Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Afectiunile neurologice cura balneoclimatica si recuperare terapeutica

Marţi, 16 Iulie 2013 20:28

Afectiunile neurologice

cura balneoclimatica si recuperare terapeutica

 

Afectiunile neurologice, afectiunile sistemului nervos reprezinta o categorie larga de indicatii pentru care curele balnoclimatice terapeutice, de recuperare si profilactice, cu diferente semnificative atat in ce priveste caracterul lor clinico-functional, cat mai ales de metodologia de tratament si recuperare. Sa aflam care sunt principalele indicatii de cura balneara, climatica, terapeutica in afectiunile sistemului nervos. Vom face referire la afectiunile neurologice periferice, afectiunile neurologice centrale si nevroze.

 

In cazul afectiunilor neurologice periferice, metodologia fizio-balneara cuprinde kinetoterapia in diferite forme, termoterapia, mesajul si uneori electrostimularea musculaturii denervate, incluse in cura de recuperare din statiunea balneara, unde pot fi adaugate unele facilitati, oferite de factorii naturali: bazine cu ape minerale termale, sarate sau sulfuroase, helioterapie, factorii climatului. Studii efectuate la Baile Felix si in statiunile de pe litoral au pus in evidenta ritmuri mai bune de recuperare in comparatie cu cele din clinica. Pentru mentinerea troficitatii tesuturilor musculo-articulare sunt deosebit de utile in statiuni aplicatiile locale de namol, hidro-kinetoterapia in bazine cu ape minerale, masajul.

 

In ceea ce priveste afectiunile neurologice centrale posibilitatile de recuperare in mediu balnear sunt limitate la urmatoarele afectiuni neurologice centrale la adulti: sechelele hemiparetice si hemiplegice; sechelele paraparetice si paraplegice dupa leziuni medulare traumatice, compresive, infectioase, degenerative, etc.

 

Metolodogia curelor balneare si modul de actiune al factorilor terapeutici naturali in afectiunile neurologice centrale se bazeaza, in principal, pe kinetoterapie, ce foloseste o gama de metode speciale denumite generic tehnici de facilitare, care se adreseaza segmentului motor afectat, precum si metodele de kinetoterapie obisnuite, la care se adauga metode de electroterapie, masaj, termoterapie, s.a.m.d. Apele minerale termale oligominerale (Baile Felix, Moneasa) permit aplicarea hidrokinetoterapiei in bazine, adaugand efecte vasculo-trofice. Apele minerale sarate de concentratie mica si medie permit, de asemenea, aplicarea in conditii foarte avantajoase a hidrokinetoterapiei in bazine. Apele carbogazoase prin efectele lor vasodilatatoare periferice ca si prin efectele vasodilatatoare cerebrale produse de bioxidul de carbon inhalat au un efect favorabil la bolnavii hemiplegici-sechelari dupa accidente vasculare cerebrale. Apele sulfuroase, prin efectele vasodilatatoare si trifice periferice au, de asemenea, un aport favorabil in tratamentul unor forme de sechele hemiparetice si paraparetice pe fond metabolic. De asemenea, aplicatiile de namol sub forma cataplasmelor sau impachetarilor partiale au efecte vasodilatatoare si trofice, anti-inflamatorii si rezorbtive,, deosebit de utile in cazuri de parapareze posttraumatice.

 

Sa vedem, daca, in cazul nevrozelor, tratamentul balnear fizico-climatic este util.

In nevroze, rolul principal revine curelor cu scop profilactic, destinate personelor care prin natura activitatii cotidiene in conditii strasante, de solicitare neuro-psihica deosebita, prin unele tulburari ale echilibrului neuro-vegetativ, cu manifestari discontinue ca cefalee, insomnii, astenie, etc., pe fondul unor factori predispozanti ce tin de tipul lor de sistem nervos, de terenul psihic si somatic sunt susceptibili de a face nevroze de diferite tipuri. Curele terapeutice se pot aplica numai in statiuni sanatoriale profilate, eventual in unitati sanatoriale speciale pentru bolnavi nevrotici cum sunt cele de la Sinaia, Soveja, etc.

In tratamentul nevrozelor mijloacele balneo-climatice-fizicale utilizeaza atat factorii climatici, cat si apele minerale terapeutice.

Factorii climatici suprind atat bioclimatul sedativ de crutare din statiunile aflate in zonele colinare subcarpatice sau in Podisul Transilvaniei, in regiuni impadurite, bogate in aerosoli cu incarcare negativa, cat si bioclimatul cu actiune stimulanta, tonifianta al statiunilor balneoclimatice situate in zone subalpine, de asemenea impadurite.

Apele minerale cu rol insemnat in tratamentul nevrozelor sunt apele carbogazoase, care sub forma bailor la temperaturi de 30-32ºC exercita efecte sedative asupra sistemului nervos, precum si efecte de adaptare circulatorii si neurovegetative la solicitarile realizate prin actiunea vasodilatatoare periferica a bioxidului de carbon resorbit prin tegument, ca si prin efectul hipotermizant al baii racoroase respective in conditiile vasodilatatiei periferice concomitente. Apele termale oligominerale din unele statiuni (de exemplu, Moneasa) exercita efecte sedative centrale si de echilibrare neurovegetativa si neuroendocrina. Apele sarate de concentratie redusa, folosita la temperaturi potrivite pot, de asemenea, fi utile la realizarea unor efecte de echilibrare neurovegetativa si endocrina.

 

Oare acest gen de tratament prezinta contraindicatii? Precizam, mai intai, ca exista tipuri de climat care pot avea efecte negative la unii bolnavi cu nevroze, cum este de exemplu, climatul litoralului in lunile de varf, prin componentele sale termice si umiditarea relativa scazuta, ca si climatul de stepa al unor statiuni situate in Campia Romana in aceeasi perioada iulie-august.

Exista, de asemenea, si tipuri de ape minerale care pot exercita, prin componentele lor chimice anumite efecte excitante nepotrivite la unii bolnavi cu nevroze, cum sunt apele termale sulfuroase, apele sarate de concentratie mare, apele complexe sarate-sulfuroase-iodurate.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: