Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Traditii credinte obiceiuri si superstitii de Boboteaza pentru noroc iubire spor si sanatate

Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 18:10

Traditii, credinte, obiceiuri si superstitii

de Boboteaza pentru noroc, iubire, spor si sanatate

 

Pe data de 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul lui Iisus Hristos. Sarbatoarea este cunoscuta sub numele de Boboteaza.

Se zice ca de Boboteaza cerurile se deschid, iar ingerul pazitor ne vegheaza. Ca si in cazul altor sarbatori, oamenii respecta anumite traditii si obiceiuri si cred in cateva superstitii si credinte pastrate din generatie in generatie.

Fetele nemaritate isi viseaza ursitul

Pe 5 ianuarie, in Ajunul Bobotezei, fetele nemaritate care vor sa isi afle ursitul trebuie sa isi puna sub perna o creanga de busuioc. De asemenea, ele leaga un fir rosu de matase si o crenguta de busuioc sfintit la degetul inelar. Se spune ca barbatul pe care il viseaza le este predestinat. Pentru ca ritualul sa aiba efect, fetele nemaritate trebuie sa tina post si sa spuna rugaciuni.


Turta dulce de Boboteaza

In unele zone ale tarii, in Ajunul Bobotezei, se spune ca pentru a-si visa alesul, fetele trebuie sa manance o turta framantata doar cu 9 degete din 8 linguri de faina si o lingura de sare si sa-si lege pe inelar un fir rosu de matase. Prin traditie, se tine post negru sau zi de sec in Ajunul Bobotezei.

 

Cazatura pe gheata sau impiedicare

Daca te impiedici si cazi pe gheata in ziua de Boboteaza este semn sigur ca te vei casatori in anul curent.

 

Iordanitul femeilor

Traditia zice ca femeile se aduna intr-o casa unde aduc bucate alese, danseaza si canta pana in zori. De dimineata, acestea umbla pe ulitele satului si ameninta cu aruncatul in rau pe orice barbat care le iese in cale. Tot acum, fetele tinere sunt integrate in comunitatea femeilor maritate. Fecioarele sunt udate cu apa din fantana sau din rau.

 

Lumanarea de Boboteaza si ursitul

In anumite parti ale tarii, in ziua de Boboteaza se practica ritualul lumanilor. Intr-o farfurie cu apa se lasa sa pluteasca doua lumanari, una reprezentand fata si cealalta baiatul pe care il placi. In cazul in care lumanarile sunt atrase una spre cealalta si se intalnesc, fata isi va uni destinul cu cel al barbatului iubit.

 

Focul de Boboteaza, colindatul si purificarea

In unele zone ale tarii se practica afumarea grajdurilor si a animalelor din ograda, aprinderea focurilor pe camp numit “Focul de Boboteaza” sau colindatul. Aceste practici au rolul de a indeparta raul si de a purifica locul.

Pe meleagurile bucovinene, de Boboteaza se merge cu colindul si se aprinde “focul de Boboteaza”. Cand flacarile isi pierd din intensitate, iar focul mocneste mai potolit, tinerii se veselesc in jurul lui si sar peste flacari pentru a se purifica si a scapa de pacate.

 

Nu se spala de Boboteaza

Deoarece este o zi sfanta, asadar, nu este bine sa se spele de Boboteaza. Exista traditia ca nici in urmatoarele 7 zile sa nu se spele rufe pentru a nu atrage ghinion si nenorociri in familie. Traditia spune ca, de Boboteaza, preotii sfintesc apele si impart agheasma credinciosilor, iar spalarea hainelor murdare ar insemna spurcarea apei.


Evita sa te certi

Evita sa te certi in ziua de Boboteaza daca nu vrei sa atragi ghinionul si animozitatile pe tot parcursul anului. Pe 7 ianuarie este sarbatorit Sfantul Ioan Botezatorul. Pentru ca este o zi a bucuriei, cine nu se va inveseli in aceasta zi va avea parte de tristete pe tot parcursul anului. In anumite zone ale tarii se practica Iordanitul, despre care am mentionat mai sus.

 

Nu se dau bani cu imprumut
De Boboteaza, se spune ca nu este bine sa dai bani cu imprumut. In aceasta zi, daca dai bani din casa risti sa atragi paguba materiala in casa. Nu este bine nici sa dai, nici sa primesti. Batranii spun ca in aceasta zi de sarbatoare este bine sa te feresti de orice imprumut, fie ca dai, fie ca iei.

 

Se tine post

Se spune ca cei care reusesc sa nu manance si sa nu bea nimic in aceasta zi de Boboteaza vor avea parte de noroc, sanatate si binecuvantare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.

 

Credinciosii pregatesc o masa imbelsugata
Exista obiceiul ca, de Boboteaza, masa sa fie plina cu de toate. Se zice ca daca ai masa imbelsugata in aceasta zi, o s-o ai bogata tot anul. Nu uitati ca este bine sa aveti pe masa coliva, fiertura de prune, bors de peste, peste prajit, placinte de post umplute cu tocatura de varza acra, placinte cu mac, piftie, grau fiert, vin rosu. Neaparat sa aveti coliva, grau fiert, vin rosu, piftie, placinta.

 

Credinta de bine, Doamne miluieste

In Ajun de Boboteaza, preotul umbla din casa in casa pentru a sfinti locuinta. Acesta este urmat de o ceata de copii imbracati in alb care colinda si striga Kira Leisa, adica pronuntarea romaneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieste). In aceasta zi, este bine ca fiecare persoana sa strige “Chiralesa”, care in limba neo-greaca inseamna “Doamne, miluieste”. Odata ce striga cuvantul, se spune ca persoana respectiva capata puteri si este ferita de rele pana la Sfantul Andrei (30 noiembrie).

 

Sfintirea mare a apei

Sfintirea mare a apei se poate face doar in ziua de 6 ianuarie, de Boboteaza. Doar sfintita in aceasta zi de catre preot, in cadrul unui ceremonial religios, apa capata proprietati cu adevarat miraculoase si vindecatoare. Apa sfintita luata acum are puteri miraculoase, ea nu se strica niciodata.

 

Se bea agheasma
De Boboteaza trebuie sa bei agheasma. Astfel, veti fi feriti tot anul de boli. Mai mult de atat, timp de 8 zile de la Boboteaza trebuie sa bei agheasma in fiecare dimineata, precum si in zilele de post si sarbatoare dupa aceasta perioada.

Agheasma poate ameliora durerile si poate vindeca anumite boli grave, daca bolnavul crede in puterea ei tamaduitoare. Asadar, credinta multa si speranta. Batranii spun ca apa sfintita este buna si de deochi, dar si pentru a alunga raul sau crizele de nervi, de frica, de panica, etc.

Dupa ce iau agheasma de la preot, fetele tinere obisnuiesc sa se imbaieze de trei ori in rau sau sa sa-si toarne apa pe cap simbolic. Se spune ca, precum s-a adunat poporul la malurile Iordanului, tot asa se vor strange petitorii la usa fetei respective.


Femeile care iau agheasma se vindeca de sterilitate
O alta traditie de Boboteaza spune ca femeile care nu pot avea copii trebuie sa bea agheasma de la Boboteaza pentru a se vindeca de sterilitate. Exista credinta ca apa sfintita are puteri tamaduitoare.

 

Crucea de Boboteaza

De Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi.  Se spune ca cel care gaseste primul crucea si o va aduce la suprafata va avea parte de un an rodnic si norocos, iar gestul sau nu va fi trecut cu vederea de Dumnezeu in ziua Judecatii de Apoi.

 

Vremea de Boboteaza

Vremea din ziua de Boboteaza reprezinta un indiciu pretios pentru a intrezari felul anului care tocmai incepe. O vreme frumoasa de Boboteaza prevesteste bogatie de peste si abundenta de grane si paine. Promoroaca pe pomi este si ea semn de sanatate si rod mult, iar crivatul prevesteste belsug.

 

 

 

 

Mult noroc, iubire, spor si sanatate!

 

 

De obicei, in aceasta perioada este foarte frig, folosindu-se des expresia “gerul Bobotezei” Se spune ca de Gerul Bobotezei este atat de frig incat si pietrele crapa.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: