Luni, 07 Iunie 2010 01:21

Vitaminele

 

Termenul de vitamina a fost folosit pentru prima data de biochimistul polonez Casimir Funk in 1912. Vita, in limba latina, inseamna viata, iar sufixul -amina este pentru amine; la momentul respectiv se credea ca toate vitaminele sunt amine. Acum insa se stie ca nu este asa.

 

Definitie - vitamine

Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice de origine in general exogena alimentara, cu structuri chimice foarte variate, indispensabile organismului uman, si care, in cantitati foarte mici, asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a acestuia. Vitaminele sunt fundamentale pentru existenta, iar folosirea cu masura a acestora poate ajuta la prevenirea aparitiei unor boli.

Acestea pot fi obtinute din ratia zilnica alimentara sau din ratiile suplimentare de nutrienti. Aceste suplimente, care se pot prezenta sub diverse forme - pilule, tablete, etc., sunt de obicei extrase din surse naturale.

 

Sursa primordiala, furnizoare de vitamine pentru om o reprezinta plantele si produsele acestora. O sursa secundara de vitamine o constituie flora bacteriana localizata in intestinul gros si care sintetizeaza anumite vitamine pe care le furnizeaza organismului.

 

 

Despre felul in care actioneaza

Vitaminele pot fi considerate rotite importante in cadrul unui mecanism complex. Vitaminele ajusteaza metabolismul intern prin intermediul enzimelor. O singura deficienta a unei vitamine poate crea probleme in intregul mecanism reprezentat de organismul uman. Comparativ cu celelalte substante nutritive - proteine, grasimi si carbohidrati - necesarul de vitamine este mai mic, dar lipsa unei singure vitamine poate pune in pericol intregul echilibru.

 


Rolurile vitaminelor in organism

·        sunt componente esentiale pentru evolutia normala a proceselor metabolice

·        sunt factori alimentari accesorii absolut necesari organismului animal

·        sunt indispensabile cresterii normale si manifestarii proceselor vitale ale organismului

·        exercita actiuni de reglare a functiilor celulare si intervin in utilizarea energiei

·        unele vitamine actioneaza in calitate de coenzime, asigurand efectul catalitic al enzimelor, cu care actioneaza si moduland astfel activitatea acestora


Pentru ca exista in cantitati infime in alimentele de origine naturala, sunt considerate nutrimente – precum proteinele, glucidele, lipidele, apa, mineralele – care actioneaza singure sau interactioneaza cu altele. Totusi, vitaminele nu hranesc organismul, ci sunt catalizatoarele ce provoaca si ajuta la realizarea numeroaselor functii: producerea energiei, metabolismul hormonal, intarirea sistemului imunitar, cresterea celulara, asimilarea si digerarea alimentelor.

Din punct de vedere chimic, vitaminele sunt diferite. Ele pot fi amine, acizi sau alcooli, insa nu compozitia chimica ne indica faptul ca o substanta este vitamina, ci efectul ei fiziologic.

 

Categorii de vitamine
Vitaminele se impart in:

·        Hidrosolubile – se dizolva in apa

·        Liposolubile – solubile in grasimi

·        Vitaminogene

 

Vitaminele hidrosolubile sunt cele din complexul B si vitamina C. Functiile lor sunt in general de a asista enzimele importante implicate in productia de energie din carbohidrati si grasimi. Nu sunt depozitate in organism in cantitati mari, deci aportul frecvent este necesar. Carentele de vitamine hidrosolubile afecteaza cel mai mult tesuturile care "cresc" sau au un metabolism rapid cum ar fi pielea, sangele, tractul digestiv si sistemul nervos. Sunt instabile in prezenta caldurii, iar procesul de preparare al hranei afecteaza cantitatea de vitamine disponibile din mancare.

Vitaminele hidrosolubile includ:

·        tianina (vitamina B1)

·        riboflavina, lactoflavina, ovoflavina (vitamina B2)

·        acidul nicotinic, niacina (vitamina B3)

·        acidul pantotenic (vitamina B5)

·        piridoxina (vitamina B6)

·        biotina (vitamina B7)

·        acidul folic (vitamina B9)

·        ciancobalamina (vitamina B12)

·        acidul pangamic sau colina (vitamina B15)

·        acidul ascorbic (vitamina C)

 

Vitamine liposolubile sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K. Vitamina A joaca un rol vital in functionarea retinei, cresterea si maturarea celulelor epiteliale, cresterea oaselor si reproducere. De asemenea, are rol antioxidant. Vitamina E are rol de protectie al membranelor celulare, are rol antioxidant, imbunatateste functia imuna la batrani, reduce riscul cataractei. Vitamina D este implicata in fixarea calciului in oase, iar vitamina K are rol anticoagulant si ajuta la calcefierea osoasa.

Vitaminele liposolubile includ:

·        retinolul sau vitamina antixeroftalmica (vitamina A)

·        calciferolul sau vitamina antirahitica (vitamina D)

·        tocoferolul sau vitamina fertilitatii (vitamina E)

·        filochinona sau vitamina antihemoragica (vitamina K)


Substantele vitaminogene nu au toate insusirile caracteristice vitaminelor si nu-i determinata influenta lor in organismul omului, dar este bine cunoscut ca ele au rol in metabolism si se gasesc numai in produsele alimentare. Acidul orotic, acidul pangamic, vitamina U, inozita, colina au proprietati lipotrope. Acidul paraaminobenzoic actioneaza antitireotoxic. Vitamina P (bioflavonoizii, rutina) normalizeaza permeabilitatea vaselor si rezistenta lor. In lipsa vitaminei P apar hemoragii prin slabirea peretilor capilarelor, slabiciune generala, dureri in membrele inferioare la mers. Sunt bogate in vitamina P fructele, coacazele, ardeii dulci, varza, macesul s.a. Celelalte vitaminogene se intalnesc in drojdiile alimentare si de bere, unele produse de origine vegetala si animala.

Substantele vitaminogenele includ:

·        bioflavonoizii (vitamina P)

·        colina

·        inozita

·        vitamina U

·        acidul lipoic

·        acidul pangamic (vitamina B15)

·        acidul orotic


Organismul are capacitatea de a stoca vitamine liposolubile, deci de a-­si face rezerve. Cele hidrosolubile sunt eliminate rapid prin mictiune, de aceea aportul de astfel de vitamine trebuie reinnoit zilnic.

 

Numele vitaminelor

Datorita faptului ca atunci cand au fost decoperite nu li se cunostea compozitia chimica si deci nu li s-a putut da un nume stiintific, majoritatea vitaminelor au fost desemnate printr-o litera a alfabetului. Astazi se cunosc urmatoarele vitamine:

·        vitamina A (retinol, caroten)

·        vitaminele din grupul B complex: B1 (thiamina); B2 (riboflavina); B3 (niacina, nicotinamida); B6 (piridoxina); B10; B11 (factori de crestere); B12 (cobalamina, cianocobalamina); B13 (acid orotic); B15 (acid pangamic); B17 (amigdalina); Bc (acid folic); Bt (camitina); Bx sau APAB (acid para-aminobenzoic); colina; inozital

·        vitamina C (acid ascorbic)

·        vitamina D (calciferol, viosterol, ergosterol)

·        vitamina E (tocoferol)

·        vitamina G (riboflavina)

·        vitamina H (biotina)

·        vitamina K (menadiona)

·        vitamina L (necesara pentru lactatie)

·        vitamina M (acid folic)

·        vitamina P (bioflavonoide)

·        vitamina PP (nicotinamida)

·        vitamina P4 (troxerutina)

·        vitamina T (substante stimulatoare de crestere)

·        vitamina U (extrasa din sucul de varza)

 

Cand si cum trebuie sa luam vitaminele?                                                  

Functiile corpului omenesc sunt adaptate unui ciclu de 24 ore. Celulele noastre nu dorm odata cu noi si nu pot exista fara un aport continuu de oxigen si elemente nutritive. De aceea, este bine ca suplimentele pe care le luati sa fie cat mai uniform raspandite pe intreaga durata a unei zile.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, cel mai indicat moment pentru administrarea vitaminelor este dupa masa. Fiind substante organice, vitaminele sunt mai bine absorbite in prezenta alimentelor si mineralelor. Daca nu le puteti lua dupa fiecare masa, atunci impartiti doza zilnica in doua si inghititi jumatate dupa micul dejun si jumatate dupa pranz. Daca sunteti nevoit sa luati intreaga cantitate o singura data, faceti acest lucru dupa cea mai consistenta masa a zilei.

Este important de retinut ca vitaminele nu pot fi inlocuitori ai hranei zilnice si nu trebuiesc confundate cu medicamentele clasice. Acestea ajuta la buna functionare a mecanismelor organismului, in stransa legatura cu alte elemente nutritive, precum minerale, grasimi, carbohidrati, apa, etc.

Suplimentele de vitamine sunt recomandate, dar numai in urma discutarii cu un medic.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Vitamin%C4%83

http://www.lifespan.org/adam/spanishhealthillustratedencyclopedia/5/002399.html