Interferente.ro Descopera Istorie Unirea un vis implinit

Luni, 30 Noiembrie 2015 00:10

Unirea - un vis implinit

S-a implinit un vis - Unirea.

Toate generatiile l-au purtat in suflet, dar abia noua ne-a fost dat sa-l vedem implinit si sa ne bucuram de clipele sfinte ale intruparii lui.

Vrednicia nu e, insa, numai a noastra, ci a tuturor. La sarbatoarea Unirii vin, cete-cete, legendarii descaletori de tara, intemeietorii celor dintai voievodate, slavitii Domni care au largit si aparat hotarele in vremurile de grea urgie, vitejii ce-au facut sa luceasca palosul cuceritor pe intreg cuprinsul pamantului romanesc, smeritii talmacitori de carti bisericesti scrise pe intelesul tuturor, cinstitii cronicari ce aminteau de istoria obarsiei noastre de la Traian si Decebal, cantaretii de la tara si poetii de la orase, cei intotdeauna cu un singur grai si cu o singura tara, toti vin si se insira veseli in hora biruintei. Ea este a tuturora, a celor din trecut, a celor de astazi, a celor proslaviti si mai ales a celor multi ramasi in umbra necunoscutului.

Bucuria ca am ajuns sa traim aceste zile o simt, poate, mai mult cei care de la inceputul razboiului au avut credinta statornica in isbanda. Ei au purtat crucea infrangerilor pe umeri, ei au indurat calvarul tuturor mizeriilor, suspinand si sangerand de durere, dar n-au cazut niciodata in genunchi ca sa cerseasca alta soarta. Steagurile purtate de ei in viforul bataliilor, tarate apoi pe cararile grele ale retragerii si inaltate din nou spre a vesti prabusirea dusmanului falfaie astazi asa de mandru si la Nistru, si la Tisa si la Mare. Pentru ei biruinta inseamna rascumpararea prin suferinta si mantuirea prin credinta a fiintei nationale romanesti.

Acesti credinciosi vor fi chemati, ca maine, de vointa norodului, sa aseze temelii noi Romaniei unite, caci tot ei sunt tacutii luptatori si in vremuri de pace. Cei dositi dupa spatele frontului de vitejie si de harnicie se vor risipi in curand, cum se risipeste pleava din bobul graului curat si vor piere proboditi de propriile pacate.

Cei cu discursurile si laudele pururea pe buze, care isi fauresc titluri de mandrie si piedestale de marire din truda seculara a tuturora, sa-si plece capetele cu umilinta si sa se teama de pedeapsa adevarului si a dreptatii.

Multimea, care si-a deschis ochii pe campurile de lupta, care a dobandit constiinta puterii ce o reprezinta, in viitor se va lasa condusa numai de oameni cu inima si gandul curat, in stare sa se jertfeasca pentru binele obstesc.

In Romania unita stapanii vor fi inlocuiti prin conducatori alesi de multime. Tara stropita cu sangele ei si inchegata din vointa ei va fi o tara noua, intemeiata pe libertatea si dreptatea tuturora.

Aceasta insemnatate nationala si sociala o are Unirea!


Related news items:
Newer news items:
Older news items: