Joi, 08 Noiembrie 2012 01:35

Un balsam rusesc

Acest balsam rusesc este prescris in intreaga Rusie, pentru o varietate mare de indispozitii, dureri, pentru toate ranile deschise, incluzand si pe cele cangrenoase, pentru orice fel de inflamatii, taieturi, julituri, dar si ca remediu pentru colite de orice natura, pentru durerile de cap.

Se folosea atat pentru uz intern cat si pentru uz extern.

Se prepara in felul urmator:

Se foloseste un vas de ceramica smaltuita sau un recipient rezistent la foc (vas de iena). In el se pun 180 de g ulei vegetal (se poate folosi uleiul de masline), 180 g ceara galbena de albine, 30 g esenta de trandafir, 1,400 l vin rosu si o lingurita de lemn de santal sub forma de pudra. Se fierb incet 30 de minute si se amesteca tot timpul cu o lingura de lemn. Apoi se adauga 470 ml terebentina (Therebentinal larisis) care se poate procura de la unele farmacii. Se mai fierbe inca 2-3 minute, apoi se indeparteaza de pe foc. Se adauga o lingurita de camfor pudra, iar apoi continutul se strecoara pentr-o sita fina intr-un alt recipient. Cand incepe sa se aseze pojghita de deasupra se taie in zig-zag pentru a permite particulelor de lichid sa se aseze pe fundul vasului. Cand se raceste bine se pune intr-un recipient de sticla si se pastreaza rece.

Nota: Este important sa se obtina terebentina adevarata, care este putin mai groasa si de o culoare alburie. Numai atunci se foloseste pentru uz intern. Daca acest fel de terebentina nu se poate obtine, atunci solutia preparata cu terebentina maronie se poate folosi numai pentru uz extern.

Se foloseste de secole in Rusia si Siberia pentru tratarea tuturor ranilor, taieturilor si juliturilor, chiar si cele purulente.

Balsamul se aplica pe un pansament, apoi direct pe rana. Pansamentul se schimba din 12 in 12 ore (de 2 ori pe zi), pana cand rana se vindeca complet.

Pentru uz intern se ia ½ lingurita pe zi, in supa sau alta mancare lichida, tratamentul durand cateva zile in sir. Vindeca bila, stomacul (ulcer, colite), precum si alte afectiuni ale organelor interne.