Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Tratamente balneare in afectiuni metabolice si de nutritie

Vineri, 19 Iulie 2013 13:10

Tratamente balneare in afectiuni metabolice si de nutritie

 

Diabetul zaharat, obezitatea, guta (hiperuricemiile) reprezinta de obicei boli in care nu este afectata numai o singura linie metabolica, ci se intalnesc, concomitent, tulburari multiple si mecanisme fiziopatologice complexe. De aceea, tratamentul acestor afectiuni presupune masuri complexe si de durata igieno-dietetice, medicamentoase si fizio-kineto-balneare. Ne vom referi insa la masurile fizio-kineto-balneare pentru problemele si afectiunile metabolice si de nutritie.

 

Curele balneare pot interveni in profilaxia unora dintre complicatiile frecvente ale bolilor mentionate mai sus, fie in terapia lor, fie in recuperarea unor functii diminuate in cursul evolutiei lor. Balneoterapia diabetului are efecte cunoscute si dovedite, care atesta faptul ca in statiunile balneare se obtine in majoritatea cazurilor o compensatie a diabetului intr-o masura care este foarte greu de realizat in mediul familial. Practic, se obtine aproape de regula o reduce a glicemiei, reducerea pana la disparitie a glicozuriei, ameliorarea tolerantei pentru glucide si, in plus, este aproape totdeauna posibil sa se renunte fara nici un pericol la utilizarea medicatiei antidiabetice, dozele de insulina trebuind reduse de regula pentru a evita pericolul hipoglicemiei in perioada curei balneare. Tratamentele balneare complexe influenteaza, de asemenea, indicii metabolismului lipidic si pe aceasta baza se considera ca, daca se aplica la timp, pot juca un rol in profilaxia modificarilor vasculare degenerative. Ne intereseaza ca, prin masuri terapeutice adecvate, mai ales printr-o buna compensare a diabetului, sa fie limitata evolutia angiopatiei diabetice. Cercetarile recente aduc dovezi ca buna compensare de continuitate a diabetului are o influenta favorabila, indiscutabila, asupra aparitiei si evolutiei microangiopatiei diabetice.

 

Metodologia de tratament balneo-fizical in diabet este axata, in principal, pe crenoterapia cu diferite tipuri de apa minerala, in special cu ape sulfuroase si alcaline. Diferite cercetari considera ca sulful, precum si microelelementele zinc si cupru au influenta asupra productiei de insulina cu celule beta-pancreatice si asupra eliberaruu sale in circulatie sau asupra insulinei circulare legate, respectiv o imbogatire a activitatii insulinazei, precum si o ameliorare a trecerii insulinei prin membrana celulara. In ultimii ani se subliniaza influenta favorabila a crenoterapiei cu ape sulfuroase si alcaline asupra metabolismului lipidelor. Este de remarcat, de asemenea, influenta crenoterapiei asupra tactului digestiv si ficatului, mai ales in caz de tulburari asociate hepato-colecistice si enterocolistice.

 

Guta si sindromul hiperuricemic reprezinta tulburari conditionate genetic ale metabolismului purinelor, caracterizate prin cresterea continutului de acid uric in sange si tesuturi. Metodologia curei balneo-fizicale in guta se bazeaza, in principal, pe metodele balneatiei externe cu ape minerale sulfuroase, sarate, termale, pe termoterapia generala si locala asociate kinetoterapiei si masajului. Cercetari mai recente demonstreaza insa ca hiperternua determina o reducere a diurezei si, implicit, a eliminarilor de acid uric. In cazul asocierilor cu afectiuni cardiovasculare se folosesc curele balneare carbogazoase.