Interferente.ro Descopera Natura Vanilia o aroma unica

Joi, 30 Septembrie 2010 18:32

Vanilia - o aroma unica


Exista o orhidee pe care aproape zilnic o intalnim, mancand o prajitura, cumparand o ciocolata sau un iaurt, comandand o inghetata …

Despre cine este vorba?

Bineinteles, este vanilia, care ne incanta cu gustul si parfumul unic, de neconfundat.

 

Cum a ajuns vanilia regina mondiala a aromelor?

Povestea a inceput in data de 4 martie 1519, cand Hernando Cortez a acostat pe coasta Mexicului, unde spaniolii au pus bazele viitorului port Veracruz.

Cortez a fost intampinat de bastinasi cu bucate alese, cu gusturi alese, necunoscute, printre care se afla si aroma de xanath, a florii secrete in limba populatiei Totonaco. Spaniolii au adus pastaile de xanath in Europa, unde i s-au dat numele de vanilla.

 

S-a incercat aclimatizarea in alte zone ale globului unde conditiile naturale sunt asemanatoare cu cele din Mexic. Dar nu s-au putut obtine decat plante nu si fructe, care sa aduca o recolta de pastai de vanilie. Stiinta botanica nu era inca in stare sa lamureasca misterul. Abia in anul 1837, botanistul Antoine Morren a descoperit ca doar albina Melipona, care traieste in Mexic, este in stare sa polenizeze floarea de vanilie. Ea poate patrunde in receptaculul florii si poate transporta polenul pentru fertilizare, ca apoi sa se dezvolte si fructul ravnit. Botanistul belgian nu a reusit insa elaborarea unei proceduri de polenizare artifiala pentru a aduce plantatiile nefertile la eficienta, polenul aflandu-se atat de adanc in receptaculul florii incat nu se putea imita actiunea albinei.

 

Plantatii de vanilie existau deja in multe locuri exotice, inclusiv pe insula Reunion, colonie franceza, situata langa insula Mauritius. Edmund Albius, un sclav de culoare de 12 ani, de pe o plantatie din Reunion a descoperit, din intamplare, in 1841, o metoda simpla de a poleniza floarea manual. Aceasta metoda este utilizata si astazi, iar Reunion este una dintre marile producatoare de vanilie.

Albius a murit in 1880 intr-o saracie crunta, desi averi de miliarde au izvorat din degetele sale, care au inlocuit albina misterioasa din Mexic pe insula Reunion. Sunt insa si intamplari cu rezonanta exotica recente legate de vanilie.

Este legata de insula Toga, o insula-regat din Pacific unde planta a fost aclimatizata, dar modul corect de cultivare nu se cunostea. Fructele erau recoltate prea timpuriu pentru a putea fi valorificate in mod corespunzator. In goana dupa piete de aprovizionare, Hank Kaestner, agent al unei mari companii de mirodenii a trebuit sa-l convinga pe regele insulei, Tupou al VI-lea, sa emita un decret regal, privind perioada de recoltare a pastailor de vanilie. Nerespectarea decretului aducea pedepse aspre. Astfel insula Tonga a intrat in randul furnizorilor importanti de pe piata globala … Era in 1986 …

 

Iata cum aroma datorata unei orhidee, reuneste o printesa din legendele mexicane, un conquistador spaniol, comercianti de mirodenii, un botanist belgian, o albina unica, un sclav cu degete de aur, un rege din insula Tonga si multe sacrificii si multi bani.

 

Producerea vaniliei este un procedeu indelung si complex. Vanilia este un fruct sub forma de pastaie lunga. Aceasta este culeasa inainte de a capata o culoare galbuie. In acest moment pastaile nu au nici o aroma si trebuie "tratate". O operatiune ce dureaza sase luni. Pastaile verzi sunt trecute printr-un jet de apa fierbinte dupa care sunt lasate sa se usuce, cam 15 zile. Dupa ce apa a fost absorbita, sunt impachetate in folii, unde fermenteaza. In timpul acestui procedeu, se formeaza vanilina, o substanta alba, cristalina, aromata. Dupa o zi, pastaile de vanilie sunt lasate din nou la soare sa se usuce, timp de mai multe saptamani. Uscate, pastaile de vanilie cantaresc de cinci ori mai putin. Fermierii mexicani sunt extrem de atenti la fiecare pas al acestor operatiuni, pentru ca vanilia se vinde foarte bine si este o tentatie pentru hoti.

 

 

Vanilina, substanta obtinuta dupa uscarea si fermentatia pastailor a fost identificata de cercetatori in 1858, acestia incercand sa o izoleze si din alte plante, cum ar fi ananasul. In ciuda acestei reusite, aroma vaniliei astfel obtinute nu este atat de puternica si de fina. Cum vanilia este atat de rara si de scumpa, aproape 97% din substanta utilizata in lume este artificiala.

 

Mexicul este una dintre cele mai mari tari producatoare de vanilie, desi cea mai buna calitate se obtine in Madagascar. Alte tari care fabrica vanilie sunt Guatemala, Costa Rica, Uganda, China, India, Papua New Guinea, Tonga, Fiji, Tahiti si Philippines.

 

Informatii interesante despre vanilie

  • pastaile de vanilie sunt rodul unei orhidee numita "vanilla", si este singurul fruct comestibil din familia orhideelor
  • cuvantul "vanilie" vine de la cuvantul spaniol "vainilla", care inseamna teaca, referindu-se la forma usor curbata a pastaii de vanilie.
  • vanilia a fost la un moment dat atat de rara si costisitoare inca era disponibila doar pentru regalitate
  • vanilia este considerata un afrodisiac
  • vanilia este folosita ca remediu pentru a calma problemele stomacale
  • primele extracte de vanilie au fost facute in magazine farmaceutice
  • gustul vaniliei este unul dintre gusturile cele mai complexe din lume, cu peste 250 de componente organice, ceea ce creaza aroma sa unica si http://www.interferente.ro/simtul-gustului-si-al-mirosului.htmlmirosul special
  • mirosul de vanilie poate atenua starea de tensiune si anxietate si pare sa induca sentimente de siguranta si securitate
  • consumul de vanilie, spre exemplu in SUA, este de aproximativ 1.200 de tone pe an!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: