Interferente.ro Descopera Diverse Traditii si obiceiuri ciudate si bizare de Craciun in jurul lumii

Joi, 19 Decembrie 2013 21:16

Traditii si obiceiuri ciudate si bizare de Craciun in jurul lumii

 

Craciunul e sarbatoarea nasterii Domnului Iisus Hristos, iar gandul ne duce, adesea, la familie, caldura, brad impodobit, cadouri, Mos Craciun, colindatori, decoratiuni si ornamente cu vesnicele culori caracteristice verde si rosu, colinde. E o atmosfera de sarbatoare a familiei, dar obiceiurile si traditiile difera de la tara la tara, de la zona la zona, de la om la om, iar lumea e plina de traditii ciudate si bizare, multe dintre ele facant parte din istoria diverselor popoare. Sa facem impreuna un ocol in jurul lumii si sa vedem cateva traditii si obiceiuri ciudate si bizare ale sarbatorii de Craciun.

 

In Statele Unite si Germania exista obiceiul ca ultima decoratiune, ultimul ornament agatat in bradul de Craciun sa fie un glob in forma de castravete murat, transmis de obicei din generatie in generatie. Acesta este ascuns intr-un loc ce nu e vizibil ochilor cu usurinta, cu atat mai mult cu cat este verde. Potrivit traditiei si superstitiilor, se spune ca, cine gaseste, in dimineata de Craciun, aceasta muratura in pomul de Craciun primeste un cadou in plus si va avea noroc tot anul care vine.


Decoratiunile si ornamentele de Craciun
sunt folosite de toata lumea, insa ceea ce apare inedit este decoratiunea pentru bradul de Craciun in forma de paianjen sau panza de paianjen falsa … in Ucraina. Obiceiul provine de la legenda din folcorul ucrainiean al unei vaduve. Se spune ca aceasta era saraca, iar decoratiunile de Craciun mult prea scumpe pentru ea, insa a crezut in magia sarbatorii, iar dimineata s-a trezit si a vazut bradul impodobit in panza de paianjen. Atunci, acestea s-au transformat in aur si argint.

 

In Italia nu exista brazi de Craciun, astfel ca, italienii decoreaza piramide din lemn cu citrice si fructe mici.

 

In Caracas, Venezuela, exista obiceiul de Craciun ca strazile sa fie blocate … ca oamenii sa poata ajunge la biserica pe patine cu rotile.

 

Legat de magie si mister, in Norvegia, exista obiceiul ca oamenii sa ascunda maturile in ajunul Craciunului. De ce? Pentru ca exista superstitia ca vin vrajitoarele si spiritele rele si le fura, folosindu-le mai apoi ca mijloc de transport ca sa zboare, pentru a aduce groaza, spaima si a strica Craciunul.

 

Japonezii considera total neadecvat sa trimiti felicitari de culoare rosie cu prilejul sarbatorii de Craciun. Explicatia este simpla si potrivit credintelor lor stramosesti, in Japonia, rosul este culoarea pe care sunt imprimate anunturile funerare. Rosul este culoare de doliu, iar albul pare sa fie cel mai potrivit pentru cadouri si felicitari de Craciun. Pentru japonezi, transmiterea de felicitari si urari de Craciun reprezinta un gest extrem de nobil. Un lucru extrem de important pentru japonezi este ca acestia promoveaza puiul prajit ca mancare traditionala de Craciun, iar o masa la KFC este binevenita pentru acestia.

 

 

In Finlanda, in Ajunul Craciunului, oamenii merg in cimitire unde aprind lumanari si candele pentru cei decedati. Acest demers pare sa fie sustinut de catre autoritati, astfel ca traficul este oprit special pentru aceasta traditie straveche.

 

In Marea Britanie exista superstitia ca orice dorinta exprimata in timp ce se prepara budinca de Craciun se va indeplini doar daca ingredientele sunt amestecate in sensul acelor de ceasornic.

 

Caga Tio este o traditie des raspandita in Catalania. Vorbim despre un bustean de vreo 30 cm lungime, scobit pe dinauntru, ce are rolul de a defeca dulciuri, cu picioruse din lemn atasate. Atractiv si productiv deopotriva, acestui bustean i se picteaza o fata vesela si este acoperit cu o patura rosie sau, dupa caz, i se pune o caciula rosie confectionata dintr-un ciorap, pentru a fi ferit de zapada si frig. Din 8 decembrie catalanii dau de mancare busteanului cate o bomboana sau ciocolata. De Craciun, copiii se aduna in jur, iar busteanul este pus cu un capat in semineu si i se cere sa scoata bomboanele pe cealalta parte. Prin incurajarea prin versuri, cantece si amenintarea cu o nuielusa i se ordona acestuia defecarea dulciurilor ascunse in interior. Ultimul lucru care iese din bustean este un hering sarat sau o capatana de usturoi ori o ceapa.

 

In Cehia exista obiceiul ca femeile singure sa isi gaseasca alesul de Craciun prin intermediul pantofului. Femeia ce doreste sa se marite trebuie sa stea cu fata spre usa si trebuie sa arunce peste umar un pantof. Daca acesta aterizeaza cu partea din fata in usa, femeia se va marita in mai putin de un an, iar daca pantoful aterizeaza cu tocul in usa, casatoria nu se va savarsi in anul care urmeaza.

 

Islandezii sunt oameni harnici si sarguinciosi, iar de Craciun, este prilejul cel mai prielnic ca acestia sa primeasca cadouri. Ceilalti oameni, lenesi si delasatori, nu vor primi nimic. Parintii isi educa copiii amintind de Jolakotturinn, personaj de poveste care vine si mananca pe cei care nu sunt cuminti si cei care sunt lenesi. Pisica malefica e prezenta ca bestie nemiloasa, traditie ce dateaza in Islanda inca din secolul XIX.

 

In Portugalia si Spania se amenajeaza, an de an, scena nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Pana acum, totul seamana cu traditia romaneasca, insa ceea ce este ciudat este faptul ca, apare prezent, intr-un colt al scenei, un barbat (Caganer) in plin proces de … defecatie. Traditia a evoluat in timp, iar Caganer apare chiar si in reprezentarea lui Mos Craciun.

 

In vechea Anglie cina traditionala de Craciun consta intr-un cap de porc preparat cu mustar.

 

La rusi, echivalentul pentru Mos Craciun e De Moroz, cunoscut si sub denumirea de Parintele Zapezii. Acest personaj este intalnit mai ales in povestile pentru copii. Considerat mai intai un dusman al oamenilor si un aliat al preotilor, Den Moroz a fost reconsiderat mai apoi un simbol al Craciunului si al Anului Nou, intalnit si in prezent in numeroase regiuni ale Rusiei.

Te-ar putea interesa sa afli mai multe informatii despre obiceiuri, superstitii si traditii de Craciun si Mos Craciun in diferite zone ale lumii.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: