Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Terapia cu ape oligometalice si statiuni

Marţi, 14 Iulie 2015 01:33

Terapia cu ape oligometalice si statiuni

Apele oligometalice sunt caracterizate print-o slaba mineralizare si nu au in compozitia lor o substanta predominanta, din care motiv se numesc si indiferente. Evident, tara noastra dispune de numeroase statiuni ce dispun de astfel de ape.

Iata cateva exemple de statiuni: Baile Episcopale si Felix de langa Oradea (Bihor), Moneasa (Arad), Geoagiu (Hunedoara), Calan (Hunedoara), Toplita (Mures). Merita sa amintim, de asemenea: izvorul 21 din Olanesti (Valcea) cu 0.54 gr. mineralizare (pentru cura interna), izvorul Raducaneni si izvorul Valea Cainelui din Sinaia.

Terapia cu ape oligometalice si statiuni

Mineralizarea lor totala nu trece niciodata peste 1 gr. de substante solide la litru.

Sunt ape limpezi, fara miros, cu un gust placut si usor de baut, bai, dusuri si frictiuni.

Actiunea fiziologica

Aceste ape activeaza schimburile de materii din organism, stimuleaza functiunea inimii, mareste amplitutidea respiratorie si intareste sistemul nervos. Ele sunt igienice, alinatoare de dureri si intaritoare.

Indicatii terapeutice

Sub forma de bai, apele oligo-metalice se prescriu in starile de congestii interne, ca derivative si revulsive, in starile de arsita ca antipiretice, apoi pentru intarirea organismului si a sistemului nervos.

In cura interna se folosesc ca diuretice, pentru spalarea cailor urinare, in catarul cronic al stomacului si intestinelor, in artritism, guta, etc.

Apele oligo-metalice termale au o puternica radioactivitate. Sub 35ºC, deci aproape de temperatura organismului, sunt iginenice, favorizeaza nutritia si linistesc sistemul central nervos, deci au efect alinator, iar cele peste 35ºC, sunt excitante si diaforetice. Le intrebuintam ori de cate ori dorim sa marim resorbtia exudatelor, prin inlesnirea circulatiei.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: