Interferente.ro News Stiri Vaccinul antigripal

Miercuri, 03 Noiembrie 2010 00:26

Vaccinul antigripal

 

Ministerul Sănătăţii a început campania de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere care se va desfăşura pană la sfarşitul lunii februarie 2011.

1,3 milioane de români se pot vaccina gratuit împotriva gripei. Restul va trebui să scoată din buzunar 28 de lei pentru un vaccin antigripal românesc sau 35 de lei pentru cel produs în Franţa.

Aşadar, Ministerul a finalizat achiziţia a 1,3 milioane doze de vaccin antigripal trivalent, care conţine tulpinile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Dozele de vaccin au costat 14.400.000 lei şi au fost produse de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino şi achitate din bugetul MS, fiind destinate pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Este vorba despre persoane cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardio-vasculare, boli renale, diabet zaharat, copii şi bătrâni instituţionalizaţi şi personalul medico-sanitar.

"Prognozele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Centrului Naţional de Referinţă pentru Boli Transmisibile arată că nu există un risc iminent de epidemie prin gripă. Tulpina gripală B nu este epidemică, iar AH3N2 nu va da epidemii de mari proporţii. Vaccinul cuprinde tulpinile H3N2, B şi acel H1N1 pandemic din 2009, care ar putea da focare reziduale", a spus consilierul personal al ministrului Sănătăţii, prof. dr. Geza Molnar, medic epidemiolog.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: