Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Alimentatia sanatoasa si echilibrata

Joi, 09 August 2012 21:52

Alimentatia sanatoasa si echilibrata

 

Aveti grija de corpul vostru adoptand o dieta sanatoasa si echilibrata. Pentru aceasta, este important sa mentineti un echilibru si sa faceti alegerile potrivite in legatura cu ceea ce mancati.

 

Piramida alimentara este un model optim de alimentatie care are influenta asupra sanatatii. Pentru a avea o alimentatie sanatoasa si echilibrata este bine sa tineti cont de urmatoarele recomandari:

§         Consumati cantitati suficiente de cereale, legume si fructe care sa acopere nevoile de vitamine, minerale, fibre alimentare si glucide complexe.

§         Scadeti consumul de grasimi alimentare, in special de grasimi saturate si colesterol pentru mentinerea unei greutati optime si pentru a diminua riscul de boli cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.

§         Consumati cantitati moderate de zahar si dulciuri rafinate. O dieta cu prea multe zaharuri are prea multe calorii si prea putine substante nutritive pentru cei mai multi oameni si, in plus, contribuie la cariile dentare.

§         Consumati apa. Nu uitati, corpul este format din 75% apa, asa ca trebuie hidratat cum se cuvine.

§         Consumati mai putin de 6 grame de sare (clorura de sodiu) pe zi pentru reducerea riscului de hipertensiune arteriala.

Consumati zilnic legume, fructe, cereale integrale, lapte, proteine. In ratia echilibrata, pentru un stil de viata sanatos, tinand seama de toate aspectele mentionate pentru omul sanatos, alimentele trebuie sa fie administrate in urmatoarele proportii:

§         laptele si derivatele: 10% (in functie de varsta si toleranta);

§         carnea si derivatele sale: 4-8% din aportul total caloric al zilei;

§         ouale: 3-4%;

§         legumele si fruc­tele: 17-18%;

§         painea si derivatele de cereale: 24-45%;

§         zaharul si derivatele sale: 7-8%;

§         grasimile: aproximativ 12-17%,

O alimentatie unilaterala sau cu pre­dominanta unor alimente duce la dezechilibre nutritionale, conditia aparitiei a nu­meroase boli, unele cu risc vital.

Combinatia intre grupele de alimente intr-o anumita proportie este strict indicata, excesul sau absenta unora dintre ele pentru o perioada mai lunga fiind daunatoare, mai ales pentru organismul in crestere, dar si pentru organismul adult. Astfel:

§         Un consum scazut de cereale, legume si fructe duce la aparitia cancerului de colon.

§         Consumul crescut de produse animale favorizeaza aparitia aterosclerozei la o varsta din ce in ce mai tanara.

§         Laptele si branzeturile reprezinta cea mai buna sursa de calciu, de proteine si de vitamine, dar laptele fiind sarac in fier, un regim lactat prelungit, poate provoca anemii.

§         Carnea, pestele si preparatele lor contin proteine la fel de valoroase ca si cele din lapte. Spre deosebire de acestea, ele sunt bogate in fier, actionand antianemic, dar lipsindu-le calciul, administrarea lor, nu este suficienta.

§         Legumele si fructele sunt singurele grupe de alimente care furnizeaza vitamine si saruri minerale in cantitate suficienta. Totusi, singure nu ofera un regim echilibrat.

O alimentatie echilibrata si sanatoasa permite mentinerea unei bune stari de sanatate si scade posibilitatea de a face unele boli. Este bine sa se consume o mare diversitate de alimente pentru a obtine energia, proteinele, vitaminele si fibrele necesare unei sanatati optime. Pentru a mentine sau imbunatati greutatea corporala, pentru a scadea riscul hipertensiunii arteriale, al bolilor de inima, al accidentelor cerebrale, al unor forme de cancer sau al diabetului zaharat este foarte important ca ingestia de alimente sa fie in echilibru cu activitatea fizica efectuata. Din pacate, actualul stil de viata predispune la sedentarism.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: