Interferente.ro Lifestyle Psihoteste Test Sunteti un bun orator

Vineri, 12 Septembrie 2014 01:04

Test - Sunteti un bun orator?

Test Sunteti un bun oratorPentru a participa intens la viata societatii, unde fiecare dintre noi este chemat sa-si spuna cuvantul, trebuie sa stim sa ... vorbim. Pare curios, dar asa cum medicul stie sa vindece bolnavi, zidarul sa inalte case, soferul sa conduca o masina etc., la fel cine vrea sa foloseasa “puterea cuvantului” trebuie sa invete sa o faca: “este si aceasta o stiinta, care nu pica din cer”.

Exista cateva calitati dupa care poate fi recunoscut talentul de orator, de vorbitor. Cele mai importante sunt redate in testul urmator. Prin DA si Nu raspundeti deschis, sincer, la fiecare intrebare:

1.      Cuceriti intotdeauna orice “reduta” prin sarguinta si rabdare si nu lasati invins?

2.      Ascultati ceea ce va spun altii in cadrul discutiilor pe care le poarta cu dumneavoastra?

3.      Posedati o doza de vointa mai mare decat media oamenilor?

4.      Tineti neparat sa aveti dreptate si atunci cand adevarul nu este de partea voastra?

5.      Faceti din modestie o calitate de fiecare zi?

6.      Sunteti stapan pe sentimentele si manifestarile dumneavoastra?

7.      Aveti imaginatie si prezenta de spirit?

8.      Ati observat ca influentati semenii prin personalitatea voastra?

Daca ati raspuns afirmativ la majoritatea intrebarilor (7-8), stiti intr-adevar sa vorbiti, stapaniti continutul si forma ideilor, transmiteti cunostintele celorlalti pe calea cea mai eficienta. Raspunsuri negative la mai putin de jumatate din intrebari (3-4) arata ca lucrurile nu stau tocmai bine si vi se cere neaparat sa expuneti ideile clar si intr-o succesiune logica, avand grija sa construiti fraze inteligente si inteligibile. De fapt, ce se ascunde in spatele fiecarei intrebari componente a testului:

1.      Este bine ca nici insuccesele de la inceput si nici succesele initiale sa nu va faca sa renuntati la activitatea propusa. “Perseverenta este mama intelepciunii!”

2.      Numai ascultand veti afla ce gandesc si ce vor ceilalti. Ascultand veti invata de la alti vorbitori ce anume are efect si ce este inutil.

3.      De vointa aveti nevoie pentru a va inscrie la cuvant, a va face ascultat, a nu va da batut daca, eventual, intalniti o opozitie energica, dar mai cu seama pentru a comunica auditoriului elanul dumneavoastra.

4.      Lasati-va invatat si convins numai de adevar si nu uitati: Expunerea dumneavoastra si replica adeversarului sunt forme dialectice de gasire a adevarului.

5.      Nu ezitati insa a va prezenta cu naturalete si fara sfiala in fata altora. Dati dovada de siguranta de sine, fara a fi increzut.

6.      In felul acesta veti castiga de fiecare data libertatea interioara care va va permite sa va puneti in valoare, sa asigurati discursului un efect de durata.

7.      Vorbitorul este obligat sa se adapteze la situaia pe care o gaseste in sala. Aceasta ii cere sa-si schimbe mai mult mai mai putin expunerea, sa puna accentul pe alte idei sau sa foloseasca alt stil. In discutii si interpelari, de asemenea, este necesar sa faceti uz de aceste calitati.

8.      Activitatea desfasurata in societate, probitatea sunt factorii ce caracterizeaza personalitatea umana. Vorbitul este un factor care evidentiaza personalitatea.

In concluzie, vorbitul in public poate fi invatat. Nimeni nu se naste orator. Rezultatul obtinut depinde in primul rand de silinta si perseverenta dumneavoastra, ca si de folosirea fiecarei ocazii care se iveste pentru a va perfectiona.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: