Miercuri, 29 Ianuarie 2014 14:43

Biserica din Borzesti

Biserica din BorzestiPotrivit unei legende, publicate in anul 1905 in Calendarul pentru toti romanii, Biserica din Borzesti a fost ridicata de Stefan cel Mare pe varful unui damb, in amintirea unui prieten din copilarie, Gheorghe, ucis de tatari. Intr-un joc de-a razboiul, acesta era capetenia invinsilor. Biruitor, micul Stefan l-a «pedepsit», legandu-l de o creanga a unui nuc batran. Dar joaca le-a fost intrerupta de navalirea unei adevarate hoarde tataresti. Fugind spre casele lor, copiii l-au gasit pe Gheorghe atarnand de copac. Tatarii l-au omorat cu sagetile. In alte legende, in locul nucului se vorbeste despre stejarul din Borzesti. Oricum, biserica de aici este una dintre cele mai frumoase ctitorii ale voievodului moldovean.

Valea Trotusului este presarata cu zeci de monumente istorice. Unul dintre acestea, Biserica lui Stefan cel Mare din Borzesti, a fost contruit in anii 1493-1494 de catre domnitorul Moldovei si fiul sau Alexandrel. Sfantul lacas reprezinta unul din cele mai reusite monumente de arta din acel timp, caracterizat prin simplicitatea constructiei, pastrarea planului dreptunghiular, lipsa turlei si prezenta catapetesmeni in zid. Pictura catapetesmei este originala. In 1790 a fost insa spalata de calugarul Nifon Zugravul. In construirea bisericii se imbina trei stiluri:

·        moldovenesc (aspectul exterior specific vechilor bisericute din lemn);

·        gotic (ornamentele florale in piatra din partea superioara a ferestrelor);

·        bizantin (cele patru cupole).

Biserica se remarca printr-o reusita plastica decorativa a fatadei. Trei brauri in caramizi verzi smaltuite incing cladirea, incepand de sub nivelul ferestrelor si pana deasupra ocnitelor mari, cuprinzand intre ele toate celelalte elemente decorative. In interior are doua bolti construite pe sistemul de arce si pandative in stil moldovenesc. Sub masa altarului se afla trunchiul stejarului legendar. Probabil locul ales pentru constructie a fost in legatura cu stejarul din Borzesti. Intre anii 1990-1994, biserica a fost supusa unor lucrari de reparatii si consolidare. In octombrie 1994 s-au aniversat 500 de ani de la ctitorirea bisericii, ocazie cu care s-a inaugurat Muzeul de Cultura si Arta Religioasa, care a sporit valoarea istorica si artistica a bisericii. In muzeu, sunt expuse carti si obiecte religioase vechi, de mare valoare, printre care «Cazania lui Varlaam» tiparita la Iasi in 1642, «Sfanta Evanghelie» tiparita la Bucuresti in 1682, «Biblia» tiparita la Blaj in 1795, Catapeteasca de la Biserica Bogdana din 1798, alte obiecte de cult din secolele XVII-XIX (icoane, manuscrise, vesminte preotesti cu fir de aur si argint).  


Newer news items:
Older news items: