Luni, 08 Aprilie 2013 15:39 |
Bauturi racoritoare cu lapte
Un litru de lapte de vaca contine: 35-45 g grasimi, 47-52 g lactoza, substante azotate (cazeina 27-30 g, albumina 2,5-3,5 g, globulina 1-1,5, acizi aminati si substante azotate neproteice 1-1,5 g), saruri minerale 7,5-8,5 g. Laptele este si o sursa completa de vitamine, fiind, de asemenea, un factor neintrecut de crestere a organismului omului. El este, deci, foarte indicat in alimentatia copiilor si adolescentilor. Nutritional, 500 ml lapte echivaleaza cu 100 g carne.
Recomandarea generala pentru toate bauturile cu lapte propuse aici este de a le pregati cu alimente proaspat scoase din frigider. Paharele in care le serviti vor fi, de asemenea, reci si, eventual, galasate in jurul marginii cu putin zahar pudra (gura paharului umezita se introduce intr-un strat subtire de zahar pudra). Proportiile indicate mai jos sunt pentru o singura persoana
Cu sirop de fructe. 130 ml lapte rece se bate (cu furculita) cu 40 ml sirop de cirese sau visine. Se toarna in pahar si se adauga ¼ felie de lamaie sau portocala. Daca-l preparati cu sirop de capsuni, mure sau coacaze, in loc de lamaie folositi 3-4 stafide.
Cu sirop si inghetata. Amestecul preparat ca mai sus (cat mai rece) se toarna in paharul unde ati pus mai inainte 50 g inghetata de fructe. Amestecati cu lingurita si serviti.
Cu suc de fructe. Mai intai obtineti (prin zdrobire si presare) 30 ml suc proaspat de cirese sau visine, ori caise, piersici, zmeura, afine, mure etc. Aceasta se amesteca bine cu 130 ml lapte si 50 g inghetata de fructe sau doua lingurite de zahar vanilat. La fel se prepara si cu suc de portocale, adaugand coaja rasa (un varf de cutit) si ¼ felie de portocala.
Cu gem. Intr-un pahar se pun 30 g dintr-un gem de fragi, capsuni, zmeura sau visine, ori doua lingurite de dulceata, 50 g inghetata de fructe sau vanilie si 130 ml lapte. Se amesteca bine cu lingurita.
Cu fructe. Se strivesc doua lingurite de afine sau coacaze, fragi, capsuni, zmeura (curatate si bine spalate), se adauga o lingurita de zahar, foarte putina sare si se freaca. Se toarna apoi 130 ml lapte si se bate cu furculita pana la obtinerea unui amestec uniform, care se serveste la pahar, adaugand, eventual, o lingurita de frisca.
Cu cafea. Se face o cafea mai concentrata, neindulcita si se lasa la racit. Din aceasta se iau 50 ml (fara zat) care se amesteca omogen cu 20 g zahar, 50 g inghetata de cacao sau vanilie si 100 ml lapte. In loc de cafea poate fi folosita o lingurita de nescafe dizolvata in 25 ml apa.
Cu ciocolata. Topiti 40 g ciocolata (sau 3 lingurite de cacao) si 20 g zahar vanilat in 130 ml lapte cald. Lasati sa se raceasca bine (la frigider) apoi turnati in pahar peste 50 g inghetata si amestecati cu lingurita. Deasupra puteti adauga frisca.
Cu ou si portocala. Frecati un galbenus de ou cu 20 g zahar. Adaugati 50 g inghetata de vanilie, 30 ml suc sau sirop de portocala, 80 ml lapte si 20-25 ml sifon sau apa minerala. Amestecati bine. Deasupra puneti frisca si presarati putina coaja de portocala.
Cu portocala si lamaie. Amestecati bine 50 ml suc sau sirop de portocale cu 15 ml zeama de lamaie, 100 ml lapte, 50 g inghetata de fructe, 15 g zahar. Turnati 20-25 ml sifon sau apa minerala si amestecati din nou. Serviti cu o jumatate felie de lamaie.
Cu lichior. Amestecati 130 ml lapte cu 50 ml lichior de fructe si 20-30 g zahar. Serviti cu frisca deasupra.
Cu frisca. Amestecati 80 ml lapte cu 50 ml sirop de fructe si o lingurita de zahar vanilat. Turnati in pahar si adaugati deasupra 80 g frisca peste care presarati cacao sau putina coaja de lamaie rasa.
Newer news items:
Older news items:
|
Zacusca - retete Cand spunem zacusca … spunem toamna … Zacusca de fasole Ingrediente: 1,5 kg de ardei kapia sau gogosari, 1 kg ceapa, 1/2 kg fasole, 1/2 l ulei, 1/2 bulion sau 2...
Read morePovestiri de Paste Intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim Cu şase zile înainte de Paştile iudeilor, Iisus şi Apostolii Săi se aflau din nou în Betania, în casa lui Lazăr, pe...
Read moreTest - Afla vitaminele de care are nevoie organismul tau Pentru a avea un corp sanatos trebuie sa stiti ceea ce ii trebuie organismului dvs. Lipsa vitaminelor poate dauna foarte mult...
Read morePatrunjelul - leguma dietetica, condiment si medicament Patrunjelul, leguma cunoscuta de toata lumea, se pare ca este original din partile rasaritene ale Marii Mediterane, dupa altii ar fi originar din Sardinia....
Read moreHoroscop Fecioara martie 2015 Afla horoscop Fecioara martie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2015 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreVicleimul sau Irozii Vicleimul (Irozii) este un obicei vechi, uitat de-a lungul anilor, practicat intre Craciun si 6 ianuarie si reprezinta la Craciun nasterea lui lisus Hristos, siretenia lui Irod, care...
Read moreBusola vie la tuaregi Asprimea pustiului saharian n-a schimbat vigoarea tuaregilor “cavalerii neinfricati ai nisipurilor”, fiind inzestrati de natura cu o minunata rezistenta fata de oboseala.
Read moreJeleu de gutui - reteta Este anotimpul gutuilor, fructe cu beneficii deosebite asupra starii de sanatate, eficiente pentru o imunitate de fier. Iata o reteta pentru jeleul de gutui.
Read moreCuriozitati despre pasari Ochiul boului, una dintre cele mai mici pasari care traiesc pe la noi, are un cantec foarte puternic: peste 71 decibeli, la o distanta de 5 metri de...
Read moreEfectele terapeutice ale culorii GALBEN Culoarea galben corespunde chakrei plexului solar, care este asociata intelectului si judecatii. Culoarea sa complementara este violetul. Galbenul stimuleaza capacitatea mentala, puterea de concentrare si de...
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera W Calitati: Imprima o atitudine expresiva si adaptabila. Oamenii ai caror prenume incepe cu W sunt curiosi, prietenosi, plini de farmec, vioi, inteligenti si comunicativi. Sunt...
Read moreSpiru Haret - numele unui roman pe harta lumii Spiru Haret s-a nascut la Iasi, in 1851. Urmeaza clasele primare la Dorohoi, straruitor la invatatura, “linistit si tacut in banca”....
Read moreAleksandr Sergheevici Puskin “Puskin este omul rus in stadiul sau final de dezvoltare, asa cum poate acesta va arata peste doua sute de ani. Intr-insul, natura rusa, sufletul rus, limba rusa,...
Read moreCitate Emil Cioran - Cartea amăgirilor A suferi este modul suprem de a lua lumea în serios. Cu cât creşte însă suferinţa, cu atât învăţăm mai mult că lumea nu merită...
Read moreOtetul de mere si miere de albine Se spala merele, se inlatura partile putrede sau viermanoase, dupa care se strivesc sau se rad pe razatoarea mare, folosindu-se si cototul. Se pot...
Read moreFetiţa cu chibrituri - Hans Christian Andersen Era un ger grozav afară. Ningea mocnit şi-ncepuse a se înnopta: era ajunul Anului Nou. Pe frigul şi pe întunericul acela, mergea pe stradă...
Read more