Interferente.ro Sanatate Naturiste Beneficii pentru sanatate prin consumul de zmeura si frunze de zmeur

Joi, 23 Iulie 2015 01:05

Beneficii pentru sanatate

prin consumul de zmeura si frunze de zmeur

Beneficii pentru sanatate prin consumul de zmeura si frunze de zmeurZmeurul este un arbust de padure, insa poate fi intalnit si ca forma cultivata. Valoarea medicinala accentuata provine de la fructele (zmeura) si frunzele de zmeur. Zmeura, unul din fructele sezonului cald, are o aroma deosebita, cu un gust dulce-acrisor, recomandat in consum datorita continutului sau bogat in fibre, potasiu, pectina, celuloza, tanini si vitamine (B1, B2, C si PP). Calitatile sale terapeutice sunt cu totul speciale. Dar, ce afectiuni trateaza? Ce forme de administrare se cunosc?

Preparatele din frunze sau fruncte de zmeur au efect antidiareic si astringent. Scad aciditatea gastrica si au proprietati dezinfectante. Beneficiile sunt numeroase:

· Afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala – se consuma sirop de zmeura, cate 4-6 linguri zilnic. De asemenea, folositor in asemenea afectiuni este ceaiul de zmeura indulcit cu miere.

· Afectiuni ale tractului gastro-intestinal – se consuma cate 2-3 linguri cu sirop de zmeura in fiecare zi.

· Alergii – zmeura, prin continutul sau de quercitina, diminueaza reactia alergica. De asemenea, continutul sau de vitamina C reduce intensitatea alergiei. E bine sa se consume 300-400 gr. de zmeura.

· Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal – se consuma zmeura proaspata sau ceai de zmeura, cate 2-3 pahare pe zi, timp de 12 zile.

· Cancer – fenolii, substante continute de zmeura, au un puternic efect antioxidant, ce impiedica aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organismul uman. Si bogatia de fibre alimentare ajuta la curatarea tubului digestiv, cu rol activ in prevenirea cancerului de colon, de rect, de prostanta, …. Consumand zmeura, cate 150-300 gr. pe zi, incetineste evolutia acestei boli, ajutand la normalizarea tranzitului intestinal. De aseemenea, mentine tonusul fizic si psihic a bolnavului de cancer.

· Candidoza digestiva, candidoza genitala – se urmeaza o cura cu zmeura, urmarindu-se restabilirea echilibrului microbiologic la nivelul intregului tub digestiv. Aceasta cura este un bun remediu adjuvant si in cazul candidozei genitale.

· Cardiopatie ischemica – alimentatia celor suferinzi de aceasta boala trebuie sa contina neaparat zmeura.

· Constipatie – se mananca zmeura proaspata, datorita efectului sau laxativ. Fibrele alimentare duc la impingerea materiilor reziduale din intestin, iar acizii organici si zaharurile ajuta la normalizarea florei intestinale.

· Diabet – consumul a 150-200 gr. de zmeura nu duce la cresteri notabile ale glicemiei. Acesta e si motivul pentru care e indicat pentru consum pentru diabetici. Mai exact, zmeura stabilizeaza glicemia, stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului. In acest fel se previn complicatiile cardiovasculare provocare de diabet. Important de stiut e faptul ca atunci cand urmati tratamentul nu e bine sa consumati carne, ci mai mult fructe si legume.

· Diaree – se bea infuzie de zmeur, datorita proprietatilor sale astringente si dezinfectante.

· Faringita si stomatita – pentru a scapa de aceste neplaceri se face gargara cu infuzie din frunze de zmeur, de doua ori pe zi.

· Gastrita hiperacida – se urmeaza un tratament ce include infuzie din frunze de zmeur. In acest sens, se va bea in fiecare zi, cate 2-3 cani.

· Inflamatie urinara – se iau cateva linguri cu sirop de zmeura in fiecare zi.

· Reumatism si guta – se consuma fructele proaspete sau sub forma de suc. Fenolii, acidul salicilic din fructele de zmeur reduc inflamatia articulara, calmeaza durerile si ajuta la recapatarea mobilitatii articulare, iar vitamina C previne boala reumatica.

· Stari febrile – se consuma suc de zmeura.

Dupa cum se stie, formele de administrare sunt din cele mai diverse:

· Gargara – pentru gargara se foloseste infuzia calduta realizate din frunze de zmeur.

· Infuzie de zmeur – se iau cateva frunze de zmeur, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat cateva minute, dupa care se fitreaza. Se beau in fiecare zi cate doua pahare.

· Fructe proaspete – dincolo de beneficiile aduse asupra starii de sanatate, fructele si frunzele de zmeura se utilizeaza si in cosmetica. Astfel, acestea pot opri procesul de imbatranire a pielii, prin continutul ridicat de antioxidanti. E de folos in diminuarea ridurilor, remediu pentru tenul gras, acneic si cu pete negre. Celulele moarte sunt eliminate, avand actiune astringenta, regeneranta, catifelata si stralucitoare a pielii.

· Sirop de zmeura – se pun la fiert jumatate de litru de apa cu jumatate de cana cu zahar. Cand da in clocot lichidul, se adauga cateva linguri cu zmeura proaspata si se mai asa pe foc circa 5 minute. La final, se strecoara continutul si se trece in sticle. Se iau cateva linguri in fiecare zi.