Interferente.ro Sanatate Naturiste Uimitoarea leurda leacuri beneficii si proprietati terapeutice

Sâmbătă, 15 Februarie 2014 17:58

Uimitoarea leurda - leacuri, beneficii si proprietati terapeutice

Uimitoarea planta medicinala leurda leacuri, beneficii si proprietati terapeuticeLeurda se mai numeste usturoita, usturoiul ursului sau ai de padure si asta din pricina substantelor pe care le contine si care ii dau mirosul de usturoi. Desi multi considera leurda o sora mai mica a usturoiului, studiile efectuate asupra extractelor de leurda au aratat ca aceasta este mult mai puternica din punct de vedere curativ decat usturoiul. Delicioasa si gustoasa in salate, va puteti bucura de extraordinarele proprietati si virtuti terapeutice ale leurdei consumand-o in stare proaspata si sub forma de tinctura. Sa nu uitam ca aceasta este plina de vitamine si minerale.

Cu siguranta, primavara simti mirosul leurdei prin padure, fiind o adevarata planta magica. Creste spontan in padurile din Europa Centrala, in padurile de fag, gorun, stejar sau de rasinoase. Desi s-au facut numeroase eforturi pentru a fi aclimatizata si cultivata si in alte parti, acest lucru nu a fost posibil – leurda creste dupa reguli numai de ea stiute.

Ca orice planta de leac care apare primavara devreme, leurda este un leac ideal pentru eliminarea toxinelor. Asadar, este un detoxifiant, un tonic si un reintineritor remarcabil.

O cura de 40 de zile cu tinctura de leurda – o lingurita seara si una dimineata – neutralizeaza radicalii liberi din sange, reechilibreaza sistemul endocrin si previne sclerozarea vaselor de sange. Asadar, e un bun leac pentru tinerete fara batranete

Leurda este ideala si folosita in diferite leacuri si aduce beneficii in:

·        Accidente vasculare, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare – cura cu leurda este buna in primul rand pentru prevenirea acestor evenimente nefericite. Se consuma cat mai multa leurda, sub forma de salate sau suc proaspat combinat cu alte sucuri de legume.

·        Amnezie – se prepara o tinctura de leurda, din care se iau 10-15 picaturi de 3 ori pe zi.

·       Boli ale sistemului nervos – consumand leurda se intareste memoria prin marirea capacitatii de memorare, se combat momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea, starile de anxietate si neliniste.

·        Boli de piele – leurda este un extraordinar adjuvant in tratarea psoriazisului, a acneei in general si a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicarii organismului.

·        Boli gastrointestinale – consumul de leurda are efecte deosebite in dizentere, insuficienta biliara, colici absominali, balonari si chiar in distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici.

·        Diaree acuta si cronica – se consuma salata de leurda proaspata.

·        Insomnie – se consuma leurda proaspata.

·        Intoxicatie cu tutun – clorofila si alicilatii extrasi din leurda au efecte antitoxice puternice, anihiland in mare masura efectele daunatoare ale nicotinei si ale gudroanelor din tigari. O cura cu leurda este de un real folos cand vrei sa te lasi de fumat.

·        Raceli, greutate in respiratie, astenie – principiile active din leurda inhiba si distrug virusurile gripale, intensificand totodata activitatea celulelor sistemului nervos. In plus, alicilatii, sunstante prezente in compozitia leurdei, functioneaza ca antibiotice veritabile.

·        Reumatism – leurda face minuni si in reumatism, mai ales in cel degenerativ. Pentru aceasta, se face o cura de tinctura de leurda pentru o perioada de 3 saptamani, luand zilnic cate 6 lingurite. De asemenea, se poate face o cura cu suc de leurda, care are proprietati diuretice si detoxifiante. In plus, cura ajut la remineralizarea organismului daca tine cateva zile.

Mare atentie insa in consumul leurdei. Persoanele care au colonul sensibil pot preintampina anumite neplaceri in cazul consumului de leurda.

Formele prin care poate fi administrata leurda sunt extrem de diverse:

·        Salata – salata de leurda se prepara din frunze proaspete. Se urmeaza o cura verde pentru detoxifierea organismului, intarirea celulelor, dar si pentru curatarea rinichilor de impuritati. Leurda favorizeaza urinarea.

·        Suc – se toaca marunt si se storn frunzele de leurda pana se obtine un suc. Se consuma diluat cu putina apa sau amestecat cu suc de telina ori morcovi. In uz extern, se foloseste in tratarea ranilor greu vindecabile. Frunzele proaspete de leurda se consuma mai ales primavara, intr-o cura de 3-4 saptamani. Se consuma atat simplu, cat si in combinatie cu alte legume roi amestecata cu diferite preparate culinare: salate de cruditati, supe, piure, chiftele, perisoare, cartofi, etc.

·        Tinctura – se toaca doua legaturi de frunze si o mana de bulbi spalati bine si se pun intr-o sticla. Se toarna deasupra rachiu, pana la umplere. Se lasa la macerat 1-12 zile, apoi se filtreaza. Se iau de 4 ori pe zi cate 10-15 picaturi pentru tratarea cistitei hemoragice, a hipertensiunii sau eliminarea viermisorilor.

·        Vin – se toaca o legatura de frunze si se oparesc putin in 250 ml de vin alb. Se bea zilnic cate un paharut, fiind bun pentru usurarea respiratiei si fluidificarea secretiilor pulmonare.

Leurda este contraindicata pentru mamele care alapteaza, deoarece poate afecta calitatea laptelui si poate sa provoace colici sugarului.