Interferente.ro Cultura Pictura Bal la Moulin de la Galette de Pierre Auguste Renoir

Joi, 04 Aprilie 2013 17:04

Bal la Moulin de la Galette de Pierre Auguste Renoir

 

Tabloul “Le bal du Moulin de la Galette” a fost pictat in anul 1876 si exista doua versiuni, de dimensiuni diferite. O versiune este realizata in uleiuri pe panza si are dimensiunea de 131 cm x 175 cm, iar o versiune mai mica a Bal du moulin de la Galette are dimensiunea de 78 cm x 114 cm. Versiunea cea mare este detinuta de muzeul d’Orsey din Paris.

 

Bal la Moulin de la Galette de Auguste Renoir, ulei pe panza, 131 x 175 cm,

lasat prin testament lui Gustave Caillebotte

 

Pictura Bal la Moulin de la Galette a fost prezentata in cadrul expozitiei impresioniste din 1877, constituind una dintre cele mai cunoscute capodopere ale lui Pierre Auguste Renoir, numarandu-se printre cele care atesta cel mai convingator etapa impresionista a activitatii sale.

Subiectul este un moment de relaxare dintr-o dupa-amiaza la Moulin de la Galette, un local extrem de frecventat pe colina Montmartre. Vorbim despre o moara de vant, unde, in secolul XIX, parizienii din clasa muncitoare se strangeau pentru a dansa, a bea vin si a se delecta cu niste painici speciale numite gallete, realizate din faina produsa la moara.

 

Prietenii artistului au pozat ca modele pentru acesta scena redata in intregime “en plein air”, in gradina localului respectiv. Protagonistii, prietenii artistului, se intalnesc, danseaza relaxati sau poarta discutii in jurul meselor.

Tusele rapide de penel si extraordinara pricepere a lui Renoir de a reda efectele luminoase reusesc sa surpinda intr-un mod inedit, cu o uimitoare prospetime, atmosfera vesela si plina de viata. Tabloul are bogatie de forme, fluiditate si lumina rar intalnite. Prospetimea rezultatului este conferita si de priceperea deosebita a imbinarii culorilor. Scena pare atat de reala si de veridica, incat aproape ca auzi fosnetul hainelor, glasurile oamenilor, muzica din fundal. Parca timpul se opreste in loc …

 

Moulin de la Galette a fost pictata de mai multi artisti, regasindu-se si in creatiile lui van Gogh, Monet, Sisley si Pissaro. Spre deosebire de prietenii sai, care au abordat cu precadere peisajul, Renoir a fost mai degraba interesat de figurile oamenilor. De-a lungul carierei sale artistice a realizat numeroase portrete. Chiar si in pictura de fata, desi nu a avut intentia de a zugravi un portret de grup, ci de a imortaliza un moment din viata cotidiana, pictorul Pierre Auguste Renoir reuseste sa surprinda placut chipurile prietenilor sai care au fost modele. In ceea ce priveste jocurile de lumina si umbra, remarcam cum soarele patrunde printre ramurile copacilor si lumineaza chipurile si hainele personajelor, proiectand pete deschise pe pamant. Sa nu uitam ca studiul efectelor de lumina a reprezentat un moment fundamental in cadrul cautarii impresioniste.

Pictura face parte din topul celor mai scumpe picturi din lume. Vezi marile capodopere …