Marţi, 06 Octombrie 2015 00:19

Tara Oltului

Tara OltuluiAsezata la poalele celor mai inalti munti ai tarii noastre, muntii Fagarasului, tara Oltului este una dintre cele mai intinse “tari” ale Transilvaniei. Ea este formata dintr-o depresiune alungita pe directia est-vest a cursului Oltului. Spre nord si vest suprafata plana a depresiunii este marginita de treapta inalta a podisului Transilvaniei, spre este se inalta muntii Persani. Cadrul de inaltimi este inchis spre sud de zidul masiv al muntilor Fagaras.

Vechi tinut romanesc, Tara Oltului a avut dintotdeauna puternice legaturi cu tinuturile romanesti de la sudul Carpatilor, constituind pana tarziu in secolul a XVI-lea o posesiune a domnilor munteni care se intitulau “duci de Fagaras”. Domnii Tarii Romanesti au construit palate si biserici pe marile mosii pe care le stapaneau aici. Aceste legaturi politice oglindeau insa o realitate mult mai profunda si anume existenta de-a lungul timpurilor a unor miscari de populatie care aveau loc in amandoua sensurile: inspre si dinspre Tara Romaneasca. Favorizate de intensa transhumanta pastorala, aceste miscari au imprimat tarii Oltului caractere aparte care se reflecta si in mentalitatea oamenilor care isi zic “olteni”, spre a se deosebi de locuitorii din “Ardealul” de peste Olt.

In depresiune satele se intind de-a lungul Oltului si a afluentilor mici care coboara din muntii Fagaras pe directia sud-nord. Principalele ocupatii sunt agricultura facuta pe un pamant nu prea roditor si cresterea vitelor si a oilor. In anii democratiei populare s-au savarsit aici transformari care fac de nerecunoscut locuri strabaturi altadata numai de turmele ciobanilor.

In tara Oltului, costumul specific zonei, reprezentand una din formele bogatei arte populare ce s-a pastrat aici, este purtat de toata populatia si in toate imprejurarile, nu ca in alte regiuni ale tarii nostre unde costumul local mai este intalnit doar la batrani sau este imbracat numai la anumite ocazii. Aceasta imprejurare a facut ca diferitele elemente ale costumului din tara Oltului sa aiba o evolutie continua, caracterele esentiale ale costumului vechi regasindu-se in costumul tinerei generatii alaturi de formele noi.