Vineri, 21 Ianuarie 2011 22:30

Borsa

 

Statiunea montana, balneoclimaterica si de odihna Borsa se afla in nordul extrem al Romaniei (judetul Maramures), in partea rasariteana a Depresiunii Maramuresului inchisa de Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului (Carpatii Orientali), situata la 700-850 m altitudine, pe Valea Viseului, in apropierea Pasului Prislop (altitudine 1.414 m), care leaga Transilvania de Bucovina. Orasul Borsa este strajuit de varful Pietrosul Rodnei (2303 m altitudine), cel mai inalt varf din Carpatii Orientali. Borsa are o istorie bogata, iar locuitorii sai, cunoscuti fiind ca oameni darji, au facut ca aici portul si traditia sa fie pastrate din timpuri ancestrale, manifestarile folclorice atragand, an de an, mii de turisti din tara si strainatate.

 

Orasul Borsa este incadrat de doua parcuri nationale, Parcul Natural Muntii Maramuresului (la nord) si Parcul National Muntii Rodnei (la sud), care, prin fauna si flora bogate si diverse, prin rezervatiile naturale, prin peisajele spectaculoase strabatute de poteci marcate, atrag numerosi iubitori ai naturii si ai muntelui. La 10 km de centrul orasului se afla Complexul turistic Borsa (850 m altitudine), statiune unde se trateaza diverse maladii, iar in sezonul rece este ideala pentru practicarea sporturilor de iarna. Toate acestea au facut ca orasul si statiunea Borsa sa-si merite renumele de Borsa - Perla Transilvaniei.

 

La Borsa se poate ajunge cu autoturismul (DN18, Baia Mare - Sighetul Marmatiei - Borsa sau DN17 + DN18 Suceava - Pasul Prislop - Borsa sau DN17C + DJ186 Bistrita-Nasaud - Borsa) sau trenul pana in gara Viseu si de acolo cu mijloace auto.

 

Complexul turistic Borsa este un loc ideal de petrecere a vacantelor atat vara (se pot practica drumetiile existand in acest sens poteci marcate) cat si iarna, stratul de zapada mentinandu-se pana tarziu in primavara, fiind astfel o zona unde se pot practica sporturile de iarna. Complexul turistic include mai multe hoteluri, cabane, restaurante si centre de informare turistica. Tot aici turistii pot primi gazduire in numeroase case particulare si pensiuni agroturistice.

 

Borsa este o destinatie foarte solicitata de amatorii sporturilor de iarna. Exista mai multe partii de schi. Cea mai cunoscuta este partia Runc-Stiol, cu o lungime de aproximativ 2000 m si o diferenta de nivel de 500 m, dotata cu telescaun. Tot aici este si cea mai lunga trambulina naturala din Europa 90 m. Exista numeroase partii de schii de diferite grade de dificultate precum si o trambulina naturala (113 m) pe care se pot efectua sarituri cu schiurile. Instalatiile de transport pe cablu includ linii de teleferic si teleschii ce leaga statiunea de Varful Runcul Stiolului (1.611 m).

 

Informatii despre principalele partii din zona

Partia

Grad de dificultate

Lungime

Transport cablu

Nocturna

Poiana Stiol

mediu

1.980 m

telescaun

nu

Varful Stiol

mediu

730 m

teleski

nu

 

Climatul subalpin din statiune determina temperaturi medii in luna ianuarie de -7°C si o medie a stratului de zapada de 50 cm. Sezonul de ski dureaza din decembrie in aprilie. In afara partiilor pentru schiori in statiunea Borsa gasim partie halfpipe, ideala pentru practicarea snowboardului. Statiunea nu dispune de trasee off-piste. Sunt disponibile pentru inchiriere clapari, schiuri si schibob-uri pe tot parcursului sezonului.

 

Langa statiunea Borsa se afla Baia Borsa unde gasim partia Pricop, de nivel mediu, cu o lungime de 400 m, dotata cu instalatie de nocturna si instalatie de teleski.

Aerul in aceasta zona este curat, lipsit de alergeni si puternic ozonizat. Sunt prezente si izvoare de ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, feruginoase folosite in tratarea afectiunilor renale si a cailor urinare.

 

Rezervatii naturale in zona Borsa

Zona Borsa gazduieste sase perimetre care au statut de rezervatii naturale:

•  Rezervatia Pietrosu Rodnei 

Borsa este poarta de intrare in Parcul National al Muntilor Rodnei intins astazi pe o suprafata de 46.399 ha. In 1932 a fost creata rezervatia naturala Pietrosul Rodnei in scopul protejarii numeroaselor specii floristice si faunistice de aici, unele extrem de rare sau chiar endemice. Dintre speciile de flori protejate se pot aminti: gusa porumbelului, floarea de colt, ghintura, crucea pamantului, rogozul alpin, smardarul, zambrul. In ceea ce priveste fauna, alaturi de ursul brun, rasul si cerbul carpatin, zona a fost repopulata cu capre negre, reintroduse in 1962 si marmote. Astazi, teritoriul din jurul Pietrosului Rodnei a fost declarat rezervatie a biosfereiin 1979, in cadrul programului UNESCO "Omul si Biosfera".

•  Rezervatia Cornu Nedeii - Ciungii Balasinii, infiintata pentru ocrotirea cocosului de mesteacan si a mediului sau favorit - jnepenisul.

•  Rezervatia Salhoi - Zambroslaviile din Muntii Maramuresului este rezervatie geologica si botanica, fiind creata pentru ocrotirea plantei Cochlearia pyrenaica, relict glaciar si specie foarte rara pentru tara noastra, legata de existenta conditiilor de mlastina eutrofa.

•  Rezervatia Izvorul Albastru al Izei - destinata protectiei  izbucului de la obarsia Izei, conservandi climatul, vegetatia si peisajul.

•  Pestera de la Izvorul Izei - rezervatie speologica.

•  Rezervatia Piatra Rea are o suprafata de 70 hectare, aici gasindu-se formatiuni geologice deosebite, o flora rara si un peisaj alpin maret.

 

Trasee turistice Muntii Rodnei

•  Complex Borsa - Valea Fantana - Cascada Izvorul Cailor - Saua Stiol - Pasul Prislop

      Marcaj: triunghi rosu

      Durata: 4-5 ore

•  Pasul Prislop - Prelunca Tatarilor - Complex Borsa

      Marcaj: banda galbena

      Durata: 2,5 - 3 ore

•  Complex Borsa - Poiana Runcu Stiolului - Saua Stiol - Izvorul Bistridei - Saua Gargalau

      Marcaj: banda albastra

      Durata: 3,5 - 4 ore

•  Complex Borsa - Fata Meselor - Puzdra - Saua Galadiului

      Marcaj: punct albastru

      Durata: 4,5 - 5 ore

•  Poiana Borsei - Valea Negoiescului - Puzdra - Saua Galadiului

      Marcaj: triunghi albastru

      Durata: 6 - 6,5 ore

•  Borsa - Iezerul Pietrosului - Varful Rebra

      Marcaj: banda albastra

      Durata: 6 - 8 ore

•  Saua Gargalau - Varful Galadiului - Varful Rebra - Varful Batrana - Pasul Setref

      Marcaj: banda rosie

      Durata: 14 - 16 ore

 

Obiective turistice in zona Borsa

•  Manastirea Sapanta Peri amplasata intr-o padure seculara este construita in stil maramuresean, din lemn masiv de stejar. Este asezata pe un soclu de piatra, turla acesteia avand 78 m inaltime, fiind cea mai inalta biserica din lemn din Europa;

•  Cimitirul vesel de la Sapanta - crucile de lemn sculptate si pictate de mesterul popular Stan Patras, l-au transformat intr-un adevarat muzeu in aer liber, unic in lume;

 

•   Muzeul Satului Maramuresean amplasat in partea de est a orasului Sighetu Marmatiei, pe Dealul Dobaies, la 300 m distanta de drumul national DN18 si include gospodarii cu arhitectura populara tipica zonei Maramuresului;   

•   Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, de la Sighetu Marmatiei. Aici au fost incarcerati peste 80 de demnitari, fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni si peste 50 de episcopi si preoti greco-catolici si romano-catolici.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.eborsa.ro/Monografie%20Borsa.htm

http://ro.wikipedia.org/wiki/Bor%C8%99a

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: