Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016 02:21 |
24 ianuarie - ziua cea mare de sarbatoare pentru Unirea Principatelor Romane
Serbam din nou ziua cea mare, cand cele doua principate romane, Moldova si Muntenia, impotriva vointei puterilor mari europene, s-au unit, alegand Modova la 5 ianuarie 1850 pe Alexandru Cuza Domn al ei, iar la 24 ianuarie, Muntenia facand acelasi lucru. Pasul cel mare s-a facut altfel, amandoua tarile aveau acelasi domn, fara insa a fi unite.
Ioan Alexandru Cuza a domnit o bucata de vreme cu doua ministere, unul la Iasi si altul la Bucuresti. Dar, dupa pasul dintai, au urmat si celelalte. Capitala Principatelor Unite a fost una, Bucuresti, fiind alcatuit un singur minister. Puterile, cu greu, dar in sfarsit, au primit Unirea, insa numai pe cata vreme va domni Cuza, ramanand la schimbarea Domnului sa se faca iarasi din nou alegere deosebita in Moldova si in Muntenia. Nadajduiau ca nu se va intampla a doua oara minunea mareata din 1859, infrangerea patimilor si slabiciunilor doritorilor de slava, alegerea aceluiasi om in amandoua tarile.
In 1866, dupa rasturnarea lui Cuza, la 11 februarie, prin intelegere intre liberali si conservatori, puterile staruiau sa se faca alegerile la Iasi si la Bucuresti, asa ca sa se desparta cele doua surori ce se unisera.
Dar, nu mai era cu putinta, Unirea prea intrase in inimile si sufletele romanilor. In zadar o mana de ahtiati de domnie moldoveneasca au incercat revolutia de la 3 aprilie in Iasi. Tara intreaga a voit cu tarie Unirea, a ales pe Filip de Flandra si apoi pe Majestatea sa Carol I.
Si, iata ca au trecut anii, iar azi nimeni nu se gandeste sa desparta ceea ce vointa norodului si a fruntasilor tarilor a facut in 1859.
Ba in 1878 am capatat si alta tara veche romaneasca, Dobrogea, careia i s-au dat aceleasi drepturi ca si celorlante doua surori ale ei.
De altfel, unirea Moldovei cu Muntenia se pregatea demult si, in numeroase randuri, s-a incercat prin fruntasii neamului nostru sa fie savarsita, dar, din nefericire, fara izbanda. Daca Unirea s-ar fi facut inainte de 1777, n-am fi pierdut Bucovina si apoi Basarabia, Moldova ar fi fost indoit mai mare decat astazi si puterea noastra mult mai mare.
Am zis ca Unirea s-a pregatit demult, prin vremuri, fiindca, in adevar, romanii din Moldova, au aceeasi obarsie ca si cei din Muntenia. O parte din ei au trecut de peste Dunare si s-au asezat in sesurile acestor tari, folosindu-se de pasunile lor bogate, iar la nevoie se adaposteau in munti, unde era mai lesne de aparat de navalirile barbare.
Pe de alta parte, alti romani s-au coborat din Transilvania in Muntenia si din Maramures in Moldova si s-au infratit cu cei de dincoace de Carpati. Intr-o vreme tara Moldovei se intindea numai pana la mijlocul Moldovei de azi, caci partea de jos asculta de basarabii din Muntenia care, dupa ce au unit Oltenia si Muntenia, s-au intins peste partea de jos a Moldovei de mai apoi si peste Basarabia. Chiar numele de Basarabia, al Moldovei dintre Prut si Nistru, de la basarabi se trage. Mai pe urma, moldovenii si-au chemat destinatia. In locul Bogdanestilor maramureseni, au ajuns pe tron musatestii, rude cu basarabii. Sub acestia, Moldova s-a intins pana in Marea Neagra, Dunare si Milcov. Acest rau neinsemnat a fost granita intre cele doua tari locuite de romani, pana la Unirea din vremea lui Cuza.
Astazi, ne pare Unirea celor doua tari era lucrul cel mai firesc, deci si cel mai lesnicios. Din nefericire, nu tot ce e firesc, e neaparat si usor de implinit. Au avut munca grea, s-au cerut jertfe mari spre a duce la sfarsit bun Unirea tarilor surori.
Noi, romanii de astazi, trebuie sa fim pe veci multumitori inaintasilor nostri, care au gasit, in dragostea lor de neam si de tara, priceperea si taria de a savarsi lucrarea aceasta mareata.
Noua ne ramane o lucrare tot asa de mareata, tot asa folositoare: infratirea tuturor romanilor din Romania, de la Vladica pana la opinca si infratirea se poate face numai prin lumina si dreptate, numai facand pe toti sa vada, ca mai presus de neintelegerile ce ne mai despart inca, stau interesele mari si sfinte ale neamului, ale tarii, pentru care sa fim gata a face toate jertfele, printre care si cea mai grea, infranarea imboldurilor rele din inima noastra.
Totodata, sa nu uitam ca dincolo de granitele noastre sunt romani in Rusia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, etc. si ca milioanele acelea de romani sunt fratii nostri buni, de acelasi neam si de acelasi sange.
Cu acestia nu putem sa ne vedem intr-un locas, dar trebuie sa nazuim din toate puterile, sa nu cunoastem unii cu altii sa fim una cu ei in privinta culturala.
Newer news items:
Older news items:
|
8. Droguri sintetice (designer drugs) - Ecstasy Datorită acţiunilor şi efectelor lor diferite, drogurile sintetice sunt greu clasificabile în grupe distincte. XTC (prescurtarea pt. Ecstasy) este atribuit frecvent grupei entactogenelor...
Read morePastrarea vitaminelor in conservele preparate in gospodarie Conservele de fructe si legume preparate si sterilizate in casa nu se deosebesc dupa gust si dupa valoare alimentara de conservele preparate...
Read moreVarsator - horoscop 2011 Horoscop Varsator - Caracteristici generale 2011 In general, anul 2011 va fi unul bun pentru nativii Varsatori. Veti avea posibilitatea de a va dezvolta atat pe plan personal...
Read moreHoroscop Capricorn 2012 Afla ce iti prezic astrele pentru semnul tau zodiacal, afla azi horoscop 2012 capricorn. Horoscop Capricorn - Caracteristici generale 2012 In 2012 cursul vietii Capricornilor va fi unul mult mai...
Read moreGhicitori despre Moş Crăciun Întră pe horn şi sub brad Îţi lasă un cadou. Cine e? (Moş Crăciun) Intră pe horn Noaptea când dorm. (Moş Crăciun)
Read moreHoroscop Rac mai 2016 Afla horoscop Rac mai 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna mai 2016 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreCum putem economisi gaze naturale Stiati ca, pentru a economisi gaze naturale … · Verificam ca intreaga instalatie (conducte si sobe) sa nu aiba pierderi (scapari) de gaze. In acest fel, evitam...
Read moreSarbatori si obiceiuri taranesti de vara Satul romanesc are multe sarbatori si obiceiuri de celebrare a naturii si a bucuriei de a trai. In diferite zone ale tarii, satenii au diverse...
Read moreHoroscop Varsator aprilie 2017 Afla horoscop Varsator aprilie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2017 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreLucrare scrisa de Nicolae Labis Maine-avem lucrare scrisa,Toti am invatat cu spor,Tandalet, in loc sa-nvete,A facut fituici, de zor. Le-a-mpartit in doua teancuri:Unul lat, altul inalt.
Read moreDe vorba cu dramaturgul Horia Lovinescu Va oferim spre lectura un interviu cu dramaturgul roman contemporan Horia Lovinescu (1917-1983), o ancheta realizata de Dan Manolescu.
Read moreMersul girafei Mersul girafei este si el diferit de al celorlalte copitate. Astfel, picioarele sale din dreapta, pasesc deodata, cele din stanga la fel. Deci greutatea corpului animalului este sustinuta alternativ,...
Read moreInsemnatatea zilei de 24 ianuarie de Vasile Boerescu Iata cateva informatii despe insemnatatea zilei de 24 ianuarie in opinia lui Vasile Boerescu, deputatul care a propus candidatura lui Alexandru...
Read moreRetete – dovleac Supa de dovleac Ingrediente: 1 dovleac mare 2 cepe 50 gr. unt sau margarina 4 rosii mari 100 ml smantana frunzulite de patrunjel verde 1 morcov 1 telina mica sare si piper dupa gust
Read moreHoroscop Capricorn noiembrie 2014 Afla horoscop Capricorn noiembrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2014 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreCântec pentru eroi - Cinste lor! De zilele cu mare însemnătate istorică: 1 Decembrie, 24 Ianuarie etc., nu uitați să ne cinstim eroii, acei oameni care prin...
Read more