Vineri, 29 Octombrie 2010 22:55

Venetia 

 

“Venetia are o frumusete flatanta si suspecta in acelasi timp. Acest oras pe jumatate rupt din basme, pe jumatate o capcana turistica, este locul in care pe vremuri arta a inflorit gradat si voluptos.” (Thomas Mann)

 

Istorie si prezentare

Venetia este un oras situat in nordul Italiei, capitala regiunii Veneto. De-a lungul timpului, Venetia a fost supranumita Regina Adriaticii, Orasul Apelor, Orasul Podurilor sau Orasul Luminilor, denumiri binemeritate, de altfel.

Din anul 1878 orasul si intreaga laguna au fost incluse in patrimoniul UNESCO.

Este un loc cu istorie bogata, cu legende numeroase, dintre care cea mai interesanta si cunoscuta este cea a aventurierului Giacomo Casanova, care a inspirat numerosi indragostiti.

Orasul este impartit in sase cartiere, ca: Dorsoduro, Santa Croce, San Marco, Castello, San Polo si Cannaregio. Cuprinde 118 insule, 177 de canale si 354 de poduri. Se gaseste in laguna sarata a Marii Adriatice, pe aproximativ 5 km de pamant si pe mai mult de 100 de insule. Se gaseste la o distanta de 102 km de Trieste, la 352 de Roma, 240 km de Geneva si 176 km de Milano.

Primul lucru care iti atrage atentia, odata ajuns aici, sunt fatadele cladirilor. Grave, decazute, dar in acelasi timp mandre si somptuoase, acestea isi poarta cu noblete amprenta timpului. Fetele caselor care se oglindesc in apa isi spun propriile povesti si propria istorie, inmarmurite intr-un alt timp.

 

Comert

Venetia a reprezentat in istorie unul din cele mai importante orase-port, care au contribuit la inflorirea comertului. In Venetia medievala se comercializau diverse produse transportate pe cale maritima: matase, grane, condimente. De asemenea, orasul a avut o puternica influenta in domeniul artelor, din timpul Renasterii pana la sfarsitul secolului al XVII-lea.

 

Obiective turistice

Exista numeroase obiective turistice in Venetia care nu trebuie ratate.

Stradutele orasului sunt de fapt un labirint, iar daca vrei sa le dai de capat trebuie sa citesti peretii. Toate aceste stradute inguste si intunecate duc catre kilometrul 0 al Venetiei: piata San Marco, una dintre cele mai frumoase din lume, vegheata in permanenta de nastrusnici porumbei.

De-a lungul timpului aici s-au desfasurat evenimente politice si religioase de anvergura. San Marco reprezinta si centrul vietii sociale din Venetia, de mai bine de un mileniu. Pe vremuri, piata era organizata unitar, insa astazi este alcatuita din doua fasii separate de canalul Rio Glossary Batario. Forma actuala a fost definitivata in secolul al XII-lea.

Piata San Marco este dominata de catedrala cu acelasi nume, devenita in scurt timp unul dintre simbolurile Venetiei, alaturi de gondole. Construita in anul 828 de catre dogele Giustiniano Participazio in stil bizantin, aceasta avea rolul de a adaposti moastele Sfantului Marc Evanghelistul, protectorul orasului.

In fata catedralei vegheaza atent Clopotnita San Marco care masoara 97 metri in inaltime. A fost construita in 1540, iar functionalitatea sa era de supraveghere si de observatie. Cel mai cunoscut “gardian” al sau este Galilei, care a profitat de inaltimea turnului pentru studiile si observatiile sale.

 

Un alt obiectiv care merita vizitat este bazilica San Marco. Aceasta a fost construita special pentru a adaposti moastele acestui sfant si a suferit de-a lungul timpului mai multe modificari, fiind marita si infrumusetata in functie de puterea economica si de dezvoltarea orasului, motiv pentru care mai multe stiluri arhitecturale pot fi identificate. Bazilica a devenit faimoasa si pentru ca adaposteste cea mai scumpa catapeteasma din lume, batuta cu mai mult de 3.000 de pietre pretioase si suflata cu aur.

Palatul Dogilor, aflat in imediata apropiere a catedralei San Marco, este al doilea palat construit pentru a servi drept resedinta a dogilor. Prima constructie a fost ridicata in vremea in care Venetia era republica independenta si a fost distrusa in 976 intr-un incendiu foarte puternic, impreuna cu prima catedrala San Marco. Actualul palat dateaza din 1340 si a gazduit dogii pana in anul 1789. Aici se luau cele mai importante decizii legislative, executive si judiciare, toate acestea fiind manipulate de catre doge, care era ales, cel putin teoretic, pe viata. In practica, multi dintre ei erau fortati sa abdice cu mult inainte ca legea naturii sa-si spuna cuvantul.
In trecut, Palatul Dogilor cuprindea toate inchisorile Venetiei, iar conditiile din aceste inchisori erau departe de a fi umane. Cel mai celebru fugar, si singurul de altfel, este
Giacomo Casanova.

O scurta plimbare de-a lungul cheiului va va conduce catre celebrul Pod al Suspinelor, care leaga vechile inchisori de celulele de interogare din Palatul Dogilor. Numele a fost inspirat de suspinele condamnatilor, care in momentul in care traversau podul isi petreceau ultima clipa de libertate.

Cu gondola pe Marele Canal sau la pas trebuie vazut Podul Rialto - cel mai vechi pod ce traverseaza canalul.

“Cei Patru Cai” reprezinta un monument interesant. Legenda spune ca acestia au fost trimisi din Constantinopol. In anul 1797 Napoleon Bonaparte a vandut Venetia Vienei, dar a luat cu el tot ceea ce a putut transporta, inclusiv statuile celor patru cai. Au fost insa returnate de Franta in anul 1815.

In toate zonele orasului Venetia veti fi intampinat de opere arhitectonice - palate, biserici, case somptuoase - care par sa aiba un secret sau sa spuna o poveste.

Simbol al orasului, gondola, ce se strecoara prin canalele inguste si serpuitoare, contruieste un mister si o magie de neasemuit.

Alte obiective turistice care nu pot fi neglijate sunt:

- Ca’ D’Oro, cel mai frumos castel de pe Marele Canal

- Casa lui Marco Polo

- Muzeul de istorie navala

- Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari, cea mai mare biserica din Venetia

- San Giorgio Maggiore, una din insulele Venetiei, inconjurata de Canalul della Grazia.

Prezent

Splendidul oras italian este in prezent afectat de ape. Din pricina unui proces de scufundare, orasul este in pericol.

Cladirile din Venetia au ca suport piloni din lemn, importati din Rusia, care in prezenta apei nu se degradeaza. Ceea ce afecteaza insa constructiile sunt inundatiile care se produc toamna si primavara, timp in care nivelul apei creste si scade constant.

 

Citeste si:

Carnavalul de la Venetia

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: