Interferente.ro Turism Statiuni balneare Baile Buzias Timis statiune de tratament balnear

Duminică, 12 Iulie 2015 09:28

Baile Buzias Timis - statiune de tratament balnear

Pamantul Banatului a fost binecuvantat de catre Creator si cu acest dar al bogatiilor apelor vindecatoare „doctorii” pe care natura insasi le prepara in laboratoarele ei subterane, cum spune invatatul Francisc Grisellini in scrisoarea XI (istoria Banatului Timisan) catre egumenul Lazar Spalanzini, fost profesor de istoria naturala la Universitatea din Pavia.

Baile Buzias Timis statiune de tratament balnear

Din adancurile pamantului banatean, ca un dumnezeiesc har, tasnesc izvoarele cu ape vindecatoare unele cunoscute in timpuri mai noi si cele mai multe necunoscute inca de lumea medicala si care se pierd nefolosite ca atatea alte bogatii ale pamantului romanesc.

Dupa Herculane, Baile Buzias sunt cele mai insemnate bai din Banat, cu ape feruginoase, clorurate, bicarbonate si carbogazoase, avand puteri miraculoase in vindecarea anemiilor si a boabelor cardio-arteriale. Buziasul a fost declarat localitate balneara in anul 1819, fiind atestata documentar din anul 1369. Apele minerale binefacatoare si miraculoase au fost folosite de catre daco-romani.

Baile se gasesc in la est de Timisoara, pe terasa superioasa a raului Timis, la poalele Dealului Silagiului, la o altitudine de 130 m deasupra nivelului marii, intr-o regiune mirifica, de tranzitie intre Campia Banatului si dealurile vestice.

Buziasul are legatura de cale ferata cu Logosul si Timisoara, fiind asezat la 28 km distanta de Lugoj si 36 km de Timisoara. De asemenea, se circula si cu autobuze intre Buzias-Timisoara si Buzias-Lugoj si, evident, cu masina personala.

Clima Buziasului este dintre cele mai temperate, datorita begetatiei din imprejurimi, cu primaveri timpurii, veri racoroase si toamne lungi. Izvoarele minerale din Buzias au existat din timpuri vechi, dar cercetarile stiintifice asupra lor se fac de multa vreme, de cand a si inceput sa se dezvolte localitatea ca statiune balneara/statiune de tratament balnear.

Azi, ea este una din statiunile balneare cele mai importante, nu numai din tara, dar chiar din Europa, atat prin aranjament, dar mai ales prin valoarea curativa a apelor sale care prin mineralizarea si puterea vindecatoare sunt superioare celor de la Royat, Merienbad si Nauheim, avand asupra acestora si avantajul de a fi la altitudine mica si usor de ajuns acolo.

Stabilimentele ce care dispuneau baile Buzias erau: Phoenix nr. 1 (cel vechi), Phoenix nr. 2 (cel nou), hidroterapia si baile feruginoase.

Stabilimentele au cabine curate si sali comune pentru odihna. Vorbim despre cateva izvoare ale Buzaului de altadata: Sf. Anton nr.1 (96 m adancime), Sf. Anton nr. 2 (96 m), Iosif (5 m), Mihai (6 m), Phoenix si izvorul feruginos. Apa celor doua izvoare Sf. Anton e bogata in bicarbonati, mai mult de 2 gr. la litru si clorura de sodiu 2.35-2.65 gr.

Cele de la Royat abia au 1 g. bicarbonati si 1.7 g NaCl. Pentru bai se intrebuinteaza apa izvoarelor Sf. Anton 1 si 2 si feruginos. Apa celorlalte izvoare se intrebuinteaza pentru baut, chiar la izvoare care sunt in mijlocul parcului. Apa izvorului Mihai se prescrie anemicilor, apa Sf. Anton constipatilor si celor ce sufera de congestia ficatului si a izvorului Iosif dispepticilor.

Renumele terapeutic al apelor de la Buzias il constituie bogatia lor mare in acid carbonic, care in izvorul Mihai ajunge pana la 3 gr. la litru.

Pentru bai, apa carbogazoasa e incalzita intr-un serpentin ce strabate un cazan bine inchis, asa ca nu se pierde nimic din cantitatea de gaze ce contine. Efectul terapeutic al bailor carbogazoase este foarte insemnat.

La hipertensivi dandu-li-se bai slab carbogazoase li se coboara tensiunea arteriala, iar la hipertensivi prin bai scurte puternic gazoase si de temperatura scazuta li se ridica tensiunea. Efectul acestor bai se prelungeste mai mult timp. Prin efectul lor inima isi recastiga puterea de functionare. Sunt cele mai bune bai din tara pentru bolnavii de inima si revitalizeaza.

Evident, apa minerala de la Buzias extrasa din izvoarele existente in prezent au si destinatie comerciala. Apa minerala este utilizata atat in scop terapeutic, cat si comercial, in vederea imbutelierii. La Buzias pot fi efectuate diverse proceduri terapeutice: cai calde cu apa minerala, mofete, fizioterapie, hidroterapie, aerosoli, masaje, acupunctura, impachetari cu parafina, gimnastica medicala, cura de teren (colonada), cura de ionizare negativa prin plimbari in parc, bai de plante, inhalatii, bai galvanice, electroterapie, etc.

Iata cateva beneficii si indicatii terapeutice:

· afectiuni cardiovasculare, stari dupa infarct, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aoertica compensata, hipertensiune arteriale, boli ale aparatului respirator, boli ale sistemului nervos central, boli de nutritie, nevroza astenica, boli renale, boli ale tubului digestiv, boli de nutritie, nevroza neuro-psigcica sau neuro-endocrina, afectuni ginecologice, afectiuni reumatismale degenerative spondiloze cervicale, dorsale si lombare, artroze, polatroze, afectiuni reumatismae articuar epostraumatice, stari dupa operatii pe muschi, oase si articulatii, stari dupa entorse, luxatii si fracturi, etc. Ca si contraindicatii, amintim cazurile de infarct miocardic, accidentele vasculare cerebrale, feblitele acute sau subacute.