Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Toamna si aparitia depresiilor

Luni, 31 Octombrie 2016 23:59

Toamna si aparitia depresiilor

Toamna pare sa fie anotimpul predilect pentru aparitia depresiilor. Nu exista rezultate certe asupra acestui aspect, insa studiile efectuate de specialisti au evidentiat incidenta mai crescuta a depresiei in sezonul de toamna, fara a exista insa vreun argument stiintific care sa vina in sprijinul acestei idei. Se stie doar ca exista o anumita ciclicitate a unor tulburari psihice, in functie de anotimp.

Probabil ca, la fel ca in patologia somatica (de exemplu, ulcerul gastro-duodenal, ale carui incidenta si recrudescenta, ca manifestari clinice, sunt mai des intalnite primavara si toamna), acelasi lucru se reflecta si in patologia psihiatrica. Totusi, trebuie sa tinem cont ca toamna si iarna, durata zilei scade, in timp ce durata noptii creste, iar in aceasta perioada stim prea bine ca survin modificari la nivel neuro-biologic, care pot justifica de ce depresia este mai frecventa toamna.

Formele de manifestare ale depresiei sunt diferite si se modifica in functie de varsta la care apare. La persoanele de peste 40 de ani, cel mai des avem de a face cu manifestarile organice ale depresiei. In acest context, bolnavii apeleaza mai intai la medicul specialist de boli interne, la cardiolog, etc., deoarece ei acuza palpitatii, scadere in greutate, dureri abdominare, inapetenta, manifestari neurovegetative etc. Acest fapt intarzie de fapt instituirea unui tratament adecvat, deoarece pacientii ajung la consultul psihiatric dupa mai multe luni, dupa ce medicii de specialitate constata ca bolnavii nu au nicio problema de sanatate fizica. La persoanele mai tinere, depresia debuteaza prin simptome extrem de severe. Se instaleaza tristetea, de multe ori nemotivata, ceea ce modifica profund vectorul existential al tinerilor si induce ganduri negre. De asemenea, vorbim despre insomnie, lipsa interesului si preocuparilor, scaderea capacitatii de memorare si concentrare, diminuarea elanului vital etc. Neincrederea in viitor, lipsa perspectivei si a sperantei sunt insa elementele principale care duc la aparitia si dezvoltarea in timp a depresiei.

Pentru diagosticare si vindecare e nevoie de un control psihiatric si o evaluare psihologica foarte amanuntite. E important sa fie stabilita cauza si factorii declansatori, aflarea situatiei ce a dus la aparitia manifestarilor depresive (pierderea cuiva drag, probleme la serviciu, aparitia unei boli mai grave, etc.) Dupa evaluarea si evidentierea acestora, e importanta stabilirea celor mai importante simptome clinice ale bolii. Mai exact, persoanele suferinte de depresie, manifesta o durere morala, senzatia ca este vinovat pentru intamplarile neplacute din viata sa, impresia ca este o povara si nefolositor pentru cei dragi, etc. Pe fondul insmniilor, in timpul noptii se gandesc tot mai intens la problemele lor, ajungand la concluzii total nefavorabile vietii lor.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: