Interferente.ro Lifestyle Retete Bauturi racoritoare cu lapte

Luni, 08 Aprilie 2013 15:39

Bauturi racoritoare cu lapte

Un litru de lapte de vaca contine: 35-45 g grasimi, 47-52 g lactoza, substante azotate (cazeina 27-30 g, albumina 2,5-3,5 g, globulina 1-1,5, acizi aminati si substante azotate neproteice 1-1,5 g), saruri minerale 7,5-8,5 g. Laptele este si o sursa completa de vitamine, fiind, de asemenea, un factor neintrecut de crestere a organismului omului. El este, deci, foarte indicat in alimentatia copiilor si adolescentilor. Nutritional, 500 ml lapte echivaleaza cu 100 g carne.

Recomandarea generala pentru toate bauturile cu lapte propuse aici este de a le pregati cu alimente proaspat scoase din frigider. Paharele in care le serviti vor fi, de asemenea, reci si, eventual, galasate in jurul marginii cu putin zahar pudra (gura paharului umezita se introduce intr-un strat subtire de zahar pudra).

Proportiile indicate mai jos sunt pentru o singura persoana

Cu sirop de fructe. 130 ml lapte rece se bate (cu furculita) cu 40 ml sirop de cirese sau visine. Se toarna in pahar si se adauga ¼ felie de lamaie sau portocala. Daca-l preparati cu sirop de capsuni, mure sau coacaze, in loc de lamaie folositi 3-4 stafide.

Cu sirop si inghetata. Amestecul preparat ca mai sus (cat mai rece) se toarna in paharul unde ati pus mai inainte 50 g inghetata de fructe. Amestecati cu lingurita si serviti.

Cu suc de fructe. Mai intai obtineti (prin zdrobire si presare) 30 ml suc proaspat de cirese sau visine, ori caise, piersici, zmeura, afine, mure etc. Aceasta se amesteca bine cu 130 ml lapte si 50 g inghetata de fructe sau doua lingurite de zahar vanilat. La fel se prepara si cu suc de portocale, adaugand coaja rasa (un varf de cutit) si ¼ felie de portocala.

Cu gem. Intr-un pahar se pun 30 g dintr-un gem de fragi, capsuni, zmeura sau visine, ori doua lingurite de dulceata, 50 g inghetata de fructe sau vanilie si 130 ml lapte. Se amesteca bine cu lingurita.

Cu fructe. Se strivesc doua lingurite de afine sau coacaze, fragi, capsuni, zmeura (curatate si bine spalate), se adauga o lingurita de zahar, foarte putina sare si se freaca. Se toarna apoi 130 ml lapte si se bate cu furculita pana la obtinerea unui amestec uniform, care se serveste la pahar, adaugand, eventual, o lingurita de frisca.

Cu cafea. Se face o cafea mai concentrata, neindulcita si se lasa la racit. Din aceasta se iau 50 ml (fara zat) care se amesteca omogen cu 20 g zahar, 50 g inghetata de cacao sau vanilie si 100 ml lapte. In loc de cafea poate fi folosita o lingurita de nescafe dizolvata in 25 ml apa.

Cu ciocolata. Topiti 40 g ciocolata (sau 3 lingurite de cacao) si 20 g zahar vanilat in 130 ml lapte cald. Lasati sa se raceasca bine (la frigider) apoi turnati in pahar peste 50 g inghetata si amestecati cu lingurita. Deasupra puteti adauga frisca.

Cu ou si portocala. Frecati un galbenus de ou cu 20 g zahar. Adaugati 50 g inghetata de vanilie, 30 ml suc sau sirop de portocala, 80 ml lapte si 20-25 ml sifon sau apa minerala. Amestecati bine. Deasupra puneti frisca si presarati putina coaja de portocala.

Cu portocala si lamaie. Amestecati bine 50 ml suc sau sirop de portocale cu 15 ml zeama de lamaie, 100 ml lapte, 50 g inghetata de fructe, 15 g zahar. Turnati 20-25 ml sifon sau apa minerala si amestecati din nou. Serviti cu o jumatate felie de lamaie.

Cu lichior. Amestecati 130 ml lapte cu 50 ml lichior de fructe si 20-30 g zahar. Serviti cu frisca deasupra.

Cu frisca. Amestecati 80 ml lapte cu 50 ml sirop de fructe si o lingurita de zahar vanilat. Turnati in pahar si adaugati deasupra 80 g frisca peste care presarati cacao sau putina coaja de lamaie rasa.


Newer news items:
Older news items: