Interferente.ro Cultura Religie Biserica Adormirea Maicii Domnului Draganesti

Sâmbătă, 15 August 2015 01:57

Biserica Adormirea Maicii Domnului Draganesti

Biserica Adormirea Maicii Domnului DraganestiBiserica Adormirea Maicii Domnului din centrul Draganestilor a fost zidita de unul dintre importantii boieri Stirbei-Draganescu din jumatatea sec. XVIII, Badea cel vornic Stirbei.

Acesta, dupa marturia sotiei sale, Luxandra – “cazuse in vremea marii sale, Stefan Voievod (Racovita, 1764-65) sub mare urgie si inchisoare”. El s-a rugat Nascatoarei de Dumnezeu “de l-au izbavit din primejdie si spre a arata de mutumire pentru scaparea din inchisoarea cea napraznica au inaltat o sfanta biserica din zid pe mosia Draganesti … ce au avut-o de la parinti”. Lacasul trebuie sa se fi zidit in anii 1766-68, caci “dupa intamplarea razmiritii” si din cauza acesteia (1768-74) a ramas fara zidul imprejmuitor si alte cele, care nici pana in 1781, cand ctitorul moare, nu se infaptuiesc.

Dupa aceasta data biserica – desi inchinata m-rii Sarindaru (Sarindaru din Bucuresti a fost a 40-a manastire zidita in 1652 de Matei Basarab “in locull unei bisericute vechi ce se zicea a Coconilor zidita de Vlad vanu de Severin si a Fagarasului”) impreuna cu mosiile boierilor Stirbei – se bucura de putina ingrijire incat in anul 1864 mai avea “numai zidul”. Petrache Manolescu, un descendent prin femei din ctitorul prim, staruieste pentru restaurarea bisericii. Aceasta are o forma drepta cu ziduri groase de aproape 1 m, tencuite, incinse de braul exterior. Cornisa este alcatuita din 3 randuri de caramizi in zimti. Socul este betonat, cu panta de scurgere. Acoperisul e de tabla este betonat, are o turla ectogonala la pronaos, asezata pe o baza patrata. Inscriptia din pridvorul lipsit de gust, spune: “Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica unde se serbeaza Adormirea Maicii Domnului, s[f.] a[p.] Petru si ierarh Nicolae (hramuri adaogite de inoitori) s-au prefacut de dum-lor Petrache Manolescu, Nae Stanescu, Marin Iliescu, insa ramaind numai zidul, iar celalalt lucru dupa cum se vede s-au construit de dum-lor cu staruinta si dare de bani pana la savarsire … ale carora pomenire (!) sa le fie in veci, 1864, apr. 26”. Ctitorii noi nu pomenesc nimic de boierul Badea, stramosul lor si nici pictura din interior nu arata pe ziditorul initial, ci pe restauratori, P. Manolescu, Nastasia (sotie), George (un copil), iar pe peretele sudic: Nae Stanescu, Elenca, Marin Iliescu, Tica. Chipuri expresive. Pronaosul e despartit de naos pritnr-o simpla arcada si este boltit cu 2 calote sferice mici. Naosul e mai larg si are bolta o mare calota sferica. Altarul in interior este circular cu proscomidie si diaconicon.

In curtea bisericii, la nord, se gaseste mormantul lui Petre Manolescu, care moare chiar in anul 1864, la varsta de 48 ani. Era fiul mai mic al clucerului Manolache Cioflan si s-a nascut prin 1816. crucea sapata e pusa de sotia lui, Nastasia, nascuta Brailoiu si de ginerele sau, C. D. Gabunea (Antoniu).

Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a avut parte de reparatii si in anul 1914, precum si in urma cutremurului din 4 martie 1977 cand a fost refacuta complet, inclusiv pictura in fresca. In anul 2000 s-au inceput demersurile pentru un nou si amplu proces de consolidare – restaurare – extindere.