Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Angelica iarba ingerilor

Miercuri, 30 Septembrie 2015 23:31

Angelica - iarba ingerilor

Angelica iarba ingerilorAngelica este o planta cu excelente virtuti medicale si casnice. Numele acesteia provine din latinescul herba angelica sau angelica archangelica, in traducere iarba/planta ingerilor.

O legenda ce se pierde in timp povesteste ca unui inger i s-ar fi aratat in vis un pustnic, tinand in mana o planta cu puteri miraculoase, care putea sa apere de spiritul raului, farmece si vraji, sa vindece ciuma si chiar sa prelungeasca viata.

De-a lungul timpului specialisti in medicina si botanica i-au laudat capacitatile sale vindecatoare. In timpul Renasterii, medicii au numit aceasta planta “Radacina Sfantului Spirit”. In Italia, in timpul ciumei de la 1510, angelica a fost decretata “leac miraculos”. Un locuitor al orasului Nisa, pe la 1759, care a trait 121 de ani, si-a atribuit longevitatea obiceiului sau de a mesteca radacina de angelica, planta care “vindeca toate bolile”.

Chiar daca i-au fost exagerate insusirile, angelica are, intr-adevar, numeroase virtuti medicale, pentru care merita sa o cultivam. Angelica de gradina nu trebuie sa fie confundata cu angelica salbatica care creste in padure.

Angelica este o planta inalta, poate atinge chiar si doi metri, are frunzele carnoase si florile albe, dispuse sub forma de umbrela.

Cultivare, ingrijire si recoltare

Locul in care cultivam angelica trebuie sa fie de preferinta umbros, solul sa fie umed si radacinile sa poata creste in adancime. Odata plantata, ea se inmulteste de la sine. Semintele se pun in pamant in luna septembrie iar rasadurile primavara, la o distanta de 1 metru patrat. Daca le puneti in ghiveci, alegeti unul mare si puneti doar o singura mladita.

Pentru a prelungi viata plantei este recomandat sa rupeti tijele inflorite pe masura ce se dezvolta.

Frunzele angelicai se recoltaza in lunile mai, iunie, inainte de inflorire, mladitele tinere, in aprilie-iunie, semintele – spre toamna, cand sunt copate iar radacinile, toamna.

Frunzele uscate le puteti pastra in jur de 2 ani, pentru a face diverse infuzii sau ceaiuri. Radacinile isi pastreaza proprietatile medicale timp de mai multi ani.

Utilizari

Folosite in scop terapeutic au o serie de beneficii pentru starea de sanatate. Infuzia de radacina de angelica calmeaza nevralgiile, durerile reumatice si poate induce si o stare de liniste, de calm in conditiile in care sunteti intr-o stare mai agitata. De asemenea, stimuleaza pofta de mancare, faciliteaza digestia si reduce flatulenta. Este recomandata si pentru tratarea gripei, racelii, bronsitelor si chiar pentru ameliorarea anemiei. Ceaiul din frunze proaspete sau uscate combate balonarea, amelioreaza durerile stomacale si este foarte eficient in cazul eruptiilor cutanate. Uleiul de angelica si spirtul de angelica (il puteti prepara si acasa utilizand ulei de angelica, camfor si alcool) se folosesc ca frectii impotriva durerilor reumatismale.

Pentru relaxare si in scopul curatarii pielii puteti face bai unde sa turnati infuzie de frunze de angelica.

Angelica de gradina poate fi folosita si in scop culinar. Mugurii plantei, cruzi si tocati, pot aromatiza salatele, pestele sau desertul. Islandezii si laponii utilizeaza tulpinile angelicai pe post de sparanghel, fierte in lapte. Frunzele adulte, in cantitati mici, pot fi adaugate pentru aromatizarea supelor si ciorbelor. Tijele tinere, confiate in zahar, parfumeaza si decoreaza patiseriile. Florile pot fi folosite pentru aromatizerea dulciurilor sau bauturilor alcoolice: gin, vermut etc. Fructele, care sunt foarte picante pot fi utilizate ca si condiment.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: