/youtube}
Read moreHoroscop Capricorn noiembrie 2015 Afla horoscop Capricorn noiembrie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2015 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read morePrim ajutor pentru durerile provocate de stres si efort Cine nu se confrunta cu stresul si efortul cotidian? Cine nu se plange de dureri fizice si de stari de...
Read moreLa multi ani 2018 - felicitari La multi ani 2018! Alege o urare, selecteaza o felicitare pentru Anul Nou 2018/Revelion 2018 si transmite-o celor dragi! Fie ca anul 2018 sa fie...
Read moreMersul girafei Mersul girafei este si el diferit de al celorlalte copitate. Astfel, picioarele sale din dreapta, pasesc deodata, cele din stanga la fel. Deci greutatea corpului animalului este sustinuta alternativ,...
Read moreTrecerea la ora de vara Date generale - trecerea la ora de vara Ora de vara este ora legala adoptata de unele tari sau teritorii pe timpul unei parti a anului, cu...
Read moreFelicitari frumoase pentru Anul Nou 2017 Sa va dea Bunul Dumnezeu pace si fericire in casa voastra, multa iubire si dragoste de la apropiatii vostri. An Nou Fericit, 2017! La...
Read morePoezie patriotica - Memorie Poezie patriotica scrisa de Cezar Baltag – Memorie. Ion in camasa la Marasesti La caderea serii zapusitoare A asfintit odata cu soarele, La asfintit, Cu fata spre pamantul tarii nerascumparat inca Rupt din...
Read morePromisiunile uimitoare ale medicamentelor biotehnologice Dupa modul cum evolueaza, medicina face progrese din ce in ce mai importante. In special in ceea ce priveste medicina, din prisma ingineriei genetice, sub aceasta...
Read moreSaptamana Patimilor - Vineri In Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor, infricosatoarelor si mantuitoarelor Patimi ale Mantuitorului si marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul (Vinerea Patimilor).
Read moreBoli psihosomatice In epoca contemporana, numerosi factori care obosesc si uzeaza sistemul nervos au determinat si cresterea numarului de boli psihosomatice si boli psihice. Bolile psihosomatice imbolnavesc, prin intermediul creierului, celelalte...
Read moreHoroscop Sagetator ianuarie 2015 Afla horoscop Sagetator ianuarie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna ianuarie 2015 pentru zodia Sagetator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreDesene de iarna de colorat Va prezentam cateva imagini si desene de iarna, de colorat, pentru copii. Va puteti bucura alaturi de ei, dand culoare si farmec.
Read more