Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Traditii obiceiuri si superstitii de Mos Nicolae

Luni, 03 Decembrie 2012 15:08

Traditii, obiceiuri si superstitii de Mos Nicolae

Sfantul Nicolae (Nikolaos, in limba greaca, inseamna “a invinge”, “victorie”, “biruitor”) s-a nascut aproximativ in 280 in Patara, Lichia, in sudul Turciei de astazi, la 350 de mile nord de Bethleem, intr-o familie de crestini bogati, cinstiti si credinciosi. A venit mai tarziu pe lume, dupa ce parintii lui s-au rugat mult. Inca de la inceput demonstreaza ca e un trimis al Domnului, pentru ca se hranea doar de la sanul drept, apoi miercurea si vinerea nu sugea lapte decat dupa asfintit.

Parintii lui au murit cand Sfantul Nicolae era inca mic, iar averea mostenita de la parinti a folosit-o pentru a ajuta oamenii nevoiasi. Mai tarziu, el a intemeiat manastirea Sionului de langa Myra, capitala Lichiei, si a devenit cardinal de Myra (aflata acum pe teritoriul Turciei).

A murit in data de 6 decembrie, in jurul anului 345 d.H. sau 352 d.H. Asemeni celor mai multe sarbatori crestine, ziua in care Sfantul Nicolae a plecat spre Dumnezeu este ziua in care il sarbatorim.

Sfantului Nicolae ii sunt atribuite peste 21 de minuni, dintre care, cele mai cunoscute sunt: readucerea la viata a unui corabier si a unor tineri pe care nu-i cunoscuse, dar despre a caror ucidere avusese un vis, oprirea unei furtuni devastatoare s.a. Dintre multele istorisiri care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea. Se spune ca Sfantul Nicolae, pentru a le ajuta pe cele trei fete, s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu. Dupa ce tatal fetelor a vazut cele intamplate, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, insa acesta nu a rezistat tentatiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el.

Datorita bunatatii si darniciei sale, precum si minunilor pe care le-a facut de-a lungul vietii, in secolul VI, Sfantul Nicolae a fost recunoscut si onorat ca sfant.

Traditii, obiceiuri, superstitii Mos Nicolae

Cea mai cunoscuta traditie de Sfantul Nicolae este curatarea ghetutelor, cizmulitelor, bocancilor sau sosetelelor si asezarea lor la usa, langa semineu sau langa geam. In noaptea de 5/6 decembrie, Mos Nicolae vine pe furis si asaza in ele jucarii, dulciuri, fructe, sau uneori doar o nuielusa, daca proprietarul nu a fost cuminte in anul care a trecut.

Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu prea se arata si are un mod discret de a aduce darurile.

Povestea nuielusei are un sambure de adevar: se spune ca Episcopul Nicolae ii lovea cu nuiaua peste maini pe cei se abateau de la dreapta credinta.

In traditia romaneasca se spune ca Nuielusa care se pune in ghetutele copiilor de Mos Niculae trebuie sa fie de mar. Daca, pusa in apa, aceasta infloreste pana la Craciun, legenda spune ca sfantul Nicolae a mijlocit iertarea celui atins de nuielusa. De asemenea, traditia spune ca cel care se va lovi cu nuielusa peste picioare va fi ferit de dureri si va fi voinic, energic si sanatos in anul ce va veni.

De Sfantul Nicolae se poate prezice vremea pe anul viitor. Se pun ramuri tinere de pomi fructiferi in apa, iar daca acestea infloresc pana la Anul Nou se crede ca va veni un an roditor.

De asemenea, se spune ca darurile pe care le primim de la Mos Nicolae, trebuie impartite si impartasite cu ceilalti, si nu doar pastrate pentru sine.

La noi, se spune ca in noaptea de Sfantul Nicolae incepe iarna. Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in ziua de 5 spre 6 decembrie el isi scutura barba, ceea ce inseamna ca trebuie sa inceapa sa ninga. De Sfantul Nicolae, ziua incepe sa se mareasca si tot atunci se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice.

Legendele spun ca Mos Nicolae pazeste Soarele, care incearca sa se refugieze pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.

In traditia romaneasca, Mos Nicolae mai era numit si San-Nicoara. San-Nicoara este o personificare la varsta senectutii, a timpului imbatranit.

In Ardeal, fetele se aduna in ajunul sarbatorii de Mos Nicolae si fac placinte, iar seara, la 9 fix, navalesc peste ele flacaii si se se incinge petrecerea.

In noptile marilor sarbatori, cand se deschide cerul pentru o clipa, oamenii pot sa-l vada pe Sfantul Nicolae stand la Masa Imparateasca in dreapta lui Dumnezeu.

Citeste si despre Mos Nicolae in lume - traditii si obiceiuri aici.


Newer news items:
Older news items: