Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Baile de plante medicinale

Duminică, 12 Mai 2013 06:23

Baile de plante medicinale

 

Baile de plante medicinale constituie azi un procedeu terapeutic din ce in ce mai utilizat in statiuni balneoclimaterice, dar perfect accesibil si in cura la domiciliu.

Baile de plante medicinale, ca procedeu terapeutic, se aplica in doua moduri: fie baie generala (la cada), fie bai locale, care intereseaza numai o anumita zona a corpului, asa cum sunt baile ce se fac in cazul unor plagi purulente, in care procedeul se aplica strict in regiunea interesata: baile de sezut, maini, picioare, baile de ochi etc. Si intr-un caz si in celalalt trebuie sa se inteleaga ca nu se pot obtine rezultate miraculoase cu o singura baie, ca acest procedeu trebuie repetat intr-o veritabila cura, efectele facandu-se simtite cel mai adesea dupa primele 5-7 zile de aplicare.

Foarte important pentru reusita bailor este modul in care se face extractia principiilor active. O prima modalitate este de a se pune planta maruntita intr-un saculet de tifon, peste care se toarna apa clocotita, apoi restul de apa pana la completarea cantitatii necesare pentru baie. O a doua modalitate consta in a se face cu planta sau amestecul de plante fie o infuzie concentrata (in cazul florilor, frunzelor sau partii aeriene), fie un decoct concentrat (in cazul radacinilor sau cojilor), care se adauga apoi in apa de baie. Se recomanda aceasta a doua modalitate de pregatire a baii, tocmai pentru ca asigura o extractie mai completa a principiilor active.

 

Bai cu plante medicinale pentru afectiuni ale pielii

Plantele medicinale utilizate pentru ameliorarea diferitelor afectiuni ale pielii contin de regula principii active din cadrul a doua mari grupe: a) uleiuri volatile, cu proprietati antiseptice puternice, care explica actiunea lor in diverse plagi purulente, furuncule, abcese; efectul lor este asemanator antibioticelor sintetizate de plantele inferioare, in special ciuperci, asemenea substante numindu-se fitoncide; b) taninuri, cu proprietati astringente, cicatrizante. Citeste mai departe …

 

Bai de plante in fitoterapia aparatului urinar

Cistita. Se pot asocia la tratament intern bai locale, calde, cu decoct de Semen Lini (seminte de in) realizat din 20-30 g/l apa.

 

Baile cu plante medicinale in fitoterapia aparatului cardiovascular

Baile de plante la domiciliu pot fi foarte utile in profilaxia si ameliorarea problemelor aparatului cardiovascular.

Ulcere varicoase. Se recomanda cure de bai locale din urmatoarele plante cu proprietati antiseptice si cicatrizante:

Flores Chamomillae (flori de musetel), bai locale cu 50-60 g de flori, puse intr-un saculet cu tifon, peste care se toarna 4-5 litri de apa in clocot. Citeste mai departe …

 

Bai de plante in fitoterapia sistemului nervos central

Sedative nervoase realizate din:

Flores Lavandulae (flori de levantica): bai cu influzie din 50 g/l (care se adauga in apa de baie) sau bai la care se adauga un amestec in cantitati egale de ulei volatil si alcool (3-4 g la o baie).

Flores Tiliae (flori de tei): bai cu infuzie din 50 g/l care se adauga la apa de baie.

Herba Serpylli si Thymi vulgaris (cimbrisor si cimbru de cultura): bai cu infuzie 30-40 g/l, care se adauga in apa de baie.

 

Bai cu plante medicinale in fitoterapia aparatului digestiv

Baile de plante medicinale la domiciliu pot fi foarte utile in profilaxia si ameliorarea problemelor aparatului digestiv.

A. Hemoroizi si fisuri anale. Se recomanda bai de sezut cu plante antiseptice, cicatrizante, astringente.

Flores Chamomillae (flori de musetel) sau Flores Millefolii (flori de coada soricelului), antiseptice datorate azulenelor. Citeste mai departe …

 

Bai de plante in restabilirea unor functii glandulare

Antisudorifice – se recomanda bai locale contra transpiratiei excessive a mainilor si picioarelor, din Cortex Quercus (coaja de stejar), cu continut ridicat de tanin, decoctul fiind realizat din 20-30 g/l.

 

Bai cu plante medicinale in fitoterapia bolilor metabolice

Baile de plante medicinale la domiciliu pot fi foarte utile in profilaxia si ameliorarea bolilor metabolice.

Reumatism. Se considera eficiente plantele cu mai multe categorii de principii active:

a) Plante cu derivati salicilici, cum este Cortex Salicis (coaja de salcie) din care se face un decoct concentrat cu 100 g/l, care se adauga la apa de baie. Citeste mai departe …

 

Bai de plante in fitoterapia aparatului respirator

Rinite, farngite, laringite, traheite

Folium Menthae (frunze de menta) – infuzie cu 40-50 g/l, adaugata in apa de baie.

Turiones Pini (muguri de pin), cu acelasi mod de utilizare.

Deosebit de utile sunt uleiurile eterice (menta, brad, molid sau pin), care se adauga in apa calda de baie, vaporii degajati actionand ca inhalant.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: