Vineri, 08 Mai 2015 20:34 |
Untul topit de oaie
Untul topit de oaie este un produs, poate cel mai vechi cunoscut deoarece el reprezenta forma de valorificare a grasimii rezultata din prelucrarea anumitor branzeturi din lapte de oaie (branzeturi de burduf, cascaval etc.).
Pentru prepararea untului de oaie la stana se foloseste zerul gros care rezulta de la presarea casului jintuit (maruntit pe crinta). Zerul se pastreaza intr-un cuibar si, cand se aduna in cantitate suficienta, se bate pentru a obtine unt, in mod obisnuit – odata la doua saptamani.
Putineiul, de forma cilindrica, din lemn, este inalt de 1.3 m si are diametrul de 20-25 cm. Are un batator si se numeste badau.
Untul de oaie se trece apoi intr-o piele de burduf pregatita asemeni celei pentru branza. Burduful de unt se pastreaza agatat intr-un cui in camera de depozit a stanii. De fiecare data cand se adauga unt in burduf, se pune si sare, in proportie de 2-3%, ca la branza de burduf. Cand burduful s-a umplut, se presara deasupra o cantitate mai mare de sare si se coase pielea, pastrandu-se in aceleasi conditii pana toamna.
Pentru a prepara untul de cascaval sunt necesari cativa pasi de parcurs. Ca urmare a oparirii casului din lapte de oaie, in apa de oparire trece o cantitate mica de grasime. Aceasta grasime se poate recupera sub forma de unt topit, denumit popular “unt de cascaval”, produs mult apreciat in Orient.
Dupa terminarea oparirii casului, apa de oparire din cazan se lasa pana a doua zi, cand se aduna stratul de grasime format la suprafata si se pune intr-un vas care se acopera. Colectarea grasimii se face zile la rand, pana cand se aduna o cantitate suficienta.
Pentru topire se foloseste un cazan (poate fi cazanul de oparire a casului), in care s-a pus o cantitate de redusa de apa, circa 10% din volum, se incalzeste si apoi se adauga grasimea pentru topire. Amestecul se incalzeste pana la temperatura de circa 80°C si se mentine la aceasta temperatura 1 – 1 ½ ora. Se lasa apoi in repaus cateva ore. Stratul de unt topit care se separa la suprafata este cules, trecut in vase de pastrare si lasat sa se raceasca. In aceste recipiente bine inchise, de obicei bidoane metalice, untul topit se depoziteaza la rece.
Newer news items:
Older news items:
|
Avataruri animate de 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei Steagul tricolor este unul din simbolurile romanilor, iar gandul de duce la identitate si unitate nationala. Indiferent de locul...
Read moreHoroscop Taur aprilie 2017 Afla horoscop Taur aprilie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2017 pentru zodia Taur: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read morePatimile Ioanei d’Arc de Carl Dreyer Filmul lui Carl Dreyer din 1928 este deopotriva, “istoria unui personaj istoric” intrat in legenda (faimoasa Ioana d’Arc), “istoria unor patimi” (a unor pasiuni sau,...
Read moreZona turistica a masivului Bucegi Leagan al drumetiei, turismului si alpinismului in Carpatii Romaniei, Bucegiul este muntele excursiilor in orice anotimp. Privit din spintecatura vaii Prahova, masivul apare ca un imens...
Read moreRechini - desene Rechinul, un animal fascinant si foarte puternic, exista pe Pamant de foarte mult timp. Se crede ca ei au aparut chiar dinaintea dinozaurilor. Se stie ca existenta lor...
Read moreHrisca - tratament si remedii naturiste Povestea ei incepe in urma cu 2500 de ani, intr-unul din cele mai frumoase locuri din lume: Muntii Himalaya. Poate pentru ca a luptat cu...
Read moreBeneficii pentru sanatate aduse de busuioc Aceasta planta face parte din familia ierburilor mentolate si este originar din zonele tropicale din Asia. Exista mai multe variante de busuioc: busuiocul dulce (cel...
Read moreHoroscop Balanta iunie 2015 Afla horoscop Balanta iunie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2015 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read morePoteca prin Jgheabul Armenilor si pe Ocolasul Mic Timp de parcurs: Cabana Izvorul Muntelui (0,00 h) - Jgheabul Armenilor (0,45-1,00 h) - Ocolasul Mic (3,00-3,45 h). Nenumarate sunt plimbarile...
Read moreAfazia - boala si tulburare grava de exprimare prin limbaj Afazia presupune pierderea vremelnica sau pentru totdeauna a insusirii de a vorbi si inchega cuvintele, desi vorbirea si vocea...
Read moreHoroscop Balanta noiembrie 2015 Afla horoscop Balanta noiembrie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2015 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreMesaje, sms, urari si felicitari de Sfintii Petru si Pavel In data de 29 iunie ii vom sarbatori pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Este un bun prilej sa transmitem o...
Read moreTelepatia – stiinta sau mister Istoric Cuvantul "telepatie" este introdus in 1882 de catre cercetatorul englez Frederic W. H. Myers, pentru a putea denumi comunicarea diferitelor impresii, de la un spirit la...
Read moreMarul - elixirul tineretii Marul este unul din arborii fructiferi cei mai raspanditi pe Pamant. El numara 12.000 de varietati si se adapteaza perfect la clima din Australia, Noua Zeelanda, America...
Read moreAzuga Statiunea Azuga este situata in judetul Prahova, pe Valea Prahovei, la confluenta cu raul Azuga, la poalele Muntilor Bucegi si Muntilor Baiului (Carpatii Meridionali), in vecinatatea culmilor Sorica si Cazacu....
Read moreLa multi ani 2014 Atmosfera de petrecere se simte in aer, sunteti inconjurati de cei dragi sufletului dvs., asa ca, ce va puteti dori mai mult? Din suflet va dorim sa...
Read more