Interferente.ro Lifestyle Retete Untul topit de oaie

Vineri, 08 Mai 2015 20:34

Untul topit de oaie

Untul topit de oaieUntul topit de oaie este un produs, poate cel mai vechi cunoscut deoarece el reprezenta forma de valorificare a grasimii rezultata din prelucrarea anumitor branzeturi din lapte de oaie (branzeturi de burduf, cascaval etc.).

Pentru prepararea untului de oaie la stana se foloseste zerul gros care rezulta de la presarea casului jintuit (maruntit pe crinta). Zerul se pastreaza intr-un cuibar si, cand se aduna in cantitate suficienta, se bate pentru a obtine unt, in mod obisnuit – odata la doua saptamani.

Putineiul, de forma cilindrica, din lemn, este inalt de 1.3 m si are diametrul de 20-25 cm. Are un batator si se numeste badau.

Untul de oaie se trece apoi intr-o piele de burduf pregatita asemeni celei pentru branza. Burduful de unt se pastreaza agatat intr-un cui in camera de depozit a stanii. De fiecare data cand se adauga unt in burduf, se pune si sare, in proportie de 2-3%, ca la branza de burduf. Cand burduful s-a umplut, se presara deasupra o cantitate mai mare de sare si se coase pielea, pastrandu-se in aceleasi conditii pana toamna.

Pentru a prepara untul de cascaval sunt necesari cativa pasi de parcurs. Ca urmare a oparirii casului din lapte de oaie, in apa de oparire trece o cantitate mica de grasime. Aceasta grasime se poate recupera sub forma de unt topit, denumit popular “unt de cascaval”, produs mult apreciat in Orient.

Dupa terminarea oparirii casului, apa de oparire din cazan se lasa pana a doua zi, cand se aduna stratul de grasime format la suprafata si se pune intr-un vas care se acopera. Colectarea grasimii se face zile la rand, pana cand se aduna o cantitate suficienta.

Pentru topire se foloseste un cazan (poate fi cazanul de oparire a casului), in care s-a pus o cantitate de redusa de apa, circa 10% din volum, se incalzeste si apoi se adauga grasimea pentru topire. Amestecul se incalzeste pana la temperatura de circa 80°C si se mentine la aceasta temperatura 1 – 1 ½ ora. Se lasa apoi in repaus cateva ore. Stratul de unt topit care se separa la suprafata este cules, trecut in vase de pastrare si lasat sa se raceasca. In aceste recipiente bine inchise, de obicei bidoane metalice, untul topit se depoziteaza la rece.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: